kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Miniklerin gizli bahçeleri değişiyor
Miniklerin gizli bahçeleri değişiyor
Pratik Öneriler

Miniklerin gizli bahçeleri değişiyor

Okul çağı çocukları ailelerine hissettirmeseler de modayı yakından takip ederler. Bu nedenle odalarını dekorasyonunu yenilerken kendi önerilerinizle birlikte onun seçimlerini de dikkate almanız gerekiyor.

Uzun bir tatil sonrası çocukların okula hazırlık dönemi hem heyecanlı, hem de biraz telaşlı geçer. Bir yazıda çocuğun okul başarısında huzurlu aile ortamının ne denli önemli olduğunu okumuştum. Biz büyükler için yaşadığımız mekandaki mutluluğumuzun iç huzurumuza yansıdığını sık sık yazıyorum. Küçük birer birey olan çocuklar için de bu geçerli. Kullandıkları eşyalardan oynadıkları oyuncaklara, oyunlara dek her şeyin onların gözünde hem somut, hem de soyut bir kavramı olduğunu düşünüyorum. Odaları onlar için birer hayal evi gibidir, sığındıkları ilk limandır. Benim oğlum bu sene ilkokula başlayacak. Her ne kadar dört yıllık bir anaokulu tecrübesi varsa da ilkokulun, yani "büyüklerin okulunun" önemi bambaşka. Biraz bu önemi vurgulamak, biraz da son günlerdeki telaşlı bekleyişi azaltmak için bu yaz başında hep beraber odasını yeniden dekore etmeye karar verdik. İlk doğduğundaki odasıyla şimdiki farklı olduğundan en başta okul çağına yönelik bir düzenlemeye gitmemiştik. Bu nedenle odanın dekorasyonuna tüm elektrik tesisatının yenilenmesiyle başladık.

ÇOCUK, MODA VE DEKORASYON
Oğlumun geçen sene yenilediğimiz tek kişilik yatağıyla aynı koleksiyondaki çalışma masasını aldık ve özellikle masasının boyutlarındaki çalışma köşesine yeni prizler ekletip, bilgisayar kullanımına uygun bir kablolama yaptırdık. Bu işin en tozlu ve sıkıcı bölümüydü. Ama neyse ki neyin nereye konulacağını baştan belirlediğimiz için çabucak bitti ve alçı ile duvarların kapatılması sırasında renk seçimi furyası başladı. Jean-Emre resim yeteneğine rağmen henüz üç boyutta renklerin kullanımını bilmese de birazcık yardımımla kendi seçtiği renklerle gayet hoş bir mekan yarattı. Dolaplarının arkası yeşil, diğer duvarlarda alt kısımları gece mavisi, üstlerini su yeşiline boyayıp, aralarına üzerinde kırmızı mantarların ve bahçeli evlerin bulunduğu ince bir bordür geçirdik. Perdeler açık bej kaldı. Yere de temizlemesi kolay olsun diye üzerinde trafik işaretleri ve yolları bulunan kalın linolyum malzemesini serdik. Daha sonra artık oynamadığı oyuncaklarını ayırmaya başladık. Bu zaman alıyor ama çok özel oyuncakların dışındakileri odanın dışındaki torbalara koyabilmek hem mekanınızı, hem de içinizi rahatlatıyor. Bu sene yeni alınan ve oynamaya devam edeceği oyuncakları ise, kutularına düzgün bir şekilde koyduktan sonra, boşalan oyun kutusunun içine ve raflara yerleştirdik. Jean-Emre resim yapmaya çok meraklı olduğundan resim defterlerini ve boyalarını gruplayarak ayrı bir sistemde kutulara koyduk. Tüm bunlarla ona son yaş gününde aldığım şövalenin yanında hoş bir sanat köşesi oluşturmuş olduk. Masa üstü lambasını ergonomik çalışma iskemlesiyle uyumlu bir renkte seçtik. Tavandaki uçak lambamızın yanına da bu yaz sevgili Bikem'in Paris'teki Nature et D mağazasından hediye olarak aldığı 3D güneş sistemindeki planetleri boyayarak astık. Böylece oğlum gece yatağından parlak gökyüzünü seyredebiliyor! Dekorasyon bittiğinde yeni odası ona "büyük" bir dönemin başlangıcını hissettiriyordu, hepimiz gurur duyduk.

IŞIKLANDIRMA ÖNEMLİ
Hiç hissettirmeseler bile aslında okul çağı çocukları modayı hayli takip ederler. Bu nedenle, kendi önerilerinizle beraber onun seçimlerini de dikkate alarak odasını düzenlemeniz gerekir. Duvarlarına kendi kahramanlarının ya da sevdiği şarkıcıların posterlerini asabilirler. Bunlar çok renk getireceğinden perdeleri ve zemini açık renk yapmakta fayda var. Zemin malzemesinin kolay silinir olması herkes için avantajlı. Çocuk odasının en ışıklı köşesini çalışma alanı olarak seçmelisiniz. Bir masa lambası mutlaka olacaktır ama güneş ışığından faydalanabilmesi çok önemli. Okul çağındaki bir çocuğun geniş bir çalışma düzlemine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda kalemlerini, kağıtlarını kolaylıkla bulabileceği raf ya da çekmeceleri masasının yakınında olmalıdır. Çalışma iskemlesinin kesinlikle onun boyutlarına uygun seçilmesi gerekir. İlk etapta masaya bağlı hareketli bir bilgisayar ünitesi yeterli olsa da, daha sonraları bilgisayar kullanımına özel bir masa ayarlamak gerekebilir. Odanın boyutlarına göre kütüphanenin en baştan olabildiğince büyük seçilmesinde fayda vardır. Çocukları küçük yaştan itibaren okumaya teşvik etmesi ve kitaplara özen göstermeyi öğrenmeleri bakımından bu çok önemlidir aslında. Kelime oyunları, şekil, renk, sayı gibi öğretici oyunları da kutularıyla kütüphanesine koyabilirsiniz. Eğlenirken bunun aynı zamanda öğrenmeye yönelik bir amaç taşıdığını da görsel olarak anlayabilirler.

MİSAFİRLERE HAZIRLIK
Çocuğunuz büyüdükçe paylaşacağı o kadar çok sırları ve anıları olacaktır ki, arkadaşlarını odasında ağarlamayı tercih edecektir. Bu nedenle doğumundaki minik yatağını tek kişiliğe çevirdiğinizde misafirini de düşünmeniz lazım. Kendi yatağının altındaki çekmeli misafir yatağı iyi bir tercihtir. Onun dışında katlanır, şişme bir yatak ya da büyükçe minderler de bu işi görürler.. Yatak odasındaki bazı oyuncaklar hacimli olduklarından ve rafların, dolapların içine konması mümkün olmadığı için mekanın tasarımını bunlara göre organize etmekte fayda var. Bu nedenle odasındaki bazı büyük oyuncakları evinizdeki gerçek mekanlarına koymanız iyi bir çözüm olabilir. Örneğin mutfak setine kendi mutfağınızda küçük bir yer açabilir, ütü masası ya da tamir seti gibi oyuncakları evin gerçekten bu amaçla kullanılan bölümlerine koyabilirsiniz. Aynı odayı iki çocuk kullanıyorsa, burada her ikisinin de kendine ait özel bir alanının yani, herkesin gizli bir çekmecesi, ayrı bir dolabı vb. olması gerekir. Bunun için alçak, dekoratif bir seperatör işe yarayabilir. Çocuklar büyüdükçe çalışma masalarını yan yana ya da yüz yüze yerleştirebilirsiniz.

Meltem Etcheberry

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Phaselis sanat etkinliği
 Genç bilim kadınlarına destek
 Her şeye rağmen yaşamak güzel
 Bizim de yeraltı müzisyenlerimiz var
 En iyi 20 Kaleiçi adresi
 İrfan'ı oynarken çok şımardım
 Sonbahar-kış modası eski sandıklarda saklı
 Makyaj Çantası
 Evlilik dışı çocuk yapabilirim
 Kentten bunalanlara Demirköy terapisi
 Camide namaz, cem evinde semah
 The Rasmus sizi bekliyor
 Yaz ortasında kültür satmak
 Sabiha Gökçen'in hasreti bitiyor
 Aladağlar'da doğayla buluşma
 Ajanslara güvenilmiyor
 İstanbul'dan Paris'e uzanan hanedanlık
 Her şey erkeğin kapasitesi kadar
 Kızılların varlığı tehlike altında
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Fotoğraflar iyi ama sen yoksun
Bildiğim kadarıyla...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Selülit problematiği
Selülit dediğin Şekerdir yediğin...
Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
Savaş Ay'ın bu haftaki 'güzel'i Seren Serengil... Savaş Abi'sine...
İnternet kafede antrenman yapıyorlar
İnternet kafede antrenman yapıyorlar
Bilgisayar oyunlarının 'elektronik spor' olduğunu biliyor muydunuz?...
Yeni filmlerin hazırlıkları bitmek üzere
Yönetmenler 2005'te sinemaseverlerle buluşturacakları projelerini...
Yeşil devle sevgilisi
Yeşil dev dönüyor. İlk filmin sonunda, herkes onun tüm masallardaki...
Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
Yılın en güzel mehtabını bugün ve yarın yaşıyoruz. İstanbul'da mehtabın en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.