kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
9. SENFONİ EŞLİĞİNDE:Klasik müzik tutkusuyla bilinen Yalman'ın veda konuşması sırasında, Beethoven'ın 9. Senfonisi çalındı. Görevi devralan Büyükanıt'ın konuşması sırasında klasik müzik devam etti. Cengiz UYSAL
Reform dedikleri rejimi bozuyor

Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini devreden Emekli Orgeneral Aytaç Yalman son konuşmasında, Orgeneral Yaşar Büyükanıt da bu görevdeki ilk konuşmasında AB reformları nedeniyle Hükümet'i sert bir dille uyardılar. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının katıldığı törende ikisi de İstanbullu olan Yalman ve Büyükanıt devirteslim yaptılar. Yalman ve Büyükanıt, klasik müzik eşliğinde konuşurken, bağlantılı olarak bir de sinevizyon gösterisi yapıldı. Ailesinde dördüncü kuşak asker olan Yalman, 50'li yılların İstanbul görüntüleri eşliğinde otobiyografik bir konuşma yaptı, uçaksavar topları üzerinde oynadığını anlattı. "Belki de Cumhuriyet tarihinin en zorlu ve kritik dönemlerinden birini yaşıyoruz" diyen Yalman'ın konuşmasından satır başları şöyle:

SİYASİ VE BÜROKRATİK KİRLENME
"Reform niteliğinde yapıldığı ifade edilen bazı girişimler, 81 yıl önce büyük fedakarlıklarla tesis edilen rejimin niteliklerini, ulusal birikim ve bütünlüğümüzü bozuyor ise, bu konu üzerinde defalarca düşünmek, rejim ile ilgili endişe ve kaygılarımızı daima ön planda tutmak mecburiyetindeyiz. Özellikle son yıllarda artan siyasal ve bürokratik kirlenme ve yolsuzluklar, içinde bulunulan sorunların yıkıcı etkilerini daha da artırmıştır. Zaman zaman normalleşme ve zihinsel değişim adı altında demokrasiyi kullanarak, hem demokrasiyi, hem de Cumhuriyet'i yok etme girişimlerinin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Etnik meselelerimizi uluslararası güç merkezlerinin talepleri doğrultusunda perakende kararlarla çözemeyeceğimizi anlamak mecburiyetindeyiz. Bir uzlaşma zemini için vuku bulan talepler karşısında Türkiye'nin kimliğinin değiştirilmesi isteniyorsa, bunu talep edenlerin ciddi bir yanılgı içinde olduğunu üzülerek ifade etmek isterim."

HİÇBİR SİYASİ BEKLENTİMİZ YOK
Büyükanıt da, ekonomik gelişimin olumsuz manipülasyonu, etnik ve bölücü hareketlerin teşviki, mikro milliyetçilik akımlarının ülke bütünlüğü aleyhine olabilecek modellere dönüştürülme gayretleri olduğunu, Atatürkçü düşünce sisteminin ve üniter yapının amaçlı bir şekilde sorgulanmaya ve yıpratılmaya çalışıldığını ifade etti. "Var olan tehdidi yok kabul etmek, bu tehdidi oluşturan mihrakları cesaretlendirir" diyen Büyükanıt, "her değişimin gelişim olmadığını" vurguladı, "Çağdaş toplumun yüksek değerlerini kendilerine siper ederek bölücülük yapanların, insan hakları maskelerini düşürmek ve gerekeni yapmak temel görevimiz olacaktır" dedi. Büyükanıt, "TSK kadrolarının hiçbir siyasi beklentisi olmadığını" da belirterek sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

TSK'YI SINAMAYA KALKMASINLAR
"Türkiye için farklı modeller arayışı içinde bulunan, içte ve dışta bazı çevreler, önlerinde önemli bir engel olduğuna inandıkları TSK'yı yıpratmayı temel bir hedef olarak seçmişlerdir. Şüphesiz tankı, topu, uçağı, gemiyi bu şekilde yıpratmak mümkün değildir. Ancak, TSK'nın güç kaynaklarını oluşturan temel değerler aşındırılırsa, ihtiyaç duyulduğunda, beklenen silahlı kuvvetler bulunmayabilir. Bu sözlerimi, hiçbir kimseyi, hiçbir grubu hedefleyerek söylemiyorum. Yurt içi ve yurt dışında bazı mihrakların 'Türkiye'de askerin rolü' genel tanımlamalardan hareketle, TSK'- yı ulusal güvenliğin yanında rejimin koruyucusu olma konumu dışına itme çabalarını da yakından izlemekteyiz. Sorumluluğumuzu, her türlü kişisel çıkarlardan soyutlanmış olarak yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum ve hiç kimsenin, bu konudaki kararlılığımızı sınamamasını tavsiye ediyorum."

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Avrupa Birliği uğruna TCK'da uzlaşma adımı
 Başkan 20 gün raporlu
 50 çifte toplu nikâh
 Batallı, Yunus Emre şiiriyle uğurlandı
 MGK'ya sivil atandı ama kadro unutuldu
 MHP: 78'lileri ilçe kapısından sokmayız
 CHP'nin desteği eşi türbansız AK Partili'ye
 Resepsiyon krizi tatlıya bağlandı
 'Meslekten men hukuka aykırı'
 Çukurca'da 'huzur mitingi'
 DİSK'ten Dünya Barış Günü çağrısı
 Pervari'de mayın: 2 ölü 5 yaralı
YAVUZ DONAT
6-7 Eylül sendromu
Yargıtay'da sular durulmuyor. Kolay...
REFİK DURBAŞ
Size yakışmadı Ketenci...
Geçen günlerde CHP' den...
Kanseri yendi dönüyor
atv'nin sevilen dizisi Kurşun Yarası, eylül ayında müdavimleriyle...
4 işçi enkazda öldü
Eskişehir'de Eti Bisküvi A.Ş.'ye ait kek fabrikasının montajı...
Raylara baktı treni kurtardı
Raylara baktı treni kurtardı
150 yolcusuyla Afyon-İzmir seferini yapan tren, makinistinin...
İki Türk daha öldürüldü
İki Türk daha öldürüldü
El Cezire, iki Türk rehinenin vurulduğunu duyurdu. Ancak öldürülen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.