kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zina kadının derdi
Zina kadının derdi
Uzmanların ortak görüşü: Çağdışı

Zina kadının derdi

Anayasa Mahkemesi 'eşitsizlik var' diye iptal etmişti. Şimdi 'kadın ve erkeğe eşit ceza' ile zina yeniden suç sayılıyor.

Muhalefet "kadın ve erkeğe eşit ceza verilmesi" kaydıyla 'zina'nın 'suç' olarak Türk Ceza Kanunu'na alınmasına "evet" dedi. AK Parti'nin, muhalefet desteğiyle önümüzdeki günlerde TBMM'ye getireceği yeni TCK'ya alacağı 'zina' suçunun nasıl uygulanacağı henüz kesinleşmedi. Şikayete bağlı olması halinde kadınlar aleyhine dönecek, savcılıkların re'sen harekete geçmesi halinde ise imam nikahyılar 'zina' suçu işlemiş sayılacak. Zinanın suç sayıldığı dönemdeki uygulamalar, suçun ağırlıklı olarak kadın aleyhine işlediğini gösteriyor. SABAH'ın Adalet Bakanlığı verileri üzerinde yaptığı incelemeye göre, Anayasa Mahkemesi'nin erkeğin zina yapmasını düzenleyen maddeyi iptal ettiği 1996 yılından önceki 3 yılda, 440 erkek 'zina' suçundan mahkum oldu. Aynı dönemde zina yaptığı için mahkum olan kadın sayısı ise 8 kat daha fazla; 3 bin557.

YÜKSEK MAHKEME'DEN RET
Rakamlardaki farklılık, uzmanlara göre yasal düzenlemelerden kaynaklanıyordu. Yasaya göre, erkeğin, şikayete bağlı olan bu suçun sanığı olabilmesi için, eşinin suç duyurusunda bulunması gerekiyordu. Oysa, kadınlar kendileri için de onur kırıcı buldukları bu suçu ihbar etmekten çekiniyor. TCK'nın 1926 yılında kabulüyle Türk hukuk sistemi içindeki yerini alan 'zina' suçu üç maddede tanımlanıyordu. 441'inci madde; evli bir erkeğin, evli olmayan bir kadınla, evli olduğu eşiyle ortak ikametlerinde veya başka bir yerde karı-koca gibi yaşam sürmesini 'zina suçu' sayıyordu. Kadının zina suçunu tanımlayan 440'ıncı madde ise, evli bir kadının evli veya değil, herhangi bir erkekle bir kez de olsa cinsel birliktelik kurmasını 'suç' sayıyordu. Anayasa Mahkemesi, Şabanözü Asliye Ceza Mahkemesi'nin açtığı dava sonunda, 1996 yılında, TCK'nın 441'inci maddesini iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal gerekçesi olarak; kadın ile erkeğin bu suçu işlemiş kabul edilme şartlarının farklılığını gösterdi. Zina konusu, 1998 yılında ise kadınlar yönünden Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldi. Bu kez Torbalı Asliye Ceza Mahkemesi dava açtı. Mahkeme, 1996'daki kararla erkeğin zina yapmasının suç olmaktan çıkmasına rağmen kadının cezalandırılmasının eşitsizlik olduğunu savundu. Yüksek Mahkeme de bu görüşü kabul ederek TCK'nın kadının zina yapmasını tanımlayan, 440'ıncı maddesini iptal etti. Zina ilgili son karar 1999'da verildi. Anayasa Mahkemesi bu kez evli olan, ancak birlikte yaşamayan kadın ve erkeğin zina yapmasını suç olarak kabul eden TCK'nın 442'inci maddesini iptal etti. Bu kararla, zina suç olmaktan tamamen çıktı.

REFAHYOL YAPMADI
Anayasa Mahkemesi, zinanın suç olduğuna ilişkin bu hükümleri iptal ederken, ortada yasal hüküm kalmadığı taktirde kamu yararının olumsuz yönde etkileneceği gerekçesiyle, 1996'da Meclis'e yeni düzenleme için 1 yıl süre verdi. Ancak REFAHYOL hükümeti döneminde yeni bir düzenleme yapılmadığı için erkeklere zina suçu 27 Aralık 1997'de kalktı. Mahkeme, kadınların zina suçunu içeren 440'ıncı maddeyi iptal ederken ise Meclis'e süre vermedi.

KRİTERLER DEĞİŞECEK
TBMM'de şimdi, zina suçunun uygulamasına dönük hazırlıklar yapılıyor. Kadın ve erkek için eşitlik sağlanmasında anlaşıldı, boşanma davası açanlar ile ayrı yaşayanların durumu tartışıldı. Dava açanların, boşanana kadar geçen sürede başka biri ile ilişki kurması halinde bunun suç sayılması, dava açmadan ayrı yaşayan çiftlerin başka biriyle ilişki kurması halinde de ceza indirimine gidilmesi gündeme geldi.

Ersan ATAR / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AKP'liler şiddeti yaşadı
 CHP: Karşı çıkacak gücümüz yok ki
 Arınç: Ceza Kanunu geriye gidiyor
 DYP: 159'dan endişeliyiz ama...
 Sarıgül: TCK pazarlığının parçasıyım
 Gül: Terörle mücadeleyi kimseye ihale etmeyiz
 Başbakan'a motorize koruma
 Arınç: Yargıtay'daki olayın takipçisiyiz
 Milli Eğitim SABAH manşetini doğruladı
 Emine Hanım'dan 'dayanışma' ziyareti
 Bu iktidar tuzu kuruların hükümeti
 AB olmazsa askeri diktatörlük gelir
 Zirvede buzlar erimeye başladı
 Eroin zanlısı, eski vekil Bayram'ın aşiretinden
ERDAL ŞAFAK
Geriye gitmek şart mı?
Konu bir hayli netameli: Zina suç...
YAVUZ DONAT
Mater Kaban 6 Eylül'de ne söyleyecek?
Yeni adalet yılı...
'Tek başıma takım oyunu oynadım'
Kapağına Yasemin Kozanoğlu'nun annesi Ahu Tuğbay'ın misafir olduğu...
İkinci hayat "abla"dan
Seksen bin kişide bir görülen "kombine immün yetmezliği" (Bağı şıklık...
Ortak çıkarlarımız var
Ortak çıkarlarımız var
Vladimir Putin'in Karadeniz kıyısındaki Baçarov Ruçey yazlık...
Paul Allen'ın dev teknesi 'Putin için' İstanbul'da
Paul Allen'ın dev teknesi 'Putin için' İstanbul'da
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daveti üzerine 2-3 Eylül...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.