kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sadr'ın yardımcıları ve Hamas'tan gazetecileri bırakın çağrısı
Sadr'ın yardımcıları ve Hamas'tan gazetecileri bırakın çağrısı

Irak'ta kaçırılan Fransız gazetecilerin serbest bırakılması için Mukteda Sadr'ın adamları ve Filistinli örgüt Hamas da çağrıda bulundu. Endişeli bekleyiş devam ederken Fransız Dışişleri de devrede.

Irak'taki radikal Şii lider Mukteda Sadr'ın yardımcıları, kaçırılan Fransız gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Sadr'ın Bağdat'taki temsilcisi Ali El Yasiri, bu tür eylemlerin İslam'ı ve Müslümanları zor duruma düşürdüğünü belirterek, ''Çatışma alanındaki savaşa evet, ancak bir sivili ya da gazeteciyi öldürmek dine aykırıdır'' dedi.

Fransa'da devlet okullarında dini simgelerin yasaklanmasını da kınayan El Yasiri, bu yasağa karşı Fransızlara yönelik boykot ve Arap ülkelerinin diplomatik ilişkileri askıya alması gibi başka yöntemler olduğunu söyledi.

Mukteda Sadr'in diğer yardımcısı Yusuf El Nasiri de, kaçıranlardanFransız gazetecileri hemen serbest bırakmalarını istedi.

El Cezire televizyonunda Cumartesi gecesi yayınlanan bir video kasette, Irak İslam Ordusu adlı bir grup, Fransız gazeteciler George Malbrunot ve Christian Chesnot'yu kaçırdığını, rehineler karşılığında Fransa'dan 48 saat içinde okullardaki başörtüsü yasağını kaldırmasını istediklerini duyurmuştu. Grup, daha sonra Fransa'ya tanıdığı süreyi 24 saat uzatmıştı.

Gazetecileri kaçıranlar, Fransa'da devlet okullarında türban, kippa ve büyük haç kolyelerle derslere girilmesine getirilen yasağın kaldırılmasını istemişti. Fransa hükümeti, rehine krizine rağmen, yasanın öngörüldüğü gibi Perşembe gününden itibaren uygulanacağını bildirmişti.

Hamas'tan 'Gazetecileri bırakın' çağrısı

Irak'ta kaçırılan Fransız gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapan gruplara, Filistin'deki Hamas örgütü de katıldı.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze'de yaptığı açıklamada, kaçırılan gazetecilerin masum olduğunu, Fransa'nın Irak savaşındaki tutumu nedeniyle bırakılmaları gerektiğini söyledi.

Ebu Zuhri, Irak savaşında ve Filistin davasında Fransa'nın olumlu tavır sergilediğini, gazetecilerin serbest bırakılmasının ABD'nin ve İsrail'in yalnızlığını artıracağını belirtti. Irak içindeki ve dışındaki birçok dini grup, gazetecilerin serbestbırakılması çağrısında bulunmuştu.

Bu arada, Fransa İletişim Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres, Fransa'nın ABD'nin Irak savaşına karşı çıktığını, Fransızların neden kendilerinin hedef seçildiğini anlamadığını söyledi.

De Vabres, LCI televizyonuna verdiği demeçte, hükümetin ve ülkedeki tüm Fransızların gazeteciler için seferber olduğunu, endişeli olduklarını ve gazeteciler serbest bırakılıncaya kadar da endişelerinin süreceğini kaydetti.

El Cezire televizyonunda Cumartesi gecesi yayınlanan bir video kasette, Irak İslam Ordusu adlı bir grup, Fransız gazeteciler George Malbrunot ve Christian Chesnot'yu kaçırdığını, rehineler karşılığında Fransa'dan 48 saat içinde okullardaki başörtüsü yasağını kaldırmasını istediklerini duyurmuştu. Grup, daha sonra Fransa'ya tanıdığı süreyi 24 saat uzatmıştı.

Gazetecileri kaçıranların kaldırılmasını istediği başörtüsü yasağı, 5 ay önce kabul edilmişti. Söz konusu yasa, devlet okullarında türban, kippa ve büyük haç kolyelerle derslere girilmesine yasak getirmişti.

Fransa hükümeti, rehine krizine rağmen, devlet okullarında dini simgelerin kullanılmasını yasaklayan kanunun öngörüldüğü gibi Perşembe gününden itibaren uygulanacağını bildirmişti.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI BARNIER ÜRDÜN'DE


Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier,Fransa'daki devlet okullarında dini simgeleri yasaklayan kanunun feshedilmesini isteyen dinci bir grup tarafından Irak'ta kaçırılan Fransız gazeteciler Georges Malbrunot ve Christian Chesnot'nun serbest bırakılması çabaları çerçevesinde Ürdün'ün başkenti Amman'a geldi.

Fransız gazetecilerin serbet bırakılmasını sağlamak amacıyla Hollanda ziyaretini erteleyerek dün Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulunan Barnier, Ürdün Dışişleri Bakanı Mervan Muaşer ile görüşecek.Muaşer, dün yaptığı açıklamada, Barnier ile görüşmesinde, Fransız gazetecilerin serbest bırakılması için Ürdün'ün desteğini sunacağını
belirtmişti. Barnier'nin Amman temasları çerçevesinde, Ürdün Kralı Abdullah tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

EL EZHER ŞEYHİNDEN KINAMA


Mısır'daki El Ezher imamı Şeyh Muhammet Seyit Tantavi, Irak'ta iki Fransız gazetecinin kaçırılmasını kınadı. MENA ajansına göre; Tantavi, Fransız gazetecilerin kaçırılarak rehin alınmasının ''insan hayatına saygılı olmayı emreden hoşgörü diniİslam'a aykırı olduğunu'' kaydetti.

El Ezher şeyhi, ''İslam ülkelerinde çalışırken yasalara uyan sivillerin kaçırılması kabul edilemez'' dedi. Fransız RFİ radyosu ve Figaro gazetesinin muhabirleri, 20 Ağustos'ta kaçırılmıştı. ''Irak İslam Ordusu'' adlı grup, Fransa'daki devlet okullarında başörtüsünü yasaklayan yasanın kaldırılmasını istemiş ve aksi halde rehineleri öldüreceğini açıklamıştı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kaçırılan 12 Nepalli öldürüldü
 Yunan seyirci sizi ayakta alkışladı'
 Liderlere Türkiye için ikna ziyareti
 4 yıl daha Bush'a hayır
 Bu yılın MTV 'yuh' ödülü Kerry'lerin
 İran nükleer santral kurabilir
 Güzelyurt'ta protesto mitingi
 Fransız gazeteciler için süre 24 saat uzatıldı
 Askerlere "Birkaç İyi Adam" savunması
 "Babanın" evi çiftçinin olacak
 Pakistan El Kaideli Türk için iade talebi bekliyor
ERDAL ŞAFAK
Tarafsızlık kurtarmıyor
"Beni öldürürseniz, kılıcınızı...
ALİ KIRCA
11 Eylül'e 11 gün kala...
Üç yıl önce, ağustos...
Ruhumuz yeter
Ruhumuz yeter
"Milli Takım'ın bir ruhu var. Bu ruh, kim gelirse gelsin asla...
Daum 2-0 önde
Daum 2-0 önde
F.Bahçe'den kopma noktasına gelen Serhat ve Barça'ya giden Rüştü,...
Resepsiyonda iki liderin TCK pazarlığı
Resepsiyonda iki liderin TCK pazarlığı
AKP ve CHP kurmayları Meclis'te görüşmelerini sürdürürken, 30 Ağustos...
'Bir daha doğsam yine ajan olurum
Doğu Alman Gizli Servisi STASI adına çalışıp ABD'de 15 yıl hapis...
Halk, zaferini kutladı
Büyük Taarruz'un 82'nci yıldönümü kutlamaları için Anıtkabir'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.