kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 
Derin kavga
10 Soruda Kriz

Derin kavga

Çakıcı adıyla ortaya çıkan üç skandal var. Birinci olayda Mesut Yılmaz hükümeti yıkıldı ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi.

Ankara'da müthiş bir kavga yaşanıyor. Kavganın kökleri 8-10 yıl öncesine kadar gidiyor. Devletin kurumları arasındaki bu çekişmeden kritik konumdaki herkes nasibini alıyor. Alaattin Çakıcı isminin odaklandığı "derin kriz" hem yargı, hem istihbarat dünyasında taşları yerinden oynatacak bir boyuta varmak üzere. Çünkü, basına sızan iddialar MİT'in Çakıcı lehine karar çıkartabilmek için Yargıtay Başkanı aracılığıyla yargıya müdahale etme girişiminde bulunduğu yolunda. Bu, Çakıcı ismi üzerinde odaklanan ve ortaya çıkan üçüncü skandal. İlk olayda Mesut Yılmaz hükümeti iktidardan düşmüştü. Bu olayın devamında Yılmaz'ın Yüce Divan'a gitmesi gündeme geldi. Şimdi de Yargıtay ve MİT'i de içine alan bir "tadilat" hazırlığı var.

MADDİ ÇIKAR YOK
Gelinen noktanın ilk sonuçlarını şöyle özetleyebiliriz: Eldeki veriler, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı adıyla gündeme gelen bu skandaldan maddi bir çıkar elde ettiğini göstermiyor. Özkaya'nın Bodrum'daki eviyle ilgili olarak müteahhit Hakkı Süha Şen'den maddi bir çıkar sağladığını gösteren bir delil yok. İkinci olarak, görüşme talebi kimden gelirse gelmiş olsun, kişisel veya devlet görevi olsun, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı lehine tavassut talebini yerine getirip getirmediği önem taşıyor. Şayet böyle bir tavassutta bulunmuşsa Yargıtay Başkanı'nın derhal istifa etmesi gerekir. Oysa, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açıklaması, gerekse davanın sonuçlanma biçimi, Yargıtay Başkanı'nın bu yönde bir girişimde bulunmadığını ortaya koyuyor. Bu durumda Yargıtay Başkanı'nın mesleki etik kurallar veya mevcut mevzuat çerçevesinde olayda sorumluluğu bulunduğunu ileri sürmek mümkün gözükmüyor.

TAVASSUT VAR MI?
Ancak, polisin elinde olduğu anlaşılan telefon dinleme kayıtlarının içeriği bunun aksini ortaya koyarsa bu vahim olur. Çünkü bu durumda Yargıtay gibi yüce bir kurumun başında bulunan bir kişinin bir çete lideri lehine tavassutta bulunduğu ortaya çıkacak. Bu da yargı açısından dünya çapında bir skandal yaratacaktır. Yani meselenin püf noktası, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı lehine tavassutta bulunup bulunmadığı veya bu yönde bir vaadi olup olmadığıdır. Gerisi teferruattan ibarettir. Yargıtay çevreleri, bu noktada konunun takdim biçiminin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın şahsında Yargıtay'daki "belirli bir grubun" tasfiyesine vasıta kılınmak istendiği görüşünde birleşiyorlar.

KİM YALAN SÖYLÜYOR?
Skandalın MİT boyutuna gelecek olursak, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un açıklamalarına göre, Yargıtay Başkanı'yla görüşen MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, Atasagun'un en çok güvendiği ve MİT'te en önemli noktalarda bulunan isimlerden birisi. Böyle bir konumda bulunan bir kişinin ister görevli olarak, ister kişisel bir tutum içerisinde bir çete lideri lehine Yargıtay'da tavassutta bulunması genel hukuk düzenimiz açısından kabul edilemez. Atasagun'un açıklamalarına göre, "İki taraftan biri yalan söylüyor." Atasagun'la dün yaptığımız görüşmede Kozinoğlu'nun olayı anlatış versiyonu gündeme geldi. Atasagun'un aktardığına göre, Kozinoğlu görüşmede böyle bir tavassut talebinde bulunmadı. Atasagun, bu durumun kurum içi soruşturma sonunda netleşeceği görüşünde. Bu durumda olayın taraflarından birinin doğruyu söylemediği anlaşılıyor. Doğruyu söylemeyen kim olursa olsun, temsil ettikleri kurum açısından baktığımızda vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Kabul edelim ki, dünyanın hemen her ülkesinde her devlet, "örtülü operasyonlar" (Covert operation) sözkonusu olduğunda hukuk ve etik açısından hassas bir terazi ile tartılırlar. Genellikle de, adı üstünde, örtülü operasyonlarda hukukun ve etiğin ihlal edildiğine sıkça rastlanır. Ancak yine bir başka gerçek var ki, bu ihlalin kanıtlandığı her durumda sorumlular bunun sonuçlarına katlanır.

ESKİ HESAPLAŞMA
Tıpkı Yargıtay'da olduğu gibi MİT çevrelerinde de, bunun eski bir hesaplaşmanın sonucu olarak gündeme geldiği görüşü ağır basıyor. MİT çevreleri, bu olayın MİT'te bir tasfiye operasyonunu hedeflediğini düşünüyor. Çakıcı'nın karıştığı birinci olayda bir hükümet yıkılmıştı. Yine Çakıcı'nın isminin karıştığı bir olayda Cumhuriyet tarihinde bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Bu son olayda da adalet ve güvenlik gibi kritik devlet organlarının hukuk ve etik ilkeleri çerçevesinde faaliyetlerinin gözden geçirilmesine mi vesile olacak, yoksa topyekbir tasfiye süreci mi başlayacak, bunu zaman gösterecek.


YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Irak'ın Damat Ferit Paşası   / 22-08-2004
 Derin kavga   / 15-08-2004
 Irak'ta kıyım   / 13-08-2004
 Hassas dönem   / 11-08-2004
 Milli Eğitim'e yeni düzen   / 10-08-2004
 İki yıl geçti   / 08-08-2004
 İslami engizisyon...   / 05-08-2004
 Amerikan devinin gözüyle Türkiye   / 03-08-2004
 Ankara'ya kadın eli   / 02-08-2004
 Medyayı suçlamak   / 30-07-2004
REFİK DURBAŞ
Ömür biter yol bitmez
Marmara denizinin kuzey sahili...
ERGUN BABAHAN
SABAH'ın tavrı
SABAH Gazetesi olarak kamuoyuna ilan...
MEHMET ALTAN
Türkiye saydamlaşıyor...
Son zamanlardaki olayları...
'Mavi altının' anahtarı Türkiye'de
Fransa'da düzenlenen sempozyuma katılan yabancı uzmanlar, Türkiye'nin...
Metroseksüel Avrupa Maço ABD'ye karşı
Analist Paraf Khanna'ya göre askeri yollarla çözüm arayan Amerika,...
Elvan tarihe koşacak
Elvan tarihe koşacak
Atina'da 5 bin metre finali bu gece 22:00'de koşuluyor. Dünya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.