kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saç biçimleriyle Türkler'in tarihi
Saç biçimleriyle Türkler'in tarihi
Haftanın Kitapları

Saç biçimi ve tarih

Saç Kitabı, Türkler'in tarih boyunca saçlarıyla olan ilişkisini anlatıyor. Edward Said'in iki yeni kitabı daha geliyor. İslam Çupi'nin futbol yazıları eylülde çıkıyor

***

Saç biçimleriyle Türkler'in tarihi

Saç Kitabı, Türkler'in tarih boyunca saçlarıyla olan ilişkisini anlatıyor. Edward Said'in iki yeni kitabı daha geliyor. İslam Çupi'nin futbol yazıları eylülde çıkıyor.

Son yirmi beş yılda Türkiye pek çok kültürel deprem geçirdi. Bu kırılmalar okurların yönelimlerini de değiştirdi. Bir zamanlar "güzel romanlar" okunurdu. Şimdi çok satanlar var, büyük bölümü de okurlara korsan olarak satılıyor. Korsan kitap satışı çok büyük bir sorun. Yayınevleri emek veriyorlar, çalışıyorlar, yıllarca araştırıp kitap hazırlıyorlar, güç koşullarda bastırıyorlar. Kitapçılar 15 milyona satıyorsa, tezgahta korsan 3-4 milyona satılıyor. Bu durum haksız bir rekabet yaratıyor. Kitaplar kitapçıdan değil tezgahlardan alınıyor. Ve korsan yayın tartışması hep sürüyor. Peki korsan satış olmasaydı ne olurdu? Hasan Bülent Kahraman'ın Agora Kitaplığı'ndan çıkan "Kültür Tarihi Affetmez" adlı kitabını okuyorum. Korsan'la ilgili geniş bir bölüm var; Kitap piyasası yüzde 40'lık kayıpla karşı karşıya. Korsan bütünüyle önlenirse bu payın hepsi olmasa da önemli bir oranın döneceği kesin. Oradan da daha ciddi toplumsal sorunlara sıçramamız hem doğal hem kaçınılmaz. Örneğin kütüphane kullanımı, halk kitaplarının yaygınlığı, oralarda aranan kitapların bulunup bulunmaması..." Dünyaca ünlü yazar, eleştirmen ve kültür teorisyeni Edward Said'in ölümünden sonra yayına hazırlanan iki kitabı "Oslo'dan Irak'a ve Yol Haritası" ve "Hümanizm ve Demokratik Eleştiri" Agora Kitaplığı'nda. Edward Said'in kitaplarından ilki olan "Oslo'dan Irak'a ve Yol Haritası" yazarın Ortadoğu konusunda 2000 ile 2003 yılları arasında El-Hayat ve El-Ahram gazetelerinde yayınlanan 46 parlak yazısından oluşuyor. "Hümanizm ve Demokratik Eleştiri" başlığını taşıyan ikinci kitap ise, Columbia Üniversitesi'nde verdiği "Felsefede Temalar" başlıklı konferans metinleri. Agora Kitaplığı, Edward Said'in bu kitaplarından "Hümanizm ve Demokratik Eleştiri"yi Kasım 2004'te Osman Akınhay'ın çevirisiyle, "Oslo'dan Irak'a ve Yol Haritası"nı ise Murat Uyurkulak'ın çevirisiyle Mart 2005'te yayımlayacak. Genç kızların ilgiyle takip ettiği yazarlardan İpek Ongun Epsilon Yayınevi'ne geçti. İpek Ongun'un Bir Genç Kızın Gizli Defteri serisinin altıncı kitabında kahramanımız Serra'yı nihayet evlendiriyor. "Şimdi Düğün Zamanı" bu hafta piyasaya çıkıyor.

USTA YAZAR İSLAM ÇUPİ'DEN
İletişim Yayınları spor yazarlarının duayeni İslam Çupi'nin lezzetli yazılarını futbol kitapları dizisinde "O Ülkede Olaylar Sağbekin Lahana Dolmasını Yemesiyle Başladı" adıyla Eylül ayında yayınlayacak. Hem futbolu hem de iyi yazıyı sevenler kaçırmasın. "Saç Kitabı" editör Emine Gürsoy Naskali'nin gerçekleştirdiği başarılı bir derleme. Tarih boyunca Türklerdeki saç biçimlerini gözden geçiren "Saç Kitabı"nda otuzdört yazarın kadın kuaförlerinin gündelik hayattaki yerinden, Divan şiiri güzelinin saç şekline, Osmanlı kadın dergilerinde saç modasından, Tatarca deyimlerde saç ve bıyığa kadar pek çok incelemesi yer alıyor. "Saç Kitabı" farklı kaynaklardan derlenen ayrıntılarla Türk kimliğine ve düşünce yapısına çarpıcı bir bakış getiriyor. Türkler'in saç biçimi nasıldı? Ve yüzyıllar içinde nasıl ve niçin birtakım değişiklikler geçirdi? Bu soruya yanıt veren pek çok makale kitapta yer alıyor. Dr. Mihail Gorelik'in yazısı VII.-XI. yüzyıllar arasında Türk askerinin saç biçimini ele alıyor. Prof. Dmitriy Vasilyev yazısında savaşçıları temsil eden Göktürk heykellerinde saç ve bıyık çeşitlerini inceliyor. Dr. Yaşar Çoruhlu saç şekillerinin Uygur sanatındaki izdüşümünü tanıtıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya geldiğinde, Prof. Selçuk Mülayim, saç tertibinin Selçuklu sanatındaki şeklini anlatıyor. Prof. Dr. Abdülkadir Donuk, yazılı metinlerden hareketle eski Türkler de saç biçimleri ile ilgili kayıtları değerlendiriyor. Yine Anadolu sahasında, belki Orta Asya çağrışımları yaparak bir Bektaşi geleneği bulunmakta; Zeynep Sabuncu, bu gelenek içinde saç biçimleri üzerine bilgi veriyor. Prof. Dr. Oktay Aslanapa ise bu tarihi çizgiyi, sanata yansıyan görüntüsüyle sunuyor. Dünya Kitapları'ndan yayınlanan "Çehov Öyküleri Seçkisi" Tolstoy'un seçtiği 30 Çehov öyküsünü bir araya getiriyor. Tolstoy "Ne kadar mükemmel bir dil! Hiçbirimiz, ne Dostoyevski, ne Turgenyev ne de ben bu şekilde yazabiliriz" demişti Çehov için. Dünya Kitap seçki dizisinde Çehov'dan sonra Sema Rifat'ın hazırladığı mektup seçkisini, Mehmet Rifat'ın hazırladığı eleştiri seçkisini, Gültekin Emre'nin hazırladığı öykü seçkisini ve Aydın Engin'in hazırladığı röportaj seçkisini yayınlayacak.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
 İnternet kafede antrenman yapıyorlar
 Romantik ve feminen kadın
 Olimpiyatların benzersiz öyküsü
 İzmir Hayvanat Bahçesi 150 bin ziyaretçi bekliyor
 Diyette moda rüzgarına kapılmayın
 Moda dünyası yeşillendi
 Farklı makyajla etkili bakışlar
 Hitit Rallisi'nde zafer Serkan Yazıcı'nın oldu
 Geleceğin müzisyenlerini yetiştiriyor
 Strese giren arılar saldırganlaşıyor
 Makyaj Çantası
 Himalayalar'ı Toroslar'da yarattı
 Tıptaki yenilikler
 Bu yabancı ne yazıyor?
 Bir rüya gördüm hayatım değişti
 Atın üzerinde terapi
 Televizyon ve internet çocukları uyuşturuyor
 Tıptaki yenilikler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Moral ömrü uzatıyor
Kemoterapi sürecinde bir kez daha...
KENAN ONUK
Onlar çocukken de farklıydı
Klasik müzik, 1600'lü...
Yeni filmlerin hazırlıkları bitmek üzere
Yeni filmlerin hazırlıkları bitmek üzere
Yönetmenler 2005'te sinemaseverlerle buluşturacakları projelerini...
Yeşil devle sevgilisi
Yeşil devle sevgilisi
Yeşil dev dönüyor. İlk filmin sonunda, herkes onun tüm masallardaki...
Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
Yılın en güzel mehtabını bugün ve yarın yaşıyoruz. İstanbul'da...
Phaselis sanat etkinliği
Kemer Tanıtım Vakfı'nın öncülüğünde geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen "Phaselis...
Genç bilim kadınlarına destek
L'Oreal Türkiye iki yıldır sürdürdüğü "Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.