kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Necef'te barış

Günlerdir yoğun çatışmalara sahne olan Şiilerin kutsal kenti Necef'te barış nihayet sağlandı. Şiilerin lideri Sistani ile Mehdi ordusunun lideri El Sadr'ın anlaşması sonrasında Sadr adamlarına silah bırakmalarını emrederken binlerce Şii kente akın etmeye başladı.

Irak'ta dün kendileri için kutsal kent sayılan ateş altındaki Necef'te çözüm için bir araya gelen Şii lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ve Mehdi Ordusu'nun lideri Mukteda Sadr'ın, Necef'te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe'nin silahtan arındırılmış kent olması konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.

Sistani'nin yardımcısı Hamid el Hafaf, Büyük Ayetullah'ın kaldığı evin önünde düzenlediği basın toplantısında, Sadr'ın Sistani'nin barış planını kabul ettiğini söyledi. Anlaşmanın Sistani ve Sadr'ın bizzat görüşmesi sırasında kabul edildiği bildirildi.

Plana göre:

*Mehdi Ordusu Necef'deki Hz.Ali Türbesinden ayrılacak
*ABD askerleri Necef'i terk edecek
*Necef'in güvenliğini Irak polisi sağlayacak
*Irak hükümeti çatışmalardan zarar görenlerin tazminatını ödeyecek

Hafaf ayrıca, Sistani'nin Irak hükümetinden, kendi çağrısı üzerine Necef'e gelen binlerce Iraklının kente girmesine ve İmam Ali türbesini ziyaret etmesine izin vermesini istediğini belirtti. Sistani, ziyaretçilerin de türbeyi yarın yerel saatle 10.00'da terk etmelerini
istedi.

Hafaf ''krizi çözmeye yüzde 75 yaklaştık. Irak halkı ve Necef haklı rahat olsun'' dedi. Irak hükümeti ise konuyla ilgili bir basın toplantısı yapılacağını açıkladı.

SADR'DAN "SİLAH BIRAK" EMRİ

Anlaşmanın ardından Mehdi ordusu lideri Mukteda Sadr, kutsal kent Necef'teki Hz. Ali Türbesi'ne sığınan adamlarına, silahlarını bırakmalarını emretti.

Sadr, Hz. Ali Türbesi'ndeki hoparlörlerden okunan emrinde,Mehdi Ordusu milislerinden, türbe dışında bekleyen Şiilere katılmalarını da istedi.

Necef'te Şii Lider Mukteda Sadr ile görüşen Iraklı Şiilerin en yüksek dini otoritesi Büyük Ayetullah Ali El Sistani'nin binlerce destekçisi, Hz. Ali Türbesi'nde dünden itibaren toplandı.

IRAK ANLAŞMAYI KABUL ETTİ

Irak geçici hükümeti, Şii lideri Ayetullah Ali Sistani ve Mehdi ordusunun lideri Mukteda Sadr'ın, Necef'te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe'nin silahtan arındırılmış kent olması konusunda yaptıkları anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı.

Devlet Bakanı Kasım Davut, yaptığı açıklamada, Necef'te çatışmalar dolayısıyla meydana gelen yıkım sonrasında yeniden inşa çalışmaları yapılması için geçici hükümetin mali kaynak ayıracağını da belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında, Irak halkına hitaben, ''kardeşler, barış kapısından girdik''diyen Davut, Irak halkını, kazandığı bu ''barış zaferinden'' ötürü kutladığını belirtti. Davut, ''Necef ve Kufe'de bundan sonra barış olacak. Bu kentlerde silah ve milis olmayacak'' dedi.

HÜKÜMET, SADR'I TUTUKLAMAYA ÇALIŞMAYACAK

Davut, Irak geçici hükümeti başbakanı İyad Allavi'nin, ABD güçlerine, Necef'ten çekilmeleri direktifi verebileceğini de belirtti. Davut, ''başbakan direktif verdiğinde, Amerikan ve diğer koalisyon güçleri kentten çekilecek'' dedi

Iraklı bakan, Irak güvenlik güçlerinin, ''Sadr'ı tutuklamaya çalışmayacaklarını'' da kaydetti. Davut, Sadr'ın, ''herhangi bir Irak vatandaşı gibi serbest olacağını ve istediğini yapabileceğini'' belirtti.

Irak geçici hükümeti, Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu adlı milis grubunun dağıtılmasını ve siyasal bir partiye dönüşmesini de talep ediyordu. Ancak Davut'un, basın toplantısında yalnızca, Mehdi Ordusu'nun silahlarını bırakmasından sözetmesi, bu grubun dağıtılması talebinden vazgeçildiği yorumuna yol açtı.

ANLAŞMANIN ARDINDAN BİNLERCE Şİİ NECEF'E YÜRÜYOR

Iraklı Şii Lider Ayetullah Ali Sistani ve Mehdi ordusunun lideri Mukteda El Sadr'ın Necef'teki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik anlaşmasının ardından, binlerce Iraklı Şii'nin, Hz. Ali Türbesi'ne yürüdüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, türbede Şii milisler tarafından karşılanarak içeri alınan Şiilerden bazılarının sloganlar attığını, türbenin duvarlarını öptüğünü söylediler.

Irak hükümeti, Sistani ve Sadr'ın, Necef'te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe'nin silahtan arındırılmış kentler olması konusunda yaptıkları anlaşmayı kabul ettiğini açıklamış, Irak Devlet Bakanı Kasım Davut, Irak Başbakanı İyad Allavi'nin, ABD güçlerine, Necef'ten çekilmeleri talimatı verebileceğini bildirmişti.








DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Uçaklar terör saldırısı yüzünden düşmüş
 Milyarder işadamı başbakan oldu
 4 komplo teorisi 2 enkaz 89 ölü
 Blair'e karşı "azil" kulisi yapılıyor
 Kod adı: Ezici
 Türkiye, Amerika devletleri ile anlaştı
 Reklam kavgası soruşturulacak
 Uzakdoğu'yu tayfun vurdu
 Rusya'ya "kuru kafalı" protesto
 E.T. bulunursa köşeyi döndük
 Yaşaması mucize
UEFA'da rakipler belli oldu
UEFA'da rakipler belli oldu
UEFA Kupasında kuralar çekildi ve Türk takımlarının rakipleri belli...
Yıkılmadı Ayakta
Yıkılmadı Ayakta
5 bin metrede istediği dereceyi yapamayan Elvan Abeylegesse, 1500...
Başsavcı net konuştu: Neşter derine insin
Başsavcı net konuştu: Neşter derine insin
Her şey tüm canlılığı ve gerçekliği ile orta yerde dururken, hiçbir...
Ay Mama Klisesi'ne saldırı
KKTC'de Güzelyurt'taki Ay Mama Kilisesi'nde saat 03.30 dolaylarında...
Yanıyoruz yardım edin, su gönderin
Antalya'da orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında birden ters...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.