kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Strese giren arılar saldırganlaşıyor
Strese giren arılar saldırganlaşıyor
Erkekler alerjik reaksiyon riski taşıyor
Ne yapmalı?

Stresli arılara dikkat

Havanın ısınmasıyla bahçe ve balkonlarda görülmeye başlayan eşekarılarına karşı dikkatli olmak şart. Larvaların yetiştirilmesi için strese giren eşekarıları alerjisi olanları soktuklarında öldürebiliyor.


***

Strese giren arılar saldırganlaşıyor

Sıcak havalarda eşekarılarına dikkat! Arı sokmasının ardından alerjik şok ya da panikten ölenlerin sayısı bu mevsimde artıyor. Çünkü larvaların yetiştirilmesi için strese giriyorlar.

Geçtiğimiz hafta bir haber herkesi şaşırttı. Şile'deki yazlığında arı sokması sonucu 'anaflatik şok'a giren Arsun Erdal hayatını kaybetti. Yakınlarının açıklamasına göre arının sol gözünün altından sokmasıyla birlikte Erdal'ın vücudu kızarmaya ve nefesi sıkışmaya başlamış. Birkaç dakika içinde de hayatını kaybetmiş. Tahminlere göre bu kaderi paylaşanların sayısı hiç de az değil. Yaban arılarının kurbanı olarak alerjik şok sonucu ya da yaşadığı panikten ölen, yaralanan ve kaza geçiren insan sayısı tahmin edilenin çok daha üzerinde. Arsun Erdal'ın ölüm haberini aldığımız günlerde Almanya'da da bir kadın eşekarısından kaçarken kaza geçirip hayatını kaybediyor. Hastanelerin acil servisleri ve doktor muayenehaneleri son günlerde bu zehirli böceklerin kurbanlarını tedavi etmeye yoğunlaşmış durumda. Son günlerde arı sokması haberlerinin artması üzerine Almanya'nın en saygın dergisi Der Spiegel'de yayınlanan bir yazı da olayın nedenlerine yer veriyor. Buna göre kuzey yarıkürede bu yıl eşekarılarının sayısında bir patlama yaşanıyor. Eşekarılarının kraliçesi her yıl eylül ayında erkek arılarla çiftleşiyor. İlkbaharda golf topu büyüklüğünde bir yuva yapan kraliçe kendi arı kolonisini doğurmaya başlıyor. İşçi arılar yumurtalardan çıkıyor. Çıkan arılar kraliçenin sürekli yumurtladığı yumurtlardan çıkan larvaları besliyor. İşçi arılar tahtaları kemirip bunları bir yapışkan macun haline getirerek oluşturdukları malzemeyle yuvayı yutuyorlar. Ancak yavruları beslemek için proteinli gıdalara ihtiyaçları var. Bunları yaprak bitleri, tırtıllar, sinek ve sivrisineklerden elde ediyorlar. Bir eşekarısı kolonisi her gün bir reçel kavanozu dolusu böcek yiyor. Sıcak geçen yazlarda gıda da bol olunca birçok kraliçe arı yetişiyor. Ardından kış fazla sert geçmezse bunların büyük bir bölümü hayatta kalıyor ve birçok eşekarısı kolonisi yaza başlıyor. Yazın havaların çok sıcak gittiği günlerde ise hayvanlar normalden daha saldırganlaşıyor.

NÜFUS PATLAMASI YAŞIYORLAR
İnsanlar eşekarılarının çoğalmasına dolaylı olarak katkıda bulunuyor. Büyük kentler onlara ideal yaşam koşulları sağlıyor. Kiremitlerin arasına kalabalık eşekarısı kolonileri konforlu yuvalar kuruyor. Yemek atıkları da etobur bu hayvanlar için proteinli gıdalar (döner, hamburger gibi) anlamı taşır. Bu yıl eşekarılarının her zamankinden saldırgan olduğu belirtiliyor. Bunun iki nedeni var. Nüfus patlaması yaşayan eşekarıları iyice kalabalıklaşan yuvalarında strese giriyor. Bu streslerini de balkonda kahvaltı eden, çay bahçesinde tostunu yiyen insanlardan
çıkarmaya çalışıyorlar. Ayrıca yazın sonuna yaklaşıldığı bugünlerde larvaların yetiştirilmesi için zaman kısaldıkça eşekarıları reçelli ekmeklere ve tabaktaki köftelere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu arada eğer bir insan yuvalarına yaklaşırsa arılardan biri onun üzerine bir koku püskürtüyor. Ardından bütün koloni kokuyla işaretlenen kişinin üzerine saldırıyor. Aslında arıların saldırı hırsı, yuvalarından yaklaşık iki metre mesafede azalıyor. Dolayısıyla tek başına bir eşekarısını görünce, toplu saldırıya uğrama korkusuna kapılmak yersiz. İnsanların, arıların telaşlı biçimde uçmalarına bakarak endişeye kapılmaları bir yanlış değerlendirmeden kaynaklanıyor. Bu hareketlilik onların saldırganlığını yansıtmıyor. Görme duyuları çok zayıf olan bu hayvanlar, balkonda mangal yapıldığında koku dalgalarını izleyerek yiyeceklere yaklaşıyorlar. Ancak kokular havada anaforlar yaptığı için, arılar da değişik rotalar izleyerek uçuşlarını sürdürüyorlar. Bu da insanlara tehdit edici görünüyor. Eşekarıları zeki yaratıklar değil. Sadece yemek içgüdüleriyle hareket ediyorlar ve yiyecekleri hedefliyorlar.

Adnan Yıldız

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
 İnternet kafede antrenman yapıyorlar
 Romantik ve feminen kadın
 Olimpiyatların benzersiz öyküsü
 İzmir Hayvanat Bahçesi 150 bin ziyaretçi bekliyor
 Diyette moda rüzgarına kapılmayın
 Moda dünyası yeşillendi
 Farklı makyajla etkili bakışlar
 Hitit Rallisi'nde zafer Serkan Yazıcı'nın oldu
 Geleceğin müzisyenlerini yetiştiriyor
 Makyaj Çantası
 Himalayalar'ı Toroslar'da yarattı
 Tıptaki yenilikler
 Bu yabancı ne yazıyor?
 Saç biçimleriyle Türkler'in tarihi
 Bir rüya gördüm hayatım değişti
 Atın üzerinde terapi
 Televizyon ve internet çocukları uyuşturuyor
 Tıptaki yenilikler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Moral ömrü uzatıyor
Kemoterapi sürecinde bir kez daha...
KENAN ONUK
Onlar çocukken de farklıydı
Klasik müzik, 1600'lü...
Yeni filmlerin hazırlıkları bitmek üzere
Yeni filmlerin hazırlıkları bitmek üzere
Yönetmenler 2005'te sinemaseverlerle buluşturacakları projelerini...
Yeşil devle sevgilisi
Yeşil devle sevgilisi
Yeşil dev dönüyor. İlk filmin sonunda, herkes onun tüm masallardaki...
Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
Yılın en güzel mehtabını bugün ve yarın yaşıyoruz. İstanbul'da...
Phaselis sanat etkinliği
Kemer Tanıtım Vakfı'nın öncülüğünde geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen "Phaselis...
Genç bilim kadınlarına destek
L'Oreal Türkiye iki yıldır sürdürdüğü "Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.