kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kortizon kullanan doktoruna emanet
Yan etkileri korkutuyor
Hangi dertlere deva?
Arı sokmasına acil çözüm

Kortizon kullanan doktoruna emanet

Kortizon pek çok hastalığın tek tedavi çözümü. Ancak ilacın dozu, doktor tarafından çok iyi ayarlanmalı. Çünkü kortizon kullanımında en büyük yanlışı; daha düşük dozların yeteceği hastalarda yüksek doz uygulanması oluşturuyor

Yirminci yüzyılın Fransız hekimi Sergent meslektaşlarına seslenerek: "Hastalıkları tedavi etmeyin, hastaları tedavi edin" demiş. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, bu sözü şöyle açıklıyor: "Her hastanın kendi koşullarını hesaba katmak gerekir. Kortizon tedavisi için de bu tavsiye uygundur. Tedaviye, hastanın ihtiyaç duyduğu en az doz ile başlanmalıdır." Kortizon tedavisinin en hassas tarafı; uygun doza yavaş yavaş başlanması ve gerekli süre kullanıldıktan sonra yine yavaş yavaş kesilmesi. Aksi taktirde, yarardan çok zarar kapıda bekliyor. Prof. Dr. Hatemi, kortizon ve riskleri ile ilgili sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor...

* Hangi yaşlarda kortizon tedavisi daha riskli oluyor? Çocuklar bu konuda daha mı hassas?
Özellikle çocukluk çağı ve genç yaşlarda uygulanan kortizon tedavisi gelişme bozukluğuna yol açabiliyor. Kortizonun neden olduğu şişkinlik sonucu çocukta "Ay dede yüzü" olarak tarif edilen bir çehre oluşuyor. Vücudun kimi bölgelerinde normal dışı şişlikler ve gövdede yağlanma görülebiliyor. Bunun dışında; adale zayıflığı, kan basıncında yükselme, kemik erimesi, seksüel ve psikolojik bozukluklar kendini gösterebiliyor. Ciltte kıllanma, çizgilenme, adet bozuklukları, tiroid fonksiyonlarında ve erkeklerde testisler üzerinde olumsuz etkiler de yine ilacın hormonları etkilemesi sonucu ortaya çıkan diğer belirtiler. Bu etkileri minimuma indirmek içinse, dozun çok iyi ayarlanması gerekiyor.

* Kortizon ne kadar süre kullanılabilir?
Hiçbir şematik sınırı yoktur. 20. yüzyılın Fransız hekimi Sergent 'Hastalıkları tedavi etmeyin, hastaları tedavi edin' der. Bu, 'her hastanın kendi koşullarını da hesaba katın' demektir. Kortizon tedavisi için de bu tavsiye uygundur.

* İlacı bırakınca yan etkiler hemen biter mi?
Kortizon tedavisinin belki de en hassas yönü; birden bire başlanıp, kesilememesi. Çünkü tedavi birden kesilince organizmada ani reaksiyonlar doğuyor. Kortizon tedavisine nasıl doz yavaş yavaş artırılarak başlanıyorsa, aynı şekilde de kesilmeli. Bazen de kortizon tedavisi hiç kesilemez. Bunun nedeni; hem kortizonun meydana getirdiği bir çeşit tutsaklık, hem de hastalık belirtilerinin ilaç bırakılınca yeniden görülmeye başlaması.

* Bağımlılık yapar mı?
Genel olarak bağımlılık yapmaz. Böbrek üstü bezi yetersizliği anlamında fiziksel bağımlılık yapar. Yani; kortizon uzun bir kullanımdan sonra aniden kesilirse, kendi böbrek üstü bezleri gerilediğinden, hasta şoka girebilir. Kortizon vermek gerekebilir. Böyle konular bilindiği gibi; ruhsal değil, fiziksel bağımlılık yapar.

* Kortizon kullanımında yapılan en büyük yanlışlar nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekir?
Daha düşük dozların yeteceği olaylarda yüksek dozların kullanılması hatası çok sık görülmektedir. Hastalarda laboratuvar bulguları ve klinik bulgular yoklanarak, sadece gereken doz ayarlanmalıdır. Kitap şemalarına uymaktan çok, o hasta için uygun dozlar aranarak bulunmalıdır. Kesilmesi aşamasında da, kortizonu azaltarak bırakmak yerine aniden kesmek yanlıştır. Hastanın buna çok dikkat etmesi, doktorunun önerilerini uygulaması gerekir.

* Kortizonun iğne ya da ağız yoluyla alınması etkisini değiştirir mi?
İğne şeklinde vermek ilaçların hemen hepsi için daha güvenlidir. Çünkü bağırsak yoluyla emilim kayıpları olmaz. Gelen yiyeceklerin günden güne yapacakları farklı emilim şartları ortaya çıkmaz. Ağız yolunun olumlu yönü kolaylığıdır. Her iki yol da kortizon için kullanılabilir.

* 'Ben kortizondan sonra şişmanladım, sonra da böyle kaldım' diyenler ne yapmalı?
Bu kişilere obez (aşırı şişman) hastalara uygulanan yöntemin aynısı uygulanır. Yani; diyet, egzersiz ve gerekirse iştah kesici. Kortizon kesildiği anda şişmanlığın gerilemeye başlayacağı şeklinde bir beklenti yanlış olur. Çünkü kortizon yağ dokusunu görüntü olarak değil, gerçekten artırmıştır.

* Kilo almak isteyen insanlar için kortizon kullanılabilir mi?
Kortizonu doping amaçlı olarak ya da kilo almak için kullanmak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Kortizonun Türk piyasasına girdiği 1960'lı yıllardan 1970'li yılların sonuna kadar nadiren bu tip hataların yapıldığını gözlemledim. Neyse ki, şimdi bu amaçla kullanımı azaldı. Kilo almak isteyen kişi kortizon aldığında iştahı açılır, yağ sentezi artar, yüzü kanlı canlı bir kırmızılığa bürünür. Fakat bunun olumsuz bedelini mutlaka öder.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sağlık Bakanlığı Meme Kanserine Savaş Açtı
 Bu Köyde Dişler Çürümüyor
 Stres Hastalıkları Ağırlaştırıyor
 Yalnızların Kalp Krizi Riski Fazla
 Bal Yaraları İyileştiriyor
 İstenmeyen Tüylere Yeni Çözüm
 Migren İyileşir Mi?
 Kortizon Kullanan Doktoruna Emanet
 Beslenmesine Dikkat Eden Kortizonla Barışık Yaşıyor
 Asabinin Kortizonu 10 Kat Yükseliyor
 Sıkı Diyete Rağbet Etme Sağlığından Ödün Verme
 Atıştırmaya İzin Var Ama Janjansız Olsun
 Sağlıklı Kaçamak Nasıl Olur?
 Vücuttan Su Değil Yağ Atın İncelmenin Keyfine Varın
Podyuma Sergen'in eski sevgilisi olarak çıkmadım
Podyuma Sergen'in eski sevgilisi olarak çıkmadım
Ünlü mankenlerle birlikte podyuma çıkan Aslı Sarı, mankenliğin...
King Kong'un yeni starları çok heyecanlı
King Kong'un yeni starları çok heyecanlı
Ünlü yönetmen Peter Jackson, bir sinema klasiği olan 'King Kong'u...
Sunucuların dekolte yarışı
Sunucuların dekolte yarışı
Fethiye'de 11 Eylül'de düzenlenecek '3. Megahit Uluslararası Akdeniz...
Ağa'sız ilk kez
Ağa'sız ilk kez
10 Nisan'da kaybettiğimiz Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Hanım,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.