kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
Bankalar konuyu tartışıyor
Enflasyon düşünce kredi kartına gerek kalmayacak

Bankalar konuyu tartışıyor

BDDK: Düzelteceğiz - Özince: Fazla sıkmayın.

Kredi kartı çılgınlığı Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ve BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in de gündeminde ön sırada yer aldı. Bakan Şener Türkiye'de yanlış tüketim anlayışının hakim olduğunu vurgularken, Bilgin kredi kartlarıyla ilgili kanundaki başıbozukluğu giderecekleri mesajı verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 1993 yılından beri kredi kartlarının kullanılması yasasında bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek bu ihtiyaca göre bir taslak hazırlandığını, BDDK'nın ilgili kuruluşların görüşlerini aldığını söyledi. Şener, bankacılık sektöründe yıllardır söylenen temel sorunun, 'toplanan mevduatın kamu tarafından alınması, piyasaya kredi şeklinde dönememesi' olduğuna işaret ederek "Temel yaklaşım tarzı bu olduktan sonra, (mevduat kredi oranı son dönemlerde artıyor) diye bir eleştiri doğru değildir" dedi.

BAŞIBOZUKLUK KALKACAK
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, kurum olarak kısa dönemde, kredi kartları ile ilgili bazı önlemler almayı düşündüklerini vurguladı ve kanundaki başıboşluğu, düzensizliği ve yasal bir mevzuatın olmaması gibi unsurları ele alacak bir yasaBDDK Başkanı Tevfik Bilgintabanına oturtmaya çalıştıklarını belirtti. Kanun taslağını görüşe açmayı ardından da taslağı TBMM'ye sevk etmeyi planladıklarını söyleyen Bilgin, "Kısa dönemde kredi kartları ile ilgili devamlı eleştiriler var. Yaygın kullanım, bazen gereksiz yaygın kullanım, bankalarımızda bunları cazip hale getiren bazı tedbirler ile kamuoyunda eleştiriler var. Bu konudaki analizlerimizi yaptık, yapıyoruz" dedi. Bilgin, yasal değişikliğin faiz hesabı ve cezaları da içereceğini açıkladı. Öte yandan Bankalar Kanunu olarak da anılan Kredi Kuruluşları Kanun Tasarısı Taslağı da tartışmaya açıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlediği sempozyumda taslağın mimarları yeni getirilen denetim ve kontrol mekanizmaları üzerinde dururken, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince'den "Fazla sıkarsak tekerlek dönmez diye korkuyoruz" uyarısı geldi. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ise denetim ağırlıklı ve aşırı cezalandırıcı yaklaşımdan yakınarak "O kadar fazla sıkarsak tekerlek dönmez diye korkuyoruz" uyarısında bulundu. Özince, "Bizim bütün endişemiz,Avrupa'daki çok istikrarlı ortamdaki uygulamaların bizi aşırıBankalar Birliği Başkanı Ersin Özincetahdit (sınırlama) altında bırakabileceği ve sektörün gelişmesini engelleyebileceğidir" dedi. Özince, giderek artan denetim ağırlıklı ve cezalandırıcı yaklaşımın, iyi niyetli yatırımcıların sektöre olan ilgilerini azaltacağının altını çizerek şöyle devam etti:

BANKALARIN OKSİJEN ÇADIRI KALKTI
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, 2004 yılının Türk bankacılığı için dönüm noktası olacağını söyledi. 2005'ten itibaren risk odaklı denetime geçileceğini belirten Bilgin, artık kredi kuruluşlarının finansal kuruluşlar dışındaki ortaklıklarda pay edinemeyeceklerini bildirdi ve bunun için 30 Aralık 2016 tarihine kadar bir geçiş süresi öngördüklerini ifade etti. Bilgin, bankaların kuruluşlardaki finansal olmayan iştiraklerinin bankalar için ''ayak bağı'' olduğunu söyledi. Artık enflasyonun bankalara sağladığı ''oksijen çadırı'' nın kalktığını söyleyen Bilgin ''Anonim şirket ibaresi dışında, anonim tarafı olmayan aile holdingleri etrafında polarize bankacılık anlayışı gitmeye başlamıştır'' diye konuştu. BDDK'nın 4 yıldır, 'halının altına süpürülmüş sorunları çözmeye çalışmış önemli bir kuruluş' olduğunu kaydeden Bilgin, 2005'ten itibaren risk odaklı denetime geçeceğini belirtti.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sabit Hat uygulamasına yeni dava
 Kredi kartı pazarı sokaklara indi
 1 milyon 300 bin aboneye müjde
 Yabancı dolar alınca kur milyon 515 bine vurdu
 Cimbom borsa liginde rakiplerine fark attı
 TMSF, CHP'ye garanti verdi: Star TV'yi eylülde satacağız
 Irak, petrol boru hattı açıldı, fiyat 47 dolara indi
 Sen misin Meclis'e gidip ifade veren!
 'Yüzük taşı'na en yüksek teklif Alarko'dan
 Mercedes, Axor 2 model kamyon için Aksaray'ı seçti
 Markiz'in isim hakkını verin
 Pall Mall ve Viceroy da zamlandı
 Turizm cari açığı frenleyecek
 Akbank CardRock'la 475 milyar lira harcandı
 YKB, turizm iştiraklerinin satışı için teklif bekliyor
ERDAL ŞAFAK
Can yakan reform
Wir sind das Volk... Türkçesi: "Biz...
YAVUZ SEMERCİ
THY'nin dengesi!
Biriktirdiğim bir kaç THY hikayesini...
SERVET YILDIRIM
Aynı uyarıya, farklı tepkiler
Merkez Bankası'nın geçen...
Mağdur mu, zanlı mı?
Mazı Dağı'nda meydana gelen kurşunlama olayı esrarını koruyor. Olayda...
Kaderine ölüm ilanıyla isyan
Nazan Arda 4'ünde yetim kaldı. 43'ünde meme kanseri oldu. İnadını 12...
IMKB
E: 19,664 D:% 1.55
DOLAR
S: 1,507,000 D:% -0.26
EURO
S: 1,824,000 D:% -1.08
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.