kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
 
Hangi sanatçı ne kadar gelişti?
"Ka'dan Adam"a tepkiler
Korkunun formülü bulundu!
GAF oloji
Alt Yazı

Hangi sanatçı ne kadar gelişti?

5 bin kişiyle yapılan anket, sanatçıların gelişim seyrini ortaya koyması açısından önemli veriler içeriyordu

Kişisel Gelişim Merkezi'nin internet sitesi Kigem.com, ziyaretçilerine "Sizce sanat dünyasında kendini en çok geliştiren kişi kim?" diye sordu. Anket, Temmuz 2004'de yapıldı ve 5 bin adet oy kullanıldı. Buna göre ilk 5 sırayı Tarkan, Sertab Erener, Hülya Avşar, Özcan Deniz ve Beyazıt Öztürk aldı. Bu tabloyu Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman ile değerlendirdik. Ortaya son derece ilginç saptamalar çıktı.

VİYANA SENDROMU
Birinci Tarkan ile ikinci Sertab Erener'in ortak özelliği, "evrensel ligde" başarılı olmaları. Bunun anlamı, son yıllarda artık Türkiye ölçeğinde başarılı olmak, insanların hayranlığını kazanmaya yetmiyor. Yerel başarılar, "dünya çapında" elde edilmiş başarılar karşısında sönük kalıyor. Buna "Viyana sendromu" diyebiliriz. Avrupalı'ya karşı kazanılmış başarı, artık en büyük başarı sayılıyor. Çünkü biraz da tarih kitaplarının etkisiyle Türk insanının aklı Viyana'da kalmış durumda. İnsanlarımız, sanatçılar veya sporcular üzerinden "Batılılar'a" karşı son üç yüz yılda yaşadığı yenilgilerin intikamını alıyor sanki. İlk ikideki evrensel lig sanatçılarının, üç ve dördüncü sıra için yarışan "yerel lig sanatçıları" ile aralarında açık ara farkın olması ise dikkat çekici. İkinci Sertab Erener %18, üçüncü Hülya Avşar %11.

GÜLBEN'İN YERİNE ÖZCAN
Üçüncülük için Hülya Avşar ile Özcan Deniz yarıştı ama Hülya Avşar daima bir adım önde gitti. Sonuçta Hülya Avşar üçüncü, Özcan Deniz dördüncü oldu. Üçüncü olan Hülya Avşar "en iyi yerli" durumunda. Başladığı yer ile geldiği yer arasındaki fark, konuşmalarında sürekli sosyal başarıyla ilgili cümleler kurması onu üçüncülüğe taşımış olabilir. Hülya Avşar'ın en büyük rakibinin Özcan Deniz olması da ilginç bir sonuç. Bu tablo, Özcan Deniz'in kendini bulmak için başlattığı kişisel değişim projesinin insanlar tarafından saygı görüp, başarıyla ilerlediğini gösteriyor. Özcan Deniz "erkeklerin Hülya Avşar'ı" olma yolunda başarıyla ilerliyor. Beyazıt Öztürk beşinci oldu ancak Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan da ankette olsaydı, muhtemelen sonuç daha farklı olurdu. Gülben Ergen ve "Özgür Kız" Nil Karaibrahimgil altıncı ve yedinci oldular. Gülben Ergen, Hülya Avşar'ın rakibi olma konumunu Özcan Deniz'e kaptırmış durumda. ...

VE TAMER KARADAĞLI
Sekizinci olan Tamer Karadağlı aslında "kişisel gelişmişlik seviyesi" açısından geri biri değil. İleri düzeyde yabancı dil biliyor, haftada ortalama beş film izleyip analizini yaparak mesleki bilgisini artırıyor. Ancak kamuoyunda bu faaliyetleri yerine sadece Hammer cipleri ile tanındığı için, oyu da düşük çıkmış olabilir. Demek ki, sadece kendinizi geliştirmeniz yetmiyor, kendinizi geliştirme faaliyetlerinizden insanları haberdar etmek, röportajlarınızda bu noktayı vurgulamak da gerekiyor. (NOT: Karadağlı'nın karıştığı son skandal, anketin son günlerine rastladığı için sonuçlar üzerinde fazla etkili olmamış)

"ORHAN BABA" FAKTÖRÜ
Dokuzuncu sırada Orhan Gencebay var. İnsanlar onun bir "klasik" olduğunu düşünüp saygı duysalar da, kendini geliştirmediğini düşünüyorlar. En ilginç sonuçlardan biri de Mahsun Kırmızıgül'ün durumu. Son kasetinde geleneksel kimliğini reddeden Mahsun Kırmızıgül'ün değişimi sanki "içten" bir değişim değil, "imaj değişimi" olarak değerlendirilmiş. Bu nedenle Özcan Deniz'inki kadar derin ve inandırıcı bulunmamış görünüyor. Mahsun Kırmızıgül değişiminin felsefesini üretmek ve insanları inandırmak zorunda.



YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Belgesel artık "lüks"oldu   / 26-08-2004
 Bir dizi nasıl çöpe gider?   / 25-08-2004
 Ekranlar dizi çöplüğü mü?   / 25-08-2004
 Spor programları toz duman   / 24-08-2004
 Taksinin camındaki İstanbul   / 23-08-2004
 Kendime TV kanalı kurdum!   / 22-08-2004
 Bu senaryoyu kim yazıyor.?   / 21-08-2004
 Bu senaryoyu kim yazıyor?   / 21-08-2004
 Sertab'la Tarkan kendini aştı   / 20-08-2004
 Hangi sanatçı ne kadar gelişti?   / 20-08-2004
ATİLLA DORSAY
ÖLDÜRME ZAMANI TRT-1 21.10
Irk sorunları üzerine(A...
YÜKSEL AYTUĞ
Belgesel artık "lüks" oldu
Bir zamanlar müthiş...
Büyücü rolünü falcı Ayten istedi
Büyücü rolünü falcı Ayten istedi
Fenerbahçe'ye yapılan büyüyü bozduğunu iddia ederek ortaya çıkan...
Annesi ve amcası izledi
Annesi ve amcası izledi
Rumeli Hisarı Konserleri önceki gece ünlü pop şarkıcısı Kenan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.