kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

"Okunmadan imha edilsin" emri

Sayfanın üzerinde yalnız askerlerin anlayabileceği kısaltmalar var. Evrak, bu kısaltmaları bilmeyenler için tam bir "alfabe çorbası." Belli ki Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen yazı, bir çok birime yollanmış. Diğer kuvvet komutanlıklarında da benzer yazışmaların olduğunu varsayabiliriz.
Ama genelgenin içeriği konusunda tereddüt yok. Haziran 2004 tarihli yazışma şöyle devam ediyor:
1- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrinde görevli bazı generallere "Tarihi Görev Çağrısı" başlıklı bildiriler gönderildiğinin tespit edildiğini,
2- Anılan bildirilerin okunmadan imha edilmesini.
Hatırlayalım, MHP Genel Merkezi, 14 Haziran'da yukarıdaki başlıkla kaleme alınan ve kamuoyunda "darbe çağrısı" şeklinde de yorumlanan mektubu, aralarında 313 generalin de olduğu 5 bin kişiye yollamıştı. MHP'nin gönderdiği bildiri özetle "AB himayesi ve vesayeti altında Türkiye'de yeni tahrik ve nifak tohumlarının atılmasında yeni bir zemin kazanılmıştır. Bugün bölücü çevrelerin ve Türkiye'de demokrasi havariliği rolüne soyunan gaflet erbabının şimdi de bu kişilere yeni bir misyon yüklemeye çalıştıklarını esefle görmekteyiz" diyor.

Günlük siyasetin dışında kalma gayreti

MHP'nin mektubu Ağustos başındaki Yüksek Askeri Şura toplantı öncesinde tekrar gündeme gelince, Genelkurmay Başkanlığı'ndan mektubun iade edildiği bilgisi gelmişti. SABAH'ın ele geçirdiği "Okunmadan imha" genelgesi ise, TSK'daki yeni komuta kademesinin "günlük siyasetin dışında kalma" yolundaki tercihinde kararlı olduğunun belgesi.
Bu bir sürpriz değil.
Son 35 yılda "üç buçuk" darbe yapan Silahlı Kuvvetler, bugün itibariyle, başta Irak tezkeresi ve Kıbrıs'taki referandum süreci olmak üzere, yeni bir profil çiziyor. Kuşkusuz ordu, bu hafta kuvvet komutanlarının devir-teslim törenlerinde de vurgulandığı gibi, laiklik ve Atatürkçülük konularında hassas olmaya, gerektiğinde itirazlarını hissettirmeye devam edecek. Bu rolün devam edeceği, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 13 Nisan konuşmasında açıkça ifade edilmiş, Genelkurmay'ın 14 Mayıs'ta "laiklik karşıtı faaliyetler" ile ilgili açıklamasıyla da pekişmişti.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı devreden Orgeneral Aytaç Yalman da Cuma günkü veda konuşmasında "Reform niteliğinde yapıldığı ifade edilen bazı girişimler 81 yıl önce büyük fedakarlıkla tesis ettiğimiz rejimin niteliklerini, ulusal birikim ve bütünlüğümüzü bozuyor ise, bu konu üzerinde defalarca düşünmek, rejim ile ilgili endişe ve kaygılarımızı ön planda tutmak mecburiyetindeyiz" demişti.
Buna karşın Avrupa Birliği kapısındaki Türkiye'de, ordunun siyasi hayattaki rolünün geçmiştekinden farklı olacağının sinyalleri var. Unutulmasın ki, MGK'nın sivilleştirilmesi gibi son yıllarda AB reformları çerçevesinde gerçekleşen yasal düzenlemeler, "askere rağmen" değil, askerin onayıyla oldu.
Bu yüzden bu hafta boyunca komuta kademesinin yaptığı konuşmalarda geçen "değişim" sözcüğünün gerçek açılımının ne olacağı önemli; bunu önümüzdeki dönemde anlayacağız.

Modernizasyon ve yeniden yapılanma
Bunun yanında TSK'da modernizasyon ve yeniden yapılanma anlamında büyük " değişim " hareketleri de var. Bunların temel amacı TSK'nın değişen coğrafyamızda yeni tehditlerle daha etkin ve hızlı biçimde mücadele edebilmesi ve " caydırıcı " gücünü koruyabilmesi. Müşterek komuta, askerlik döneminin kısaltılması, profesyonel orduya geçiş gibi konular, son yıllarda TSK içinde tartışılmakta. Ordu, sürekli yenilik isteyen bir yapı.
Lale Sarıibrahimoğlu , dünyanın önde gelen savunma dergilerinden Jane's Defense Weekly 'de bu hafta yaptığı değerlendirmede, Ağustos ayındaki YAŞ toplantısıyla Genelkurmay Başkanı Özkök'ün orduda bir süredir düşünülen askeri reformları gerçekleştirmek için "elini güçlendirdiği" görüşüne yer veriyor. Önümüzdeki dönemde savaş durumunda daha iyi koordinasyon sağlanmasına imkan verecek " müşterek komuta ," Kara Kuvvetleri'nde %10 sayısal indirim , yurtdışı barış gücü operasyonlarına katılacak özel kuvvet ve Ege ordusunun kaldırılması gibi konular var.
Türk ordusunda şu anda 800 bin silahlı erkek (ve az sayıda kadın) var. Ama bunların neredeyse 600 bini profesyonel asker değil, er.
TSK'nın önümüzdeki dönemde askeri modernizasyon adına atacağı adımlar, siyasetteki rolünü izlemek kadar ilginç olacak.







YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Putin ziyaretinin paradoksu   / 26-08-2004
 Necef'de intihar   / 25-08-2004
 Derin Aktörler   / 22-08-2004
 Ankara'nın istihbarat kulisi   / 17-08-2004
 Derin kriz arapsaçı   / 16-08-2004
 Tek demokratik devrim   / 12-08-2004
 ...Ve Ankara   / 09-08-2004
 Ege'de tango   / 19-07-2004
 Edwards'ın anlamı   / 12-07-2004
 Bush geldi geçti   / 05-07-2004
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Okunmadan imha edilsin" emri
Sayfanın üzerinde...
Alma Luce'nin Ahını
Alma Luce'nin Ahını
G.Antep; Erdal, Devran, Onur ve El Taib ile 58 dakikada skoru 4-0'a...
Altın niyetine
Altın niyetine
Gencecik 48 kilo boksörümüz, dünya şampiyonu Kübalı önünde galibiyeti...
Eşit ceza verilirse zina suç sayılacak
Eşit ceza verilirse zina suç sayılacak
Adalet Bakanı Çiçek, "Toplum zinanın suç sayılmasını istiyor" dedi,...
Halkla beraber...
30 Ağustos bu yıl, halkın katılımıyla kutlanıyor. Çok sayıda sanatçı...
Fahri müfettiş çevirme yapıyor
Bazı fahri trafik müfettişlerinin evrak kontrolü yapıp ceza...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.