kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Poyrazoglu @ SABAH
 

Hırsız yengeçle şarkıcı istiridye

Yaz geldi, Bodrum'a. Torba köyüne attım kendimi. 30 yıllık arkadaşım Ahmet Sezerel'in Torba Sanat Evi'nin önündeki iskeleden bildiriyorum. Durum sakin, hava güzel. Torba'nın ünlüsü çoktur. Yalnız buradakiler Göltürkbükü'nün medyatik ünlülerine benzemez. Gürültüsü patırtısı olmayan bir köy Torba. Ünlüleri de öyle...

Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Bedri Koraman, Ayla Erduran, Ferdi Özbeğen, Alev Sururi, Turhan Erol, Oya Başak, Yiğit Okur, Fatih Ürek, Fedon, Savaş Ay, Muazzez Ersoy, Perihan Altındağ Sözeri, Fatma Girik, Memduh Ün, Safiye Soyman, Küçük Emrah... Arkadaşlar "Sabah'taki yazılarında hep Türkbükü'nden sözediyorsun, reklamlarını yapıyorsun; biraz da Torba'dan söz et" dediler... "Ben parmağımı sokarsam Torba karışır" dedim. "Bir şey olmaz, sen anlat vatandaş aydınlansın..." dediler. Günah benden gitti. Eski dostum Ferdi Özbeğen'le ki kendisi ünlü bir piyanist ve şarkıcıdır, bu kışı dargın geçirdik. "Yaza barışırsınız, Torba zamanı gelince..." demişti herkes. Öyle oldu.

Sanat tarihçileri ilerde merak ederler, belge ararlar. Sırf geleceğe kayıt olsun diye anlatıyorum efendim! Ferdi kışın başında bana bir mektup yazdı. "Canım kardeşim, büyük sanatçı, sevgili Ali Poyrazoğlu... Sana bu mektubu üzülerek ve sıkılarak yazıyorum. Benim için ne savruk herif diye düşünmezsin umarım. Yeni bir araba almayı düşünüyorum. Parayı tamamlamak için senin bana on bin dolar borç vermen gerek. Yani vermeni istiyorum. Artık istediğimi bildiğine göre benim bunu saklayacak şansım kalmadı. Yazmasam iyi olurdu, ama yazdım. Ok yaydan çıktı. Çok sıkıldım senden bu parayı istediğim için. Ama bir kere istemiş bulundum, onun için sen bu parayı ver. Olan oldu, mektup çoktan postaya atıldı. İnşallah mektup postada kaybolur..." Mektup geldi, okudum, düşündüm, kendisine üç gün sonra bir mektup yazdım... "Sevgili kardeşim Ferdi Özbeğen, kendini üzme... Duaların kabul oldu. Mektubunu postacı kaybetmiş..." Torba sezonu geldi, barıştık. Arabayı almış. Nereden kaynak temin ettiğini sormadım. Bir arkadaşından borç almıştır. Günü gelince başka bir arkadaşından borç alıp kapatacak. Valla maliye bakanı olacak adam. Torba sırtlarındaki malikanesine gittim. Bahçede bir zeytin ağacı var, onun altına iskemle atmış oturuyor. "Hayrola" dedim. "Bu yazı burada geçireceğim, bütün bahçeyi kazmam lazım..." dedi ve anlattı. Borç alıp, 2 bin tane cumhuriyet altını almış. Onları bir gece sarhoşken, küp içinde bahçeye gömmüş. Ayılınca nereye gömdüğünü hatırlamamış. Şimdi bütün bahçeyi kazacak. Avucunda da bir avuç kiraz, yiyip çekirdekleri tükürüyor. "N'apıyorsun?" dedim. "Kiraz ağacı dikiyorum. Millet bahçeyi niye kazdığımı merak etmez böylece...

Kimseye anlatmazsan bir sürü dedikodu vereceğim." "Söylemem" dedim. Söylemek başka, yazmak başka. "Ben isim vermeden anlatayım, arif olan anlar" dedi. Efendim Torba sahilinde dolaşan, süslü püslü sesi güzel, hafif kilolu bir istiridye varmış. Akşam Torba Sanat'ın önünde bir yengeçle kırıştırmış. Gece birlikte olmuşlar. Sabah istiridye bir uyanmış, yengeç çekip gitmiş. Aaah, ah giderken de istiridyenin yıllardır sabırla büyüttüğü incisini de tırtıklamış. İstiridye şimdi arkasından 'alçak çağanoz, hırsız yengeç' diyesiymiş... "Kim bu?" dedim. "Valla Fatih Ürek değil..." dedi. Bir avuç kiraz da bana uzattı... "Al, ye, çekirdeklerini de tükür bahçeye... Birkaç kiraz ağacı da sen dikmiş olursun..."

ÇORABIN HİKMETİ
Dayanamadı bir tane daha anlattı. "Hoş sesli, neşeli, gürbüz, kıvrak bir şarkıcıya Torbada'ki hatunlardan biri fena halde vurulmuş. Şarkıcıdan yüz bulamayınca, falcılara, büyücülere gitmiş. Gümüşlük'teki meşhur sosyete falcısına, 'Yüzüme bile bakmıyor. Bir çare bul' demiş. Falcı ona, okunmuş bir çift çorap vermiş. 'Bunları giydir, gözü senden başkasını görmez' demiş. Kızcağız da vurulduğu şarkıcıya, Torba Sanat'ın iskelesinde hediye etmiş çorabı. Şarkıcı da, 'giyeyim bakayım yakışacak mı' deyip geçirmiş çorabı ayağına... Kızcağız boynuna sarılacak diye bekliyor. Şarkıcının gözleri parlamış, birden ayağa fırlamış, kan beynine vurmuş... Yoldan geçen bir gemiciyi kaptığı gibi arabasına tıkmış, basmış gitmiş. Kızcağız 'Ben ne yaptım?' demiş.

Torba'nın tecrübeli güzelleri, 'çorabı tersten giydirdin' demişler..." "Kim bu dedim?" Ferdi'ye. "Vallahi Fatih değil" dedi. Bu Ferdi çok dedikoducu. Bugün hepsi Torba Sanat'ın plajına inerler? Gider sorarsınız, anlatılanlar doğru mu, değil mi. Ben herhalde başka bir plaja giderim... Bütün kış çalışınca, yazın böyle bir delilik geliyor insana... O yüzden Türkiye'nin en güzel açıkhava tımarhanesi Bodrum'da buluşup, kendimizi tedavi etmeye çalışıyoruz. Bir sıkıntınız varsa sizleri de bekleriz. Gelin Bodrum iyileştirir. Ama Ferdi ne dedikoducu, değil mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kendinizle barış görüşmeleri   / 22-08-2004
 İtiraf ediyorum   / 15-08-2004
 Melekler nasıl uçar?   / 08-08-2004
 Lüküs hayat   / 01-08-2004
 Gülümseyen insanlar adası   / 25-07-2004
 Başımıza ne geldiyse sıcaklardan geldi   / 11-07-2004
 Vallahi Ferdi Özbeğen değil   / 04-07-2004
 Hırsız yengeçle şarkıcı istiridye   / 27-06-2004
 Jöleli horozlar   / 20-06-2004
 Filmlerin kanatlarında duvarların dışına yolculuk   / 06-06-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Güneşle gelen büyük zafer
Güneşle gelen büyük zafer
30 Ağustos muharebesi onca yokluktan bedeli ölçülemeyecek bir zafere...
10 derste mutluluk
10 derste mutluluk
Bağcılar'da belediye tarafından düzenlenen "Mutlu Yuva Mutlu Yaşam"...
Türk mutfağı yıllara meydan okuyor
Bütün değerlerin hızla değiştiği çağımızda modanın tuzağına...
Bu katların hizmeti farklı
The Ritz Carlton Istanbul, ister iş ister tatil amaçlı olsun,...
Fenerbahçe Şenliği bitti Haliç Şenliği başlıyor
Fenerbahçe Yelken Festivali Jim Beam ana sponsorluğunda 19-22 Ağustos tarihleri...
Kerala'da tekne seyahati
Hindistan'ın güneyinde yer alan bölgedeki 40 nehir turistlerin hizmetinde.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.