kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

El Zerkavi'den gelen mesaj

Bakanlar Kurulu'nun önceki gün yapılan toplantısının ağırlıklı konularından birini Irak'ta kaçırılan Türk şoförler oluşturuyor.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk şoförlerin kaçırılmasının önüne geçilmesi için alınması planlanan önlemler hakkında bilgi veriyor. Gül, toplantıda kaçırıldıktan sonra öldürülen Türk şoför Murat Yüce hakkında da bazı açıklamalarda bulunuyor. Yüce'nin "kayıp" listesinde olduğu bir sırada ölüm haberi ile karşılaştıklarını bildiriyor.
Bu aşamada önemli bilgiler de aktarıyor; Murat Yüce'nin öldürdüğü görüntülerde katliamı gerçekleştirenler, Ebu Musab El Zerkavi'nin başında bulunduğu Tevhid ve Cihad örgütü mensubu olduklarını söylemişti. El Zerkavi'nin örgütü, bu görüntülerin yayınlanması sonrasında Türkiye'ye dolaylı yoldan bir mesaj yollamış. Mesajında "eylemi üstlenmediklerini" açıklamış, hatta "Bizi suiistimal ediyorlar" demiş. Kendilerinin esir aldıkları kişileri hemen infaz yoluna gitmediklerini, önce taleplerini dile getirip, beklediklerini, olmadığı takdirde eylemi gerçekleştirdiklerini bildirmişler.
Bugüne kadar esir alınan Türk şoförlere karşı da bu yöntemle hareket ettiklerini anımsatmışlar. El Zerkavi'nin örgütü bu mesajlarını, hem bölgedeki yayınlar, hem de Irak'taki bazı aşiretler aracılığıyla Türkiye'ye ulaştırmış. Bu durumda, video görüntüsünde Türkçe konuşan kişilerin de katliamı gerçekleştirenler arasında bulunduğu açıkça ortaya çıkan, Murat Yüce'yi öldürenler kim?

İpini koparan orada

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ile dün sohbet ederken, konu üzerinde duruyoruz. Çiçek, sorumuz üzerine "Ölümü gerçekleştirenlerin adını verdikleri örgüt, bu işi yapmadığını söylüyor" diyor.
Bu durumda eylemi kimin yaptı? Çiçek, bu soruya yanıt vermenin çok zor olduğunu belirtiyor. Türkiye'den kaçıp giden ve Irak'ta terör amaçlı bulunan örgütlerle işbirliği içinde bulunan kişilerin yapma ihtimali üzerinde duruyor. Irak'ta iki tip terör olayı bulunduğunu belirterek şöyle devam ediyor: "Birincisi ABD'ye karşı olan direnişçiler, ikinci grup ise ipini koparıp gelmiş, Irak'ı atış alanı olarak kullananlar. Irak'ta otorite sağlanabilmiş değil. At izi it izine karışmış."
ABD'ye geçmişte yaptıkları uyarıların bugün ortaya çıktığını anımsatıyor.
Çiçek, tedbirleri arttırıp, belirli yükleme-boşaltma merkezleri kurularak Irak'a ticaretin can kaybına yol açmayacak şekilde sürdürüleceğini belirtiyor.

Duruş değişmeyecek

Bakan Çiçek'ten sonra Dışişleri'nden konunun bir uzmanı ile konuşuyoruz. Türk şoförlere daha önce de bazı saldırılan olduğunu anımsatıyor. Son dönemde saldırıların sayısındaki artışın nedenini 30 Haziran'da ABD'nin yönetimi Iraklılar'a devretmesine bağlıyor. Şu noktanın altını çiziyor:
"Irak'ın neredeyse lojistik ihtiyacının büyük bölümü Türkiye üzerinden çekiliyor. Genel olarak bu durum oradaki direnişçileri rahatsız ediyor. Ancak, Türkiye'den gidenlerin büyük ağırlığı Irak halkının ihtiyaçlarını karşılayacak mallardan oluşuyor."
ABD askerine lojistik destek sağlayacak nitelikteki malların miktarının Irak halkının ihtiyacı için gidenin yanın "çok cüzi" kaldığını vurguluyor. Türkiye'nin Irak operasyonunun başladığı günden bu yana ortaya koyduğu tavrından en küçük bir değişiklik olmayacağını bildiriyor.
Irak operasyonuna katılmayarak asker ve sivil kaybının çok yüksek olmadığını, hem de bölgede antipatik bir duruma gelmediğinin altını çiziyor. Bugün, hem koalisyon güçlerini oluşturan ülkeler, hem de İran, Suriye, Orta Doğu ve diğer körfez ülkeleri ile ilişkilerinin bu sayede çok iyi tutulduğunu kayda geçiriyor. Bundan sonraki dönemde de Türkiye'nin bu tavrından bir adım geri atmayacağını vurguluyor.
Türkiye'nin sınırını kapatmak yerine, yeni bir sınır kapısı açarak buradan ticaretini arttırarak devam ettirmeden yana olduğunu bildiriyor.
Gelecek hafta Türkiye'yi ziyaret edecek Irak geçici Cumhurbaşkanı Gazi Meşal Acil el-Yaver ile yapılacak görüşmelerde ikinci sınır kapısının da gündeme geleceğini açıklıyor. Ankara bu kararını, sadece Irak halkı için değil, her talebine olumlu yanıt vermemekle birlikte, müttefiki ABD'nin güneyden kuzeye lojistik destek getirmedeki zorluğunu da görerek alıyor. Irak'ta zora düşünce "ben gidiyorum" diyenlerden farkını da ortaya koyuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Şener: Babam da benzer kazada öldü   / 13-08-2004
 El Zerkavi'den gelen mesaj   / 11-08-2004
 Merkezde umutsuz arayışlar   / 10-08-2004
 AB'ye petrol baskısı   / 08-08-2004
 Mutfakta biri mi var?   / 06-08-2004
 Kadrolaşma virajındaki kaza   / 04-08-2004
 Kuruşun hesabını yapanlar   / 30-07-2004
 Denizle barışmak   / 28-07-2004
 Demokratik aile örgütü   / 27-07-2004
 "Demiryolu komünist işi..."   / 25-07-2004
MEHMET BARLAS
Özkaya, "Cumhuriyet muhafızı" olmaya özenmemeli!
Ben de,...
MUHARREM SARIKAYA
Telefon dinlemeye yeni düzen
Mahkeme kararı olmadan...
YAVUZ DONAT
Bu nasıl Türkiye?
Bakanlar Kurulu'nun iki haftalık bir...
Ünlüler ekranda süt sağacak
atv'nin yeni yarışması "Ünlüler Çiftliği"nde pek çok isim, ilkel...
Platonik aşk kurbanı
Defalarca bıçaklandıktan sonra boğazı kesilerek öldürülen 16...
Bu marabalar nankör!
Bu marabalar nankör!
Köylülerin, aleyhine 'topraklarımızı geri ver' diye miting...
Amerikan tarzı tanıtım
Amerikan tarzı tanıtım
Genelkurmay 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına halkın da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.