kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sevginin fazlası zarar
Faydalı bilgiler

Sevginin fazlası zarar

Çocukları aşırı sevgi ve ilgiye boğarak, korumacı bir şekilde yetiştirmek, onların kendilerine olan güvenlerine zarar veriyor. Uzmanlar; sorumluluk verilmeden ve aşırı sevgi ortamında yetişen çocukların bağımlı olduklarını söylüyor

İmge Ruh Sağlığı ve Danışma Merkezi uzman Doktoru Betül Gündoğdu, disiplinli büyüyen çocuğun, kuralsız büyüyen çocuklara göre daha başarılı olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Çocuk Yetiştirmede Etkili İletişim, Disiplin ve Sorumluluk" konusunda düzenlediği seminerde, çocuğun gelişiminde kurallar konulması ve bu kurallar çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukları ile uygun iletişim kuramayan ailelerin disiplin konusunda da zorlandıklarına işaret eden Betül Gündoğdu, "Anne baba, herhangi bir sorun karşısında çocuğuyla oturup konuşmalı ve karşılıklı çözüm üretmeli" dedi.

SINIRLARINI BİLMELİ
Gündoğdu, sınırlarını iyi bilen çocukların, yaşadıkları dünyanın kurallarını daha iyi anlayacaklarını ifade ederek, "Çocuğun sınırları belli değilse, yetkileri konusunda abartılı duygular yaşıyor, deneyerek öğrenme süresi artıyor ve duygu karmaşıklığı yaşıyor. Çocuklara büyüdükçe ve olgunlaştıklarından emin oldukça daha fazla özgürlük ve sorumluluk verilebilir" diye konuştu. Kuralsız, sınırsız, sorumluluk verilmeden ve aşırı sevgiyle yetiştirilen çocukların bağımlı, kendine güveni olmayan, bencil, istediği şey yapılmadığı takdirde öfkelenen, zayıf karakterli bireyler olacağını savunan Gündoğdu, "Sevgisizlik ve ilgisizlik kadar, aşırı sevgi de çocuğa zarar verir. Sevgi ve disiplinin olduğu yetiştirme tarzı en sağlıklı kombinasyondur" dedi.

PAZARLIĞA OTURMAYIN
"Ebeveynin sözleriyle davranışları tutarlı olmalıdır" diyen Gündoğdu, şunları söyledi: "Kuralların teorik olarak var olması yetmez. Konan kurallar, kesinlikle uygulanmalı. Anne babanın tutarsız davranması, çocuğun ailesiyle pazarlık yapmasına, kendisine söylenenleri dikkate almamasına neden olur. Aile benzer davranışlara, benzer tepkiler göstermelidir. Neye ne kadar izin verileceği belirlenmelidir." Gündoğdu, bunun yanı sıra çocuğun her yaptığına da müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, çocuğu sürekli eleştirmenin ve denetlemenin çocuğun direnmesine ve isyanını körüklemesine neden olacağını kaydetti.

HATASINI TELAFİ ETMELİ
Gündoğdu, "Sürekli denetim altına alınan ve davranışları kontrol edilen çocuğun kendini geliştirmesi ve sorumluluk sahibi olması imkânsız" dedi. Dr. Betül Gündoğdu, ebeveynlerin çocuklarının yaptıkları hataların sorumluluğunu üstlenmemeleri gerektiğinin altını çizerek, "Hatalarının bedelini ödemeyen, sürekli bahaneler bulan ve başkalarını suçlama eğiliminde olan çocuğun bahanelerini dinlemeyin. Problemleri çocuklarla birlikte çözüp, sorunu birlikte tanımlayarak, değerlendirin. En uygun çözüme çocukla birlikte karar verin" diye konuştu. Seminer sırasında veliler çocuklarında karşılaştıkları durumları anlatarak Dr. Betül Gündoğdu'nun görüşüne başvurdular. Seminere katılan Neslihan Kasal, 15 ve 19 yaşlarında iki çocuğu olduğunu, onların daha iyi yetişmesini istediğini söyledi. Kasal, çocuklarıyla problemler yaşadığını ve ergenlik çağında oldukları için sık sık tartıştıklarını anlatarak, "Arkadaşlarının etkisinde kalıyorlar. Daha çok özgürlük istiyorlar. Disiplin sorununu çözmek, nasıl davranacağımı öğrenmek için seminere geldim" dedi.

ERKEN ÖNLEM İŞE YARAR
Binnur Aykut adlı bir anne ise, 9 yaşında bir kızı olduğunu belirterek, çocukta zaman içinde farklı problemlerin ortaya çıktığını vurguladı. Aykut, çocuğun gelişimine göre ortaya çıkacak çeşitli sorunlara hazırlıklı olmak ve bu konuda bilgilenmek için seminere katıldığını dile getirdi. Binnur Aykut şöyle konuştu: "En problemsiz çocuğun bile sorunları oluyor. İlk çocuğum olduğu için, yaşadığım her sorunla ilk kez karşılaşıyorum. Yaptığımız her hareket, çocukta bir iz bırakıyor. Başından beri en doğru şekilde davranmak en iyisi."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Aç Oturan Değil Tok Gezen Zayıflıyor
 Bahaneyi Bırak Kilo Vermeye Bak!
 Belinizi Bilgisayara Kurban Etmeyin
 Kusursuz Aşk Filmde Yaşanır
 Ayrılık Da Sevdaya Dahil Ayrılanlar Hâlâ Sevgili
 Aldatma Rekoru Kadınlara Geçmek Üzere
 Fanatik Aşığın Özgüveni Eksik.
 Kalorisi Az Demeyin Light Diye Çok Yemeyin
 İhtiyaçtan Değil, Kendinizi Bütünlemek İçin Aşık Olun
 Ünlü Hamileler İş Başında
 Ünlüler Annelik İçin Gün Sayıyor
 Nasıl İnce Kalıyorlar?
 Sevginin Fazlası Zarar
 Bir Hayal Gerçek Oldu: Ömür Boyu 'füze' Meme
Bekârların evi aşk yuvası gibi
Bekârların evi aşk yuvası gibi
Bekâr bir adamın sahip olabileceği en büyük zevk küçük kaçamaklardır.
Ne kadar stres altında olduğunuzu bu testle ölçün
Ne kadar stres altında olduğunuzu bu testle ölçün
Bu testle, çağımızın sorunu stresin sizi ne kadar etkilediğini...
İyi ki doğdun Berna
İyi ki doğdun Berna
Yeni sezonda ekranlara gelecek "Bir Dilim Aşk" adlı dizide başrolü...
Ajda'lı beach parti sosyeteyi büyüledi
Ajda'lı beach parti sosyeteyi büyüledi
Bodrum'un en sosyetik beachlerinden Havana'nın son 'pazar partisi'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.