kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Ümitsiz vakalar

Muhalefetteki siyasetçinin sığlığı, iktidardakilerin yüzeyselliğinden kötü. Hadi iktidardaki günlük hay-huy içinde işlerin köküne inemiyor veya inmek istemiyor, muhalif siyasetçinin gelişmeleri derinlemesine sorgulamamak için ne gibi bir mazereti olabilir?
Sayın Baykal bu muhalefet yüzeyselliğinin usandırıcı ve utandırıcı bir örneğini MİT üstüne kesip biçtiği ahkam ile veriyor:
- MİT-mafya bağı koparılmalı. MİT müsteşarının 'Çakıcı ile ilişkiyi kestik ' açıklaması sevindiricidir. Ama öyle anlaşılıyor ki Çakıcı, MİT ile ilişkisini kesmemiştir. Bu konu Çakıcı'nın tercihlerine ve takdirine bırakılamayacak kadar önemlidir..
O kadar mı.. Hepsi bu mu?
Ana muhalefet liderinin Hürriyet'e manşet olan bu cümleleri zorunlu bir cevabı kalıplaştırıyor:
- Öyle anlaşılıyor ki, Baykal yüzeysellik ile ilişkisini kesmemiştir. Bu konu Baykal'ın tercihlerine ve takdirlerine bırakılamayacak kadar önemlidir.
Olayın daha derinlemesine sorgu ve vurgu gerektiren başka bir sürü vahim boyutu var iken işi Çakıcı'ya düğümlemek, bunu yaparken şimdiki MİT yönetimini eleştirmekten sakınmak hatta söze dökmeden satır aralarıyla temennalar yollamak- bir demokrasi için ne büyük fukaralık Zaten halk bunun için değil mi ki, iktidardan önce muhalefetten umudu kesmiş bulunuyor..
Bir kere dünyanın kirli gizli servis gerçeğinden şu veya bu istihbarat örgütünü -ve tabii arada MİT'i de- arındırmak ne mümkün! Her gizli servis terör örgütü ile de, mafya ile de her zaman şu veya bu dereceden ilişki kurar.. Bizdekinden farklı olarak sıkı servislerde bu ilişkiler ustaca ve çok gizli yürütülür.. Onlarda kazara böyle bir ilişki medyaya sızacak olsa o zaman da en üst düzeyden kelle verilir..
Kural bu..
Gizli servisin varsa onun bir kısım kadroları kirli alanlarda mümkün olabildiğince temiz kalmaya çalışarak ülke yararına (?!) hizmet yürütmeye çaba harcayacak.. Burada mesele 'ülke yararı 'nın kimin takdir ve denetiminde olduğudur. Eğer gizli servisin faaliyetlerini yönlendirici nihai takdir ve denetim mekanizması seçimle işbaşına gelmiş kurul veya kurumlar değilse ortaya resmi bağlantılı istihbarat çetelerinin çıkması kaçınılmazdır. Böyle bir yapının da mafya ile ilişkisini kesmesini istemek ' mafya, mafya ile temas kurmazsa iyi olur ' demek kadar saçma bir beyan olur.
İki kere ikinin dört ettiği kadar kesindir ki;şu veya bu derecede gerçekçi ve geçerli bir demokratik yöntemle- halk adına iktidara gelmiş siyasi sorumluların takdir ve denetimine kapalı kaldıkları sürece gizli servislerin çeteleşmesi mukadderdir! Hatta devlet içinde devlet değil, devlet üstünde devlet olurlar..
İşe bu gözle bakabilecek muhalefet şimdilik hayallerimizde yerini korusun; iktidarın ' bırakalım birbirlerini yesinler, biz de rahat edelim ' hesabı da yeni bir fitne çıkarırsa kimse şaşırmasın. Bu vartayı atlatan ' istihbarat babaları ' şimdiye kadar çoktan istifledikleri ' siyasi şantaj malzemeleri ' ile yerlerini sağlamlaştırmak için karanlık hamleler yapmaktan geri durmazlar..

***

Silkeleyici bir mukayese için C. Yaman isimli okura kulak verelim:
"Hep merak etmişimdir, benim gibi düşünen birileri var mı diye? Çok şükür bu yazınızı (dünkü yazım) okudum ve sevindim hemfikir olduğumuza. Önceleri Türkiye'de varlığına inanırdım ama yaşım ilerleyip daha ' global ' bakmaya başladığımda dünyada da böyle bir ' departman ' olduğunu fark ettim. Nedir o? Bahsettiğiniz gibi yıllardır politika yapan, işadamı olan, bürokrat olan kişi gün gelip bir yerlerde ' ortak çıkarlara aykırı ' davranışlar sergilediğinde derhal o ' departman ' devreye giriyor yıllar önce çekilmiş fotoğraf, konuşma kasetleri, telefon bantları hemen gün yüzüne çıkıyor. 80'li, 90'lı yıllarda tanımadığım ancak 2000'li yıllarda popüler olmuş sanatçıların bile arşivden kasetleri çıkmadı mı Şimdi korkuyorum; benimle, babamla, kardeşimle ilgili o ' departman 'da kayıt var mı diye? Korkumda haksız da sayılmam, baksanıza devletin en güvenilir kurumlarında bile neler oluyor? Bence bu buzdağının görünen yüzü.."
Konu acı ama daha da acı olan şu: Sade bir okurun özünü yakaladığı meseleye sosyal demokrat bir ana muhalefet lideri şaşırtıcı derecede yüzeysel bakabiliyor..
Ne günlere kaldık ey gazi hünkâr!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sarıgül'ün eniştesi   / 26-08-2004
 Şans, kader, kısmet   / 24-08-2004
 Bakü ile ortak türkü   / 23-08-2004
 Raylara inat lastikli tabut   / 20-08-2004
 Kara başörtü ile AK bikini   / 19-08-2004
 Pisliği sabun etmek   / 17-08-2004
 Varlıkları yokluklarından beter   / 16-08-2004
 PKK ne yapacağını biliyor, ya siz?   / 13-08-2004
 Taziyenin püskülleri   / 12-08-2004
 AB'den sonsuz keşişleme   / 10-08-2004
ÖMER ÇELİK
İnsanlık bilinci olmadan düzen fikri yaşayamaz...
Bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Ümitsiz vakalar
Muhalefetteki siyasetçinin sığlığı,...
UMUR TALU
Çulsuz onur...
Kullandıkları şablonlar bitti.
Milyarder işadamı başbakan oldu
Macaristan'da istifa eden başbakanın yerine, ülkenin zengin...
4 komplo teorisi 2 enkaz 89 ölü
İngiliz BBC televizyonu, Rusya'da düşen uçaklarla ilgili 4 komplo...
Yıkılmadı Ayakta
Yıkılmadı Ayakta
5 bin metrede istediği dereceyi yapamayan Elvan Abeylegesse, 1500...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.