kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Aydın ile Zann Baba Hazretleri

Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın dünkü Milliyet'e manşet olan 'Halkın tercihi laikliktir' sözü ile gönderme yaptığı özel bir adres var mı? Mesela bu sözlerin içe dönük bir uyarı olması muhtemel mi?
Neden soruyorum?
Böyle bir beyanatta 'manşetlik' cevahir görebilmek için cümlelerin içinde ve satır aralarında özel imalar ve maksatlar bulunduğuna hükmetmek şart da ondan.. Sanki Aydın'ın 'kızım sana söylerim, gelinim sen işit' dediği farz edilmiş ve bu da 30 Ağustos Zafer Bayramı yıldönümü için anlamlı bir uyarı sayılarak beyanattan 'bomba manşet' çıkarılmış.. Belki de bu manşet kararını oluşturan yayın mutfağındakiler Mehmet Aydın'ı tipik eski 'milli görüş' mensubu zanneyledikleri için heyecanlanmışlar, laikçi damarları da kabararak bakanın bir nevi 'günah çıkarma' eyleminde bulunduğunu düşünmüşlerdir..
Oysa bakan Aydın, bu ülkenin bütün gazetecileri tarafından siyasete girişinden önce de bilinmesi gereken bir münevver olarak bazı çaylakların yeni keşfettikleri evrensel İslam'ın en eski öğreticilerinden biri.. Soyadı ile 'müsemma' hakiki bir aydın ve hakiki bir alim.. İslam alemine kurtarıcı olarak geldiğini zanneyleyen aşırı gevşetici veya aşırı sıkılaştırıcı cerbezeli havari türüne güneş ile ay kadar uzak bir düşünce adamı sıfatıyla Mehmet Aydın'ın beyanatında içe dönük değil, aksine dışa dönük bir muhtıra değeri bulunabilir. Nitekim aynı beyanatta önemli bir vurgu göze çarpıyor:
- Meclis'te 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' ilkesi kabul edildiğinde orada bulunan ulemadan manevi ve ruhani önderlerin hiçbiri bu fikre karşı çıkmadı..
Bu hatırlatmanın muhatabı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yönetimi veya milletvekili kadrosu değil ki..
Burada olsa olsa 'Hakimiyet milletindir' demeyi, 'Allah'ın hakimiyeti'ni inkar etmek gibi algılayan köktendincilere cevap vardır..
Lakin Aydın'ın bu konudaki sözlerinin bir başka muhatabı da iktidar partisini hala gizli köktendinci zanneyleyenlerdir.
Aslında bu bağlamda en önemli tartışma konusu da, okumuşundan cahiline kadar toplumun hemen tamamını farklı 'zann'ların farklı sürüler gibi gütmesidir.
O zannlar nereleri gütmüyor ki? Askeristratejik meselelerden siyasi temel tercihlere kadar her alanda 'Zann Baba Hazretleri' ferman ediyor, kullar da ellerinden geldiği kadar uyuyor.. Çelişki pek yaman.
Sözgelimi; Erdoğan laikliği samimi olarak benimsediklerini söyleyip durduğu halde, laikliğe asla inanmayan ve kökten karşı duran pek çok kişi tarafından hala destekleniyor. Çünkü Zann Baba Hazretleri onlara diyor ki:
- Sakın görüntüye aldanmayın.. Erdoğan vaziyeti idare ediyor. O hala gizli ve sağlam bir İslamcıdır..
Hatta bu safdil ahali içinde, 'Erdoğan'ı bizzat Erbakan görevlendirmiştir, görünürdeki çekişme işin numarasıdır' diye inananlar hala var..
Tuhaf ama gerçek; Bedri Baykam türü laiklik dehaları da böyle buyuruyorlar..
Kutupların büyülü ortak yanına bakınız: Bir yanda keskin İslamcı, Allah'ın artık elçi göndermeyeceğine inandığı halde 'zann'ı farkında olmadan peygamber edinebiliyor.. Öbür cephede de keskin laikçi hem Atatürk'ü peygamber ediniyor, hem de 'zann' ile geliştirilmiş öğretilere sünnet diye sarılıyor..
Zannını din edinmek bakımından laikçiler ile karşıtları arasındaki bu benzerliğin toplumda oluşturduğu iki uçlu şüphe iklimini en iyi gözleyenlerden biri de hükümetin bir başka bakanı. Adını açıklamaya mezun bulunmadığım bu bakan, bir dostumun 'Mahalli seçim listelerinizin yüzde doksan dokuzu neden milli görüş kökenli idi' diye sorunca henüz dengeli bir 'harman' oluşturamadıklarını itiraf ettikten sonra der ki:
- Türkiye'nin önemli bir sorunu bu.. Biz laiklik konusunda samimi olduğumuza ilişkin genel bir güvence sağlayamadık.. Hakkımızda hala şüpheler var.. Öbür taraftan CHP de tersinden aynı sıkıntıyı yaşıyor. Onlar da dinsiz olmadıklarını bir türlü anlatabilmiş değiller.. Halkın bir kesimi bizi Cumhuriyet'in düşmanı, bir kesimi de CHP'yi dinin düşmanı gibi görüyor..
Bu tespit, Türkiye'yi 'Zann Baba Hazretleri'nin yönettiğine ilişkin çarpıcı bir değerlendirme.. Ne hazin ki, bu 'baba' sadece halkı değil, kendini aydın ve yönetici zannedenleri de yönetiyor..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çanakkale ve profesyonel öcüler   / 30-08-2004
 Ümitsiz vakalar   / 27-08-2004
 Sarıgül'ün eniştesi   / 26-08-2004
 Şans, kader, kısmet   / 24-08-2004
 Bakü ile ortak türkü   / 23-08-2004
 Raylara inat lastikli tabut   / 20-08-2004
 Kara başörtü ile AK bikini   / 19-08-2004
 Pisliği sabun etmek   / 17-08-2004
 Varlıkları yokluklarından beter   / 16-08-2004
 PKK ne yapacağını biliyor, ya siz?   / 13-08-2004
ÖMER LÜTFİ METE
Aydın ile Zann Baba Hazretleri
Devlet Bakanı Mehmet...
MUHARREM SARIKAYA
İş, aş, tayin, teşvik...
Partinin içi ziyaretçiyle dolu.
YAVUZ DONAT
TOBB üniversitesi
Büyük Atatürk'ün modern Ankara'sı...
Çarkıfelek artık kadınların elinde
Sanat dünyasında yakın dostluklarıyla tanınan Emel Müftüoğlu ve Deniz...
Ölüm pencereden sızdı
Açık bulduğu pencereden gece yarısı gizlice eski eşi Marifet Duruk'un...
'Bir daha doğsam yine ajan olurum
'Bir daha doğsam yine ajan olurum
Doğu Alman Gizli Servisi STASI adına çalışıp ABD'de 15 yıl hapis...
Halk, zaferini kutladı
Halk, zaferini kutladı
Büyük Taarruz'un 82'nci yıldönümü kutlamaları için Anıtkabir'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.