kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Arap dünyasının krizi

Arap dünyasının en saygın gazetelerinden birisi Beyrut'ta yayımlanan Daily Star gazetesidir. Bu gazetenin genel yayın yönetmeni Rami Khuri de Arap dünyasının siyasi gelişmeleriyle ilgili en derinlemesine gözlemleri yapabilen, demokratik mücadelenin içinde yer alan bir gazetecidir.
Khuri'nin haftalık yazıları bir yandan Ortadoğu ve Arap dünyasının siyasetine müdahale eden büyük güçlere dersler verir uyarılarda bulunur. Khuri, Arap dünyasının vicdanının sesi olmaya gayret eden, bu dünyayı oluşturan ülkelerdeki perişanlığın iç nedenleriyle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini okurlarıyla tartışan gözlemcilerden biridir. Hemen her kötülüğü ve yolunda gitmeyen her işi bir komploya ya da dış mihraklara bağlamaya eğilimli bir siyasi kültürde sorumluluğu yerel dinamiklerde aramak belalı bir tavırdır. Khuri ve Arap dünyasındaki sayısı çok az gazeteci ve düşünür çuvaldızın Arap toplumlarına, yöneticilerine ve seçkinlerine de batırılması gerektiğini bıkmadan, usanmadan tekrarlarlar.. Kimileri bunu hayatları pahasına yaparlar.

Şiddetin medyaya yansıması

Sesleri cılız kalsa da bu gazeteciler ve düşünürler Arap alemine hakim olan şiddet sarhoşluğunu sorgularlar. İntihar saldırılarının, internette kafa kesme gösterileri yapmanın son tahlilde Arap dünyasını ahlaken ve siyaseten yaraladığını yazarlar. Bu şiddetin muhalif ve iktidar yanlısı medyada kutsanmasından rahatsızdırlar. Bu tutumla Arapların kendilerine nasıl bir gelecek kurmakta olduklarını sorgularlar. Kısacası çoğu solda olan bu az sayıdaki gazeteci ve düşünür Arap dünyasında liberal ve demokratik değerleri savunup, meydanı tümden radikal İslamcılar'a ya da İslamcı faşistlere kaptırmama mücadelesi verirler.
Dün yayımlanan haftalık yazısında Khuri Araplar'ın kendi tespit ettiği beş derin krizini ele almış. Bu ve onlara yol açan halihazırdaki gerçeklik dürüstçe ele alınmadan Arap dünyası kendi kaderine hakim olamayacaktır. Bu bağlamda "barbarlığa karşı son savunmamız olan güçlü insani ve ahlaki değerlerimiz, yabancıların sömürgeleştirmesini ve yerel Arap terörünü günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası gibi sessizce kabul etmemiz nedeniyle ciddi tehdit altındadır."

Dost mu düşman mı?

Üzerlerinde düşünülmesi gereken ve halledilmesi gereken krizler ise Arap Gelişme Raporu'nda tespit edilenlerle büyük ölçüde koşut. Birincisi, Arap dünyasında 1980'lerden itibaren sürdürülebilir kalkınma mümkün olmuyor. İkincisi Arap devletleri istikrarsızlık üretiyor, iç savaş, terör ve başkaldırılarla sarsılıyor. Üçüncüsü bu ülkelerin hiçbirinde vatandaşlık hakları koruma altında değil, sıradan insanlar iktidarı ele geçirmiş olanların kaprislerine karşı savunmasız. Dördüncü olarak Arap alemi derin bir kimlik krizi yaşıyor. Devlete bağlılık, aşiretçilik, Islamcılık, bölgecilik, terörizm, pan-Arabizm gibi kimlikler arasında sıkışmış durumda. Son olarak da İsrail ve Türkiye, İran gibi bölgesel aktörler ve başta ABD Batılı güçlerle nasıl ilişki kurulacağına, bunların dost mu düşman mı olacaklarına karar veremiyor.
Bunların aşılması ise her şeyden ve herkesten önce Arap seçkinlerine ve toplumlarına düşen bir görev. Bunu yapacak toplumsal ve siyasal enerjinin üretilip üretilemeyeceği ise bu dönemin en çarpıcı sorusu olarak gündemde kalacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Furların diyarındaki cehennem   / 22-08-2004
 Dökülen sırlar   / 19-08-2004
 Necef ve sonrası   / 15-08-2004
 Tekneyi sallamak   / 12-08-2004
 Notalardan taşanlar   / 08-08-2004
 Terör, Irak ve ABD seçimleri   / 05-08-2004
 Kaza, suç ve insan   / 25-07-2004
 Aralık'a doğru   / 22-07-2004
 Dış politika nabzı   / 18-07-2004
 Siyaset ayarı   / 15-07-2004
ALİ KIRCA
Son uçakta bir eksik!
Ağustos ortalarından 11 Eylül...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Putin ziyaretinin paradoksu
Müttefik ABD'nin Başkanı...
SOLİ ÖZEL
Arap dünyasının krizi
Arap dünyasının en saygın...
Gümüş gözyaşları
Gümüş gözyaşları
Kariyerinde 6 Avrupa Şampiyonluğu bulunan Şeref Eroğlu, geçen yıl 3-0...
Cesur yürek
Cesur yürek
Türkiye, olimpiyatta 6 gün içinde 4. kez piste çıkacak olan Elvan'ın...
MGK Irak'ı görüştü
MGK Irak'ı görüştü
Milli Güvenlik Kurulu'nun üç saat süren toplantısında Irak'taki...
'İkiz uçak kazası' acaba sabotaj mı?
Rusya'da önceki gece iki yolcu uçağı arka arkaya düştü. 89 kişinin...
AIDS doğuştan ihmal aileden
Anne karnında AIDS hastalığına yakalanan 2.5 yaşındaki Elif'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.