kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Putin haklı çıktı

Putin'le yaptığımız görüşmenin ikinci bölümünde daha insani kısmını anlatmayı planlıyordum. Katarina olayı, Kremlin'de yaşam ve siyasetçi olmanın güçlükleri gibi...
Ancak sabah saatlerinde Kuzey Osetya'dan gelen okul baskını haberi, kafamızda oluşturduğumuz planı yerle bir etti. Bir grup Çeçen terörist, yeni öğrenim yılının açılış günü bir ilköğretim okulunu basmış ve öğrenci ile öğretmen ve velilerden oluşan 200 kadar yetişkini rehin almıştı.
Bu aslında Rusya'da son dönemde tırmanmakta olan terörün zirve noktası oldu. Çünkü iki Rus yolcu uçağının düşürülmesiyle başlayan süreç, Moskova'daki bombalı saldırılarla sürmüştü. Terör, bu kez masum çocukların eğitim yuvasını vurdu.
Bu, dünyada Çeçen davasına sempati duyanlar dahil, insanlıktan nasibini almış hiç kimsenin hoş göremeyeceği bir eylem. Üstelik, böylesi fanatik eylemcilere dünya genelinde iğrenç bir yol açabilecek kadar tehlikeli. Hiçbir ülkenin bütün okullarda çok sıkı polisiye önlem alamayacağını düşündüğümüzde, bu bütün çocukları terörün hedefi haline getirebilecek bir dönemin ilk işareti olabilir.
Eylemi yapanların bunu din kisvesi altında Çeçenistan'ın bağımsızlığı için yaptıklarını ileri sürmeleri iki büyük inanç sistemi arasındaki gerilime yeni bir halka eklemeye aday.
Aslında onlar, bir inancı temsil etmiyor. Putin'in Soçi'de yaptığımız görüşmede özenle altını çizdiği gibi "haydut." Çeçenistan'daki kaos ve iktidar boşluğundan yararlanan köktendinci eylemciler. İnsan hayatı, ister yetişkin, ister çocuk olsun, onlar için önemsiz. Onlar dünyadan habersiz çocukları bile bombaların ve kurşunların hedefi yapabilecek kadar inançtan yoksun insanlar.
Daha fazla kan, daha fazla ölümle tatmin oluyorlar.
Kendileri de çok iyi biliyor ki, bedeli ne olursa olsun, hiçbir devlet teröristlerin isteklerine boyun eğemez. Teröre boyun eğen bir devlet, yeni terör eylemlerine, yeni okul baskınlarına davetiye çıkarmış olur. Bu nedenle, korkarız ki, bu eylem de iki yıl önce Moskova'daki tiyatro baskını gibi, kanlı bir biçimde sonuçlanabilir. Böyle bir sonuç, 11 Eylül'ün yıldönümünün yaklaştığı bugünlerde terörle, büyük bir inanç sistemi olan İslam'ı bir araya getirmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürer.
İnsanlığa karşı girişilen bu eylemler, Batı'daki insanların kafasında namaz kılan her Müslüman'ın terörle özdeşleşmesine yol açıyor. Bu tip eylemler, yeni ülke işgallerinin kapısını da açıp büyük güçlerin hukuk dışı uygulamalarına kapı aralıyor.
O nedenle, aklı başında herkesin bu terör eylemleri karşısında tek vücut olması ve bunları yapanların adını koymakta çekimser davranmaması gerekir.

Katarina olayı

Bu gelişme karşısında biraz uygunsuz kaçabilir ama dün anonsladığımız için Katarina olayının Rus versiyonunu da aktarayım. Konu Ertuğrul Özkök'ün sorusu üzerine açıldı. Biliyorsunuz, bizdeki popüler tarih bilgisine göre, 1711 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı kuvvetleri Prut'u kuşatır. Ancak Osmanlı birliklerinin komutanı Baltacı Mehmet Paşa, kentin lideri Katarina ile bir gecelik aşk yaşar, karşılığında da kuşatmada bir gedik açıp Ruslar'ın kenti terk etmesine izin verir.
Putin, gülümseyerek dinlediği soruya eğlenerek şu yanıtı verdi: "Bizde bu olayın bir başka versiyonu var. Kuşatma uzayınca, Katarina bütün mücevherlerini çıkarıp bir torbaya koyar. Sonra kentteki bütün kadınların bütün mücevherlerini zorla toplar ve bunları Osmanlılar'a verir. Birlikler kuşatmayı gevşetir, Ruslar da rahatlıkla geçip gider. Büyük Petro da, bu başarısının ardından karısını boşar ve Katarina ile evlenir."
Siyasetin insanı yalnızlaştırdığını söyleyen, şu an için eski iş ve okul arkadaşları dışında kimseyle görüşmediğini özenle vurgulayan Putin, Türkiye'ye gerçekten büyük önem veriyor. Bize bu kadar zaman ayırmasından ülkemize gelecek ilk Rus lideri olmasına kadar her eylemi, her sözüyle bunu açıkça da gösteriyor.
Dilerim, bu satırlar baskıya geçene kadar Osetya'daki terör eylemi kansız bir biçimde sonuçlanır ve Putin bu tarihi gezisini gerçekleştirir.
Gelişmeler gösteriyor ki, iki ülkenin ekonomik alanda işbirliği ile yetinmesi mümkün değil. Başta terör olmak üzere birçok alanda ortak çalışma yapmak şart. Uzak komşuyla daha da yakınlaşmak iki ülkenin de çıkarına olacak çünkü.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 SABAH'ın tavrı   / 23-08-2004
 Irak'ın Damat Ferit Paşası   / 22-08-2004
 Derin kavga   / 15-08-2004
 Irak'ta kıyım   / 13-08-2004
 Hassas dönem   / 11-08-2004
 Milli Eğitim'e yeni düzen   / 10-08-2004
 İki yıl geçti   / 08-08-2004
 İslami engizisyon...   / 05-08-2004
 Amerikan devinin gözüyle Türkiye   / 03-08-2004
 Ankara'ya kadın eli   / 02-08-2004
ERDAL ŞAFAK
Takalardan tankerlere
Rus liderler Türkiye...
ÖMER LÜTFİ METE
Putin ile rutin mi, çetin mi?
Putin'in Türkiye ziyareti...
ERGUN BABAHAN
Putin haklı çıktı
Putin'le yaptığımız görüşmenin ikinci...
YAVUZ DONAT
Hemşehrimiz Putin
Rus geldi aşka, Rus'un aşkı başka...
Fransa türbana 'rehin'
Fransa'daki devlet okullarında dini simge yasağı bugün başlıyor.
Verheugen: Raporda bazı sürprizler olabilir
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter...
Millilere alarm
Millilere alarm
2002'den beri sürekli ilk 10'da olan Türkiye, son 12 A Milli maçta 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.