kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ruslar okula operasyon düzenledi
Son 10 yılda Avrupa'daki rehin alma olayları

Ruslar okula operasyon düzenledi

Kuzey Osetya'daki okul baskını üçüncü gününe girerken Rus güçleri, içinde yüzlerce rehine olan okula operasyon düzenledi. Okul civarında büyük çaplı çatışma çıktı. Çatışmaya Rus helikopterleri destek verdi. Çok sayıda ölü ve yaralı var..

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki bir okulda teröristlere yapılan müdahalenin ardından yaralı sayısının 646 olduğunu açıkladı. Bakanlıktan bir yetkili, İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, yaralılardan 227'sinin çocuk olduğunu belirtti. Yetkili, yaralıların büyük bölümünün sırtlarından kurşunla vurulduklarını sözlerine ekledi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin Kuzey Osetya Başkanı Valery Andreyev ise 332'si çocuk 556 kişinin hastaneye kaldırıldığını söylemişti.

Kriz merkezinde bulunan Rus yetkilileri okulda çıkan çatışmalar yüzünden operasyon düzenlemek zorunda kaldıklarını açıkladı. Çatışmalarda 5'i çocuk en az 10 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Ancak operasyonda tavanın çökmesi sonucunda spor salonunda bulunan yüz civarında kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

100'DEN FAZLA ÖLÜ


Ingiliz ITV kameramanı da okulun jimnastik salonunda en az 100 cesetin bulunduğunu gördüğünü söyledi. CNN televizyonu, Kuzey Osetya'daki okulun spor salonunda çok sayıda ceset bulunduğunu duyurdu. Hastane kaynakları ölü sayısının 100'ün çok üzerinde olabileceğini belirtti.

Haberde, kameramanın kısa bir süre spor salonuna girdiğini ve 100 kadar ceset gördüğü belirtilerek, salona saldırganların yerleştirdiği patlayıcıların infilak ettirildiğinin sanıldığı kaydedildi. Rus İnterfax haber ajansı da, okulun jimnastik salonunda onlarca cesedin bulunduğunu bildirdi.

KUZEY OSETYA'DA ÖLÜ SAYISI 150'Yİ GEÇEBİLİR

Rus İnterfaks haber ajansı, Kuzey Osetya'daki rehine krizinde ölü sayısının 150'nin çok üzerinde olabileceğini duyurdu.

Ajans, Rusya Devlet Başkan danışmanı Aslambek Aslakhanov'un, ''Beslan'daki terör eyleminde ölenlerin sayısı 150'den çok daha fazla olabilir'' dediğini aktardı. Ajanslar, daha önce rehinelerin toplandığı okuldaki spor salonunda 100 civarında ceset olduğunu duyurmuştu.

ÖLENLERDEN 60'ININ KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin Kuzey Osetya Başbakanı Valery Andreyev, aralarında çocukların bulunduğu bazı kişilerin hala rehin durumda olduğunu bildirdi.

Andreyev, yaptığı açıklamada, Beslan kentinde bir okuldaki rehine krizinde ölenlerin 60'ının kimliklerinin tespit edildiğini kaydetti. Rus güçlerinin kalan rehinelerin kurtarılması için çok büyük mücadele verdiğini ifade eden Andreyev, okuldan kurtarılan rehine sayısının 400 olduğunubelirtti.

TERÖRİSTLERDEN 9'U ARAP

Andreyev, baskın sırasında saldırganlardan 20'inin de öldürüldüğünü söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Aslanbek Aslakhanov da, güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında öldürülen teröristlerin arasında 9 Arap vatandaşının bulunduğunu söyledi. Aslakhanov, binayı basan teröristlerin 7 ila 30'unun yabancı uyruklu olduğunu kaydetti.

Aslanbek Aslakhanov, parçalanmış cesetler yüzünden kesin ölü sayısının belirlenmesinin kolay olmayacağını da belirtti. Bu açıklamalardan önce, okulun bodrumunda üç militanın sıkıştırıldığı yönünde haberler gelmişti.

d
''219'U ÇOCUK, 409 KİŞİ YARALANDI''

Kuzey Osetya Sağlık Bakanlığı, okuldaki rehine krizinde 409 kişinin yaralandığını bildirdi. Bakanlık, yaralılardan 219'unun çocuk olduğunu açıkladı. Rus İnterfaks ajansı, Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde rehine eyleminin yapıldığı okulun spor salonunda 100'den fazla ceset bulunduğunu bildirmişti.

Itar-Tass ajansı da, hastaneye 400 civarında yaralı rehine götürüldüğünü aktardı. 69 yaralı çocuk Vladikavkaz'da bulunan tam donanımlı hastanelere sevk edilirken 5 çocuğun durumunun ağır olduğu bildirildi.
Okulun jimnastik salonunda 100 cesedin bulunduğu bildiriliyor.

HASTANE MORGUNUN DIŞINDA 17 ÇOCUK CESEDİ OLDUĞU BİLDİRİLDİ

Kuzey Osetya'da okul baskınının ardından ölenler arasında en az 17 çocuk olduğu bildirildi. Görgü tanıkları, hastane morgunun dışında 17 çocuğun cesedini gördüklerini, içeride daha fazlasının olduğunu söyledi. Tanıklar, dışardaki ceset sayısını 23 olarak belirttiler.

Rus haber ajanslarının baskında ölü sayısının 100 civarında olduğu haberlerinin ardından, Kuzey Osetya'daki yerel acil durum yetkilileri de en az 100 ölü olduğunu açıkladılar. Kuzey Osetya Sağlık Bakanlığı, 219'u çocuk 409 kişinin de yaralandığını bildirmişti

3 MİLİTAN OKULDA SIKIŞTIRILDI

Interfaks haber ajansı, muhtemelen aralarında militanların liderinin de bulunduğu 3 eylemcinin Kuzey Osetya'da rehine eyleminin düzenlendiği okulun bodrum katında kıstırıldığını bildirdi. Rus İtar Tass ajansı da okuldaki bir binadan silahlı kişilerce hala ateş açıldığını duyurmuştu.

INTERFAKS: ÖLÜLERDEN BAZILARI ÇÖKEN ÇATI KURBANI

Interfaks ajansı, Kuzey Osetya'daki okulun spor salonundaki onlarca ölüden bazılarının spor salonununçöken çatısının kurbanı olduğunu bildirdi. Ajans, kurbanların tam sayısı hakkında bilgi edinilemediğini duyurdu.

İngiliz ITV televizyonunun dışında Rus özel televizyonu ITN de okulda rehinelerin tutulduğu spor salonunda 100 kadar ceset görüldüğünü duyurdu. Rus İnterfaks ajansı, kargaşa ortamında bir acil servis çalışının da öldüğünü duyurdu.

13 EYLEMCİ KAÇTI

Rus yetkililer ilk açıklamalarında çocukların büyük bölümünün sağ olduğunu bildirmişti. Yetkililer daha önce 5 kadın teröristin öldürüldüğünü eylemcilerden 13'ünün kaçmayı başardığını açıklamıştı. Yetkililer ayrıca kaçan teröristlerin şehir merkezine yöneldikleri bildirmişti.

İtar - Tass ajansı Rus güçleri rehineleri dışarı çıkarırken kaçan eylemcilerin arasına karışmaya çalıştığını duyurdu. Ajans ayrıca hastaneye kaldırılanların sayısının 310 olduğunu ve bunlardan en az 180'nin çocuk olduğunu söyledi.

HELİKOPTERLER DESTEK VERDİ

Öğle saatlerinde başlayan hareketlilik sırasında ilk olarak 30 civarında rehine okuldan çıkarıldı. Kaçan rehinelere okuldan ateş edildi. Bu sırada çevrede pozisyon alan Rus güçleri karşılık verdi. Rus Güvenlik Güçlerine helikopterler destek verdi.

BİNANIN DAMI ÇÖKTÜ

İnterfax ajansı çıkan yoğun çatışmada okulun damının çöktüğünü bildirildi. Reuters muhabiri askerlerin çok sayıda yaralı öğrenciyi dışarı çıkarttığını duyurdu. Rehinelerin binanın içinin sıcak olması nedeniyle çıplak oldukları gözlendi.

ÇATIŞMALAR ÇEVREDE DEVAM EDİYOR

Kuzey Osetya'da bir okulda çok sayıda kişiyi rehin alan teröristlerin saklandığı sanılan bir evin etrafında çatışma çıktığı bildirildi. Olay yerindeki AFP muhabiri, Beslan'daki okulun yakındaki evin etrafından bir dizi patlama ve silah sesleri geldiğini aktardı. Bu arada eylemcilerin, demiryolu kavşağı yakınına, kentin güneyine doğru kaçtığı bildirildi.

Bombalanan evin kaçan teröristlerin sığındığı bir ev olduğu belirtiliyor. Rus tankları Beslan'ın güneyinde bulunan bu evi bombaladığı bildiriliyor.

İtar-Tass ajansı, birçok eylemcinin kentten kaçmaya çalıştığını duyurdu. Ambulanslar ve araçların, okuldan yaralı çocukları tahliye ettiği kaydediliyor.

GÜÇ KULLANMAYACAĞIZ DEMİŞLERDİ

Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti Başkanı Aleksander Casohov, Beslan'da okuldaki rehin alma eylemini sona erdirmek için güç kullanmayı planlamadıklarını söylemişti.

Casohov,gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Size açıkça ve dürüstçe söylüyorum; güç kullanma seçeneği düşünülmüyor'' demişti.

ÇEÇENİSTAN'A BAĞIMSIZLIK TALEP ETMİŞLERDİ

Eylemcilerin, Çeçenistan'ın bağımsızlığını istediğini belirten Casohov, okulda 500'dan fazla rehine olabileceğini de kaydetmişti.
Kuzey Osetya'da bir okulda üçüncü gününe giren rehin alma eyleminde dün bazı kadın ve çocuklar serbest bırakılmıştı.

ALANA DOĞAN KURTULDU

Okulda bulunan sekiz yaşındaki Türk rehine Alana Doğan'ın operasyon sonrasında yaralı olarak kurtulduğu bildirildi. Bölge'de yaşayan Seyfi Doğan'ın eşi ve iki kızı eylemin başladığı gün okulda mahsur kalmıştı.
Eylemciler dün seyfi Doğan'ın eşi Vladikafkas Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sosyolog Aniyeta Doğan (41) ile 1 yaşındaki kızları Milena Doğan'ı serbest bırakmıştı.

GÜRCİSTAN YARDIM GÖNDERDİ

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Kuzey Osetya'nın Beslan kentine ilkyardım araçları gönderdiklerini belirtti.

Saakaşvili gazetecilere yaptığı açıklamada, Beslan kentindeki terör eyleminin sona erdirilmesi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yardım önerilerini içeren mektup gönderdiğini ve Rus yetkilileri ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

Beslan kentine gönderdikleri ilkyardım araçlarının şu anda sınıra ulaştığını ifade eden Saakaşvili, Kuzey Osetya halkına yardımlarını esirgemeyeceklerini söyledi.

Mihail Saakaşvili, uluslararası terörün belirli bir yeri olmadığını ve tüm halklar için büyük tehlike saçtığını belirterek, terörist grupların Gürcistan topraklarından çıkarılması için bugüne kadar her türlü mücadeleyi verdiklerini kaydetti.

Terörle mücadelede Rusya ile her türlü işbirliğine açık olduklarını ve sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade eden Saakaşvili, bundan sonra da teröre karşı birlik içinde daha etkin mücadele edeceklerini söyledi.

Gürcistan'ın Kuzey Osetya ile her zaman sıkı dostluk ilişkileri içinde olduğunu kaydeden Saakaşvili, ''Beslan kentinde ilkyardım araçlarına ihtiyaç duyulduğunu bildiğimiz için hemen harekete geçtik ve bölgeye gerekli yardım ekipmanları ile birlikte araçlarımızı gönderdik'' dedi.

Bu arada, Gürcü Rustavi-2 kanalının haberinde, Beslan kentindeki okulda tutulan rehineler arasında bulunan Gürcistan vatandaşlarının sağ olarak kurtulmayı başardıkları kaydedildi.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Ermeni soykırımı'nı tanıyacakmış
 'Başımı açar girerim'
 "Gelecek için Türkiye şart"
 "Muhatabınız KKTC olmalı"
 Çakal avcısı' rehineler için Irak'ta
 İsrail'den Suriye'ye "misilleme uyarısı"
 Hollanda'da meclise bir Türk vekil daha
 Dayakçı kocalara elektronik kelepçe
 Aldatan karısını otomobille ezdi
 Alışveriş yapana 'ölüm' bedava
 Kısa masaj servisi
'Dört nala' formülü
'Dört nala' formülü
Teknik direktör Yanal, ileride Hakan Şükür'ün arkasında Fatih...
Avrupa golcüsü
Avrupa golcüsü
F.Bahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nde 4-5-1 sistemiyle oynatmayı planlayan...
ABD beni ikna etmiyor
ABD beni ikna etmiyor
Erdoğan, ABD'nin Irak'taki PKK varlığıyla mücadele etmemesine ateş...
Bilirkişi raporu açıklandı
Tavşancıl'daki tren kazasında makinist 8'de 4, ölen makinist 8'de 2,...
Köklerini aramaya gitti teröre yakalandı
3 yıl önce Osetya'ya yerleşen Seyfi Doğan'ın eşi ve iki kızı okul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.