kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşini bilen müdür

Ayda 5 bin dolar maaşlı dış görev için kendi müdürlüğünün hazırlattığı sınava girdi. Soruları yardımcısı sordu, o kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü sınav skandalıyla çalkalanıyor. 294 adayla ataşelik sınavına giren Genel Müdür İbrahim Kapaklıkaya, kendine bağlı komisyonun hazırlattığı soruları başarıyla çözdü.

100 üzerinden 100 puan aldı
Yazılı sınavı geçen Kapaklıkaya, sözlüde yardımcısı İbrahim Özdemir'in de yer aldığı heyetin sorularını yanıtlayıp tam puan aldı. Şimdi, kazanan 20 kişiyle birlikte ataşeliğe atanmayı bekliyor.

Yönetmeliği de kendine uydurdu
İşin en ilginç yanı, genel müdür, şubat ayında yönetmelikte yapılan değişiklikle bu sınava girmeye hak kazandı. Değişikliğin altında da kendi imzası vardı.


İş bilenin ataşelik müdürün!

Milli Eğitim Dış İlişkiler Müdürü, 5 bin dolar maaşla yurtdışında eğitim ataşesi olmak için sınav yönetmeliğini kendisine uydurmuş.

Milli Eğitim camiası iş bilen müdür skandalıyla sarsıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Kapaklıkaya'nın, 5 bin Dolar maaşla yurtdışında eğitim ataşesi olabilmek için sınav yönetmeliğini değiştirdiği ortaya çıktı. Yönetmelik kendi şartlarına uygun hale geldikten sonra yardımcısı ile birlikte sınava giren Kapaklıkaya, yazılıdan 70 alıp, mülakata girmeye hak kazandı. Sözlü sınavda ise sınavı kaybeden genel müdür yardımcısının önünde "ter döktü" ve son engeli de 100 puanla aşarak atamasını beklemeye koyuldu.

SEZER'DEN DÖNMÜŞTÜ
Skandal olarak nitelendirilen olay şöyle gelişti: İbrahim Kapaklıkaya bir yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kararnamesini imzalamayarak geri gönderdi. O tarihten bu yana genel müdürlüğe vekalet eden Kapaklıkaya, yurtdışı görevlendirme yolunda önce ataşelik sınavı yönetmeliğini değiştirdi. 1996 yılında yayınlanan yönetmeliğin 5 maddesinin (b) fıkrasında yer alan "3 yıl Milli Eğitim Bakanlığı merkez ya da taşra teşkilatında görev yapma zorunluluğu" maddesini kaldırtan Kapaklıkaya, 25 Temmuz'da gerçekleşen ve 295 kişinin başvurduğu sınava yardımcısı İbrahim Özdemir ile birlikte katıldı. Genel müdür ve yardımcısı, daha sonra komisyon tarafından hazırlanan sınava girdi. 25 Temmuz'da gerçekleşen yazılı sınavda genel müdür 70 puan alarak sınavı kazanan 78 kişi içine girdi. Ancak yardımcısı yardımcısı 65 puanda kaldı ve ataşelik hayalleri bitti.

İKİNCİ PERDESİ
Sözlü sınavda ise bir başka komedi yaşandı. Yazılı sınavda elenen yardımcısı, genel müdürünü mülakata tabi tuttu ve 100 tam puan alan Kapaklıkaya, şimdi 20 kişiyle birlikte Bakan Çelik'in atama yapmasını bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, sınavda yapılan usulsüzlüklerle ilgili bilgi vermekten kaçınırken, sınavı kazanamayan genel müdür yardımcısının sınavı kazanan eğitim ataşesi adaylarına sözlü sınav yapmasının sınavı tamamen iptal ettirecek skandal bir uygulama olduğunu kaydettiler.

KENDİNİ SAVUNDU
Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Kapaklıkaya ise olayla ilgili olarak, "Sınav tüm usul ve kurallara uygun olarak yapıldı" dedi. Sınav sorularının MEB sınav ölçü ve değerlendirme birimi tarafından hazırlandığını ifade eden Kapaklıkaya, "Benim veya yardımcımın sınava girmesinde hiçbir engel yok. Biz de ataşelik için uygun şartları taşıyan diğer 295 aday gibi sınava girdik" şeklinde konuştu. Sınavı kazanamayan Genel Müdür Yardımcısı Özdemir'in sınav komisyonunda yer aldığını doğrulayan Kapaklıkaya şöyle devam etti: "Yazılı sınavı kazanıp, sözlü sınava tabi tutulacağım için komisyondaki boşluk yardımcım tarafından dolduruldu. Hukukçularımıza danıştık. Yardımcım yazılı sınavı kazanamadığı için sınavla tüm ilişkisi bittiğinden komisyonda yer almasında bir sakınca görmedik. Zaten ben komisyonun karşısına çıktığımda genel müdür sıfatımla değil, sınava giren bir aday olarak mülakatta yer aldım. O yüzden bürokratlarımı etkilemem söz konusu değil."

EĞİTİM KADROSU
Yurtdışı Eğitim Kadroları Mesleki Yeterlilik Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışı teşkilı kadrolarına sürekli görevle atanacak eğitim ataşesi veya ataşe yardımcılarını seçmek, yabancı dil bilgisi, meslek bilgisi, temsil yeteneğini ölçmek için yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyacına göre açılan sınav yazılı ve sözlü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yazılı ve sözlü sınavda 100 üzerinden 70 puan ve üstü alanlar başarılı olmuş sayılıyor. Kazanan adaylar, Milli Eğitim Bakanı'nın emriyle tercih ettikleri ülkelere eğitim ataşesi veya ataşe yardımcısı olarak gönderiliyor. Ataşeler, aylık 4 bin 500 ile 5000 dolar. arasında maaş alıyor.

Fatih CANITEZ - MERKEZ

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Resepsiyonda iki liderin TCK pazarlığı
 CHP Sarıgül için düğmeye bastı
 Savcının isyanı Bayram'a ikinci tutuklamayı getirdi
 Vekiller İsrail'de nabız tutacak
 Ankara da AB'ye karşı atak başlatıyor
ÖMER LÜTFİ METE
Aydın ile Zann Baba Hazretleri
Devlet Bakanı Mehmet...
MUHARREM SARIKAYA
İş, aş, tayin, teşvik...
Partinin içi ziyaretçiyle dolu.
YAVUZ DONAT
TOBB üniversitesi
Büyük Atatürk'ün modern Ankara'sı...
Çarkıfelek artık kadınların elinde
Sanat dünyasında yakın dostluklarıyla tanınan Emel Müftüoğlu ve Deniz...
Ölüm pencereden sızdı
Açık bulduğu pencereden gece yarısı gizlice eski eşi Marifet Duruk'un...
'Bir daha doğsam yine ajan olurum
'Bir daha doğsam yine ajan olurum
Doğu Alman Gizli Servisi STASI adına çalışıp ABD'de 15 yıl hapis...
Halk, zaferini kutladı
Halk, zaferini kutladı
Büyük Taarruz'un 82'nci yıldönümü kutlamaları için Anıtkabir'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.