kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ay Mama Klisesi'ne saldırı
Ay Mama Klisesi'ne saldırı

KKTC'de Güzelyurt'taki Ay Mama Kilisesi'nde saat 03.30 dolaylarında patlama oldu. Patlamaya kilisenin kapısına yerleştirilen bombanın neden olduğu öğrenildi..

Patlamaya kilisenin ahşap kapısına bırakılan TNT tipi bir patlayıcının neden olduğu ihtimali ağırlık kazandı. Bombanın kilisede büyük hasara neden olduğu, camlarının kırılarak, tavanının da hasar gördüğü bildirildi. Patlamanın etkisiyle çevrede bulunan iş yerlerinin camları da kırıldı.

KKTC hükümeti, Rumların Ay Mama Kilisesi'nde 1-2 Eylül'de ayin düzenlemesine izin vermiş ve bu izin her iki tarafta da çeşitli yorum ve tartışmalara yol açmıştı. Saldırganlar kapıya yerleştirdikleri bombanın yanı sıra kilisenin parmaklıklı penceresinden henüz tipi belirlenemeyen yanıcı bir madde atarak, kiliseyi yakma girişiminde bulundular. Yangın olay yerine gelen itfaiye ekibinin müdahalesiyle engellendi. Bu arada kilise binasının ön tarafına İngilizce çeşitli yazılar yazıldığı da gözlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı olay yeri, vatandaşların yanı sıra devlet yetkililerinin akınına uğradı. KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu ve diğer yetkililer olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Ay Mama Kilisesi'ne bu sabah düzenlenen bombalı saldırının organize bir eylem olduğunu belirterek, 1-2 Eylül'de kilisede düzenlenecek ayinin iptal edilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. Talat, bir kabulünde konuya ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadı ve ''Kıbrıs Türküne yapılabilecek bundan daha büyük bir kötülük olamaz'' dedi. Saldırıyı düzenleyen teröristlerin Kıbrıs Türkünü dünya önünde küçük düşürmeyi hedeflediğini belirten Talat, saldırı ile KKTC'nin özgür olmayıp, adeta esaret altında olduğunun dünyaya gösterilmeye çalışıldığını kaydetti. Talat, saldırının bir mabede yapıldığını, kilise ya da cami olmasının fark etmeyeceğini söyledi ve bunu yapanların bir camiye de saldırabileceklerini belirtti.

Saldırıyı düzenleyenlerin hiçbir şey elde edemeyeceğini ifade eden Talat, kilisede ciddi hasar olduğunu ve eski bir kilise olduğu için tamiratının zor olacağını bildirdi. Ay Mama Kilisesi'nde 1-2 Eylül'de yapılmasına izin verilen ayinin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Talat, bu nedenle iznin iptalinin söz konusu olmadığını belirtti. Talat, bununla birlikte ayine gelecek Rumların tutumunu bilmediğini, doğal olarak belki gelmek istemeyebileceklerini kaydetti.

Talat, ayin gününe kadar kilisedeki manzarayı ortadan kaldırmayı umduğunu, aksi takdirde Kıbrıs Türk halkının bütün dünyaya bu şekilde yansıtılacağını bildirdi. Talat, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu ayine izin vermekten vazgeçmek hükümetimiz için son derece alçaltıcı olur. Zor durumda kaldık, bunu aleyhimize kullanacaklardır. Sonuçta bu eylemin failleri ortaya çıkmadığı müddetçe kendimizi dünyaya anlatmakta zorlanacağız.''

Saldırının organize ve uzun sürede gerçekleştirilen bir eylem olduğunu anlatan Talat, kilisede bir grubun toplandığının ve çeşitli yazılar yazdığının ortaya çıktığını belirtti. Talat, saldırının diğer bombalı eylemlerden daha farklı bir karakteri olduğunu da söyledi. ''Kışkırtanların kimler olduğu biliniyor'' diye konuşan Talat, polisin gerekli araştırmayı yaparak, failleri bulabileceğine inandığını bildirdi. Talat, ''3-5 tane baldırı çıplağa teslim olunmayacağını'' da belirtti.

Ay Mama Kilisesi'nde planlanan ayin
Rumların 1-2 Eylül'de Ay Mama Kilisesi'nde yapacakları ayin ve bu ayine Kıbrıs Türk hükümeti tarafından verilmesi, adanın her iki tarafında da çeşitli yorum ve tartışmalara yol açmıştı. Güzelyurt'taki kilisede düzenlenecek ayine ilişkin bazı teknik detaylar, ayine izin verilmesi ve ayinin kapsamı gibi konular gerek Türk gerekse Rum kesiminde çeşitli açılardan tartışılıyordu. KKTC Başbakanı Talat, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, kilisede yapılacak olanın dini bir ayin olduğunu belirtmiş ve Rum kesiminin bunu iki toplumlu bir etkinlik gibi göstermeye çalıştığını kaydetmişti.

Talat, şunları söylemişti:
''Ayin dışında çeşitli temaslar da yapılabilir ama bizim verdiğimiz izin ayinle ilgilidir, diğeri zaten izni gerektirmez. Bunun bir ayin olduğunu unutmadan değerlendirmek gerekir. KKTC devlet olarak bu ayine izin verdi. Hiçbir kişi, kurum veya örgütün bu ayini engellemeye çalışması veya bu ayinle ilgili provokatif sayılabilecek sözler söylemesi ve yorumlarda bulunması bizim imajımıza hizmet etmez. Hükümetin verdiği izni sabote ederek veya provokatif sözler söyleyerek, hiç kimsenin bu imajı bozmaya hakkı yoktur. Ayinin sakin, sessiz, amacına hizmet eder şekilde yapılması için gerekli tedbirler alındı ve alınmaya devam edecek. Kimse iç barışımızı bozmaya çalışmasın. Burası özgür bir ülkedir, burada demokrasi vardır. Burası Rumların iddia ettiği gibi esir bölge değil, özgür bölgedir ve bu özgür bölgede kararları hükümet verir.''

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da ayini engellemesi talebiyle kendisine gelen bazı kesimleri kabulünde, ayine Kıbrıs Türk halkının tepki göstermesinin tahrik olmadığını söylemişti. Temennisinin, o günün hadisesiz geçmesi olduğunu belirten Denktaş, ''Ama Kıbrıs Türklerinin reaksiyonlarını göstermelerinin tahrik olduğunu kabul etmiyorum. Halkın bu konularda hissiyatını göstermesi en doğal hakkıdır. Yeter ki taşkınlık olmasın, şiddete başvurulmasın'' demişti. Denktaş, binlerce Rum'un kiliseye gelip çan asmasının büyük bir tahrik olacağını da kaydetmişti.

Ayin Rum kesimini de karıştırmıştı
Planlanan ayin, sadece KKTC'de değil, Rum kesiminde de çeşitli tartışmalara neden olmuştu. Ay Mama'da ayin düzenlenmesi önerisini ilk ortaya atan Omorfo Metropoliti Neofitu olmuş ve Neofitu'nun Türk yetkililerle yaptığı görüşmeler, ''KKTC'yi dolaylı tanıma'' anlamına geldiği gerekçesiyle Rum kesimindeki bazı çevrelerce eleştirilmişti. Ayine sıcak bakan ve hatta izin alınması için temaslarda bulunan çözüm yanlısı Rum anamuhalefet partisi DİSİ de diğer partiler tarafından eleştirilerek, KKTC'yi tanımak ve 5. Annan planının belirli maddelerini hayata geçirmekle suçlanmıştı. Bu arada, Rum basını ayine AB'nin Kıbrıs Rum kesimi temsilcisi Adriaan Van Der Meer'in de katılacağını ileri sürmüştü.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yanıyoruz yardım edin, su gönderin
 Camideki 4 bin kişinin üstüne havan saldırısı
 Sistani, Sadr'ı barışa ikna etti
 Zafer Haftası 'ateşli' başladı
 İstanbul'un adliyeleri nihayet birleştiriliyor
 Hastane mikrobuna soruşturma
 Ulaştırma Bakanı: 25 şüpheli olay var
 Boğaziçi ve Fatih ekspresleri durdu
 Kazazede yolcuya 320 milyarlık rekor tazminat
 Mühendisin ailesi yıkıldı
 Özdemir'in ailesi umutlu
 Beşiktaş'ta 'Barış Haftası'
ÖMER ÇELİK
İnsanlık bilinci olmadan düzen fikri yaşayamaz...
Bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Ümitsiz vakalar
Muhalefetteki siyasetçinin sığlığı,...
UMUR TALU
Çulsuz onur...
Kullandıkları şablonlar bitti.
Uçaklar terör saldırısı yüzünden düşmüş
Rusya'da önceki gün ardardına düşen uçaklara dair sır perdesi...
Necef'te barış
Günlerdir yoğun çatışmalara sahne olan Şiilerin kutsal kenti Necef'te...
UEFA'da rakipler belli oldu
UEFA'da rakipler belli oldu
UEFA Kupasında kuralar çekildi ve Türk takımlarının rakipleri belli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.