kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şehrin ortasında bir kayıp cennet
Şehrin ortasında bir kayıp cennet
Firuzağa sanki Yeşilçam gibi
Paris, Londra ya da Roma usulü kahvaltı
Doğal yiyeceklerin ve huzurlu bahçenin kafesi

Ünlülerin yolu Cihangir'e çıkar

Birbiri ardına açılan kafeler Cihangir'in çehresini değiştirdi. Akarsu Caddesi'nde yoğunlaşan ve ünlülerin de müdavimi olduğu bu mekanlar keşfedilmeye değer.

***

Şehrin ortasında bir kayıp cennet

Cihangir kafeleriyle ünlü Nişantaşı’na meydan okuyor. Özgün menüleri olan kafelerin kiminde Go oynanıyor kiminde müzik yapılıyor. Yeme, içme mekanları olmaktan öte birer sosyalleşme alanı olan bu kafelerin ünlü müdavimleri de var.

Bu yaz Cihangir'de kelimenin tam anlamıyla bir kafe devrimi yaşandı. Cihangir, Taksim'in kalabalığından bunalanlar için, Sıraselviler'in ötesinde, yürüme mesafesi kadar uzakta farklı seçeneklerin olduğu bir yer haline geldi. Bu sırada Cihangir semti yeni açılan mekanlarıyla da, cazip kafeleriyle ünlü Nişantaşı'na gol attı. Şimdilik durum Nişantaşı 0 Cihangir 1. Kahvedan, Altı, Smyrna, Pan gibi birkaç yıldan beri hizmet veren kafelerin arasına yeni katılan Rafineri, Nev'i, Porte, Pencere ve Leyla ile birlikte Cihangir epey hareketlendi. Kafeler Cihangir'i değiştirdi ve özellikle hafta sonları semte hatırı sayılır bir kalabalık getirir oldu. Kimi kafelerin yaya kaldırımlarını işgal eden masa ve sandalyelerin semt sakinlerine verdiği rahatsızlık ve ruhsatsız kafelerin içki satmasının yarattığı hoşnutsuzluk bir yana bırakılırsa, her birinin başka türlü bir enerjisi ve kitlesi var. İşte bütün detaylarıyla Cihangir'in kafelerinin öyküsü.

KAHVEDAN
Cihangir'in ilk kafesi Kahvedan. Henüz Cihangir'de hiç bir kafe ortada yokken buraya bir mekan açma cesaretini gösteren ve semtin çok sevilen yüzlerinden biri olan Şafak Kobaş kısa bir süre önce vefat etti. Bu yaz başında el değiştiren Kahvedan'ı artık Onur Atmaca işletiyor. Kafenin menüsü ufak değişiklikler içerse de eski sahibesinin çizgisini koruyor. Vejeteryenleri de gözeten menüde restoran yemekleri ağırlıkta. Neredeyse altı yıllık geçmişiyle kafeler arasında en kıdemlisi olan bu kafe ayrıca son yıllarda ülkemizde de çok ilgi gören Uzakdoğu strateji oyunu Go'severlerin de Pazar günleri buluştuğu bir yer. Bu yaz ayrıca dışarıda da oturulabiliyor. Soğuk yaz çorbası ve limonataları beğenilen kafenin yıllardır değişmeyen aşçısı Fatma Karadere'nin önerisi kaşarlı ıspanaklı piliç göğsü (7,5 milyon lira)) ve dana stragonof salata (7,5 milyon lira). (Tel:0212 292 40 30)

NEV'İ
Altı'nın yanında açılan Nev'i küçük bir kafe olmasına rağmen dekoruyla ilgi topluyor. Daha çok bir 'coffee shop' u andırsa da Nev'i pasta konusunda lezzetiyle bir hayli iddialı. Kafenin ortasında bulunan kocaman masada tesadüfen göz göze gelenler, tanışanlar yok değil. (Tel:0212 244 90 06)

RAFİNERİ
Sıraselvilerde bulunan Rafineri'nin ise menüsü oldukça ilginç, doğu ve batı omletleri ve soğanlı menemenleri çok ilgi görüyor. Kitch bir tasarıma ve Pop Art'tan Barbara Kruger'e ilginç afişlere sahip olan mekanın soğuk sandviçleri ve salatalarının yanında yaz menüsü de dikkat çekici. Mekanda yapılan düzenlemelere uygun olarak aynaya iliştiren bir yapma çiçek içerideki dekor anlayışını devam ettiriyor. Buralarda öğrencilerden yazarlara, oyunculardan emeklileri yani her kesimden müşteriyi birarada görmek mümkün. İtalyan Focaccia ekmeğinden yapılan Akdeniz sandviçleri (6,5 milyon lira) hafif ve lezzetli. (Tel:0212 244 93 00)

SMYRNA
Açıldığından beri gerek sinemamızın genç oyuncuları gerekse ünlü yazarların uğrak yeri haline gelen bu senenin en 'in' mekanlarından olan Smyrna'nın tavuk yemekleri popüler. Murathan Mungan'ın ve Teoman'ın müdavimleri arasında olduğu Smyrna'nın mekan tasarımında bir tür koleksiyoner ruhu hakim; eski oyuncaklar, nostaljik resimler ve ilginç nesneler mekanı dolduruyor. Menüdeki özel seçenekler, teriyaki soslu somon noodle (15 milyon lira) mozorella ve ıspanak doldurulmuş ızgara tavuk göğsü (10 milyon lira). Fırınlanmış çikolata vanilya dondurması (7 milyon) ise şu sıralar en çok ilgi gören tatlı. (Tel:0212 244 24 66)

PAN CAFE
Pan kafe ise her yıl düzenlediği Cihangir'in (en güzel, sevimli, şirin) kedisi yarışmasıyla diğer kafelerden farklı bir kitleye hitap ediyor ve hayvanseverleri kalbinden vuruyor. Sık sık düzenlenen yarışmalarda kafenin müdavimleri gelip aday kedilere oy vererek en güzel kediyi seçiyor. Pan kafenin bahçesi ise insana yazlık bir mekandaymış hisi yaşatıyor. Sonra kedilerin fotoğrafları kafeye asılıyor. Yarışmaların fotoğraflarını görmek isteyenler için Pan Kafe'de bir albüm de mevcut.. Günlük menüyle çalışan kafenin spesialiteleri arasında patlıcanlı köfte (7 milyon lira) ve yaprak sarma (6 milyon lira). (Tel:0212 251 16 26)

PORTE
Bu sene açılan Porte kafe ile restoran arasında bir çizgi tutturmaya çalışıyor. Mekanın sahibi Abdullah Dokur New York'ta edindiği mutfak deneyimini Cihangir'e taşımış. Akdeniz mutfağı üzerine kurulu menüden hareketle kafenin de dekora yeşilin hakim olduğu rahatlatıcı renkler hakim. Porte en çok zeytinyağlıları ve pizzaları ile iddialı. Haftasonları kılıç balığı (23,5 milyon lira), ve süt dana pirzola (21 milyon lira) gibi özel seçenekler sunan Porte'nin mürdüm eriği ve safranlı bulgur ile doldurulmuş kalamarı ilgi çekiyor (9,5 milyon lira). (Tel:0212 244 89 89)

PENCERE
Pencere 'nin ortaklarından Berşan Hoyi'ye göre Cihangir'in bu yaz çok popüler olmasının nedeni "Semtin alternatif bir mekan yaratmaya elverişli olması ". Cem Yılmaz , Kerem Alışık, Ayşegül Aldinç, Sevdağ Ferdağ gibi oyuncuların çok sık geldiği kafenin en çok ilgi gören seçeneği sosunu Berşan Hanımın bizzat kendisinin yaptığı franbuazlı cheese cake (5 milyon lira). Gülnihal tatlısı (4 milyon lira) ve özellikle Fransızlar'ın yemek için özellikle geldiği sufle (5 milyon lira) diğer tatlı seçenekleri. (Tel: 0212 244 38 54)

Akarsu Caddesi'nin iki yanına ve caddeye açılan sokaklara yerleşen Cihangir kafelerinden en eskisi olan Kahvedan kısa bir süre el değiştirse de çizgisini çok fazla değiştirmedi

Adnan Yıldız

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Fenerbahçe Şenliği bitti Haliç Şenliği başlıyor
 Kerala'da tekne seyahati
 Her keseye uygun uçak
 Şimdi Cunda çok moda
 Cehennem Topçu'nun savaş anıları
 Basının tutkulu sinema yazarları
 Kyoto'da kiraz çiçekleri Seville'deki yaseminler
 Olimpiyatların altın kadınları
 İşte Gökyüzünün Yıldızları
 Arzın merkezine yolculuk: Alaska
 New England'da sonbahar
 Denizlerin yeni devi Athena
 Tatiliniz için otel yerine kiralık ev bakabilirsiniz
 Bodrum Yat Fuarı başlıyor
 Açıklama
 Avrupa'da sıradışı trend biseksüellik
 Sanat ve sinema tarihinin sırlar bırakan intiharları
 Türk tarihinin kara sayfası
 Kazılar anında analiz edilecek
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Antalyalı mısın, Mersinli mi?
Datça'nın ucundaki,...
ALİ ESAD GÖKSEL
Bilgi ve zevk Widder'de bir arada
Sadece bina yapmak...
ALİ POYRAZOĞLU
Vur gözünün üstüne
Dayağın nereden çıktığı konusunda...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yelkenci geldi haaanııım!
İnsanın bir hobisinin...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Şeyh uçmaz
Olayın özeti şu; şeyh uçamadığı gibi, uçaklar...
TURGAY NOYAN
Meteoroloji'de hava durumu çok olumlu
Geçtiğimiz hafta...
Meyve yiyenler kabızlık çekmez
Meyve yiyenler kabızlık çekmez
Büyük şehir insanının en büyük sorunlarından biri de beslenme...
Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
Yakında vizyona girecek Gora filminin makyözü Neriman Eröz "Filmde...
Böyle futbol tartışması hiçbir yerde görülmedi
Futbolun ustalarıyla sohbet bir başka oluyor... Şansal Büyüka, Ahmet...
Güneşle gelen büyük zafer
30 Ağustos muharebesi onca yokluktan bedeli ölçülemeyecek bir zafere uzanan...
10 derste mutluluk
Bağcılar'da belediye tarafından düzenlenen "Mutlu Yuva Mutlu Yaşam" projesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.