kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
İlkler olimpiyatı.. Zaferler.. Fiyaskolar..
Bizim duvar
Nişanyan'ın günahı!..
Tebessüm
Sevdiğim laflar

İlkler olimpiyatı.. Zaferler.. Fiyaskolar..

Atina 2004'ün Türkiye için bir ilkler olimpiyatı olacağını düşünüyorduk.. Olimpiyat tarihinde altın madalya alan ilk Türk kadını..
Olimpiyat tarihinde ilk defa göndere iki Türk bayrağının birden çekilmesi.. İkisi de gerçekleşti, ama sandığımız sporcularla değil..
Her iki "İlk"in içinde de Süreyya Ayhan olacaktı. Onu bekliyorduk.. İlk olimpiyat altınını alan kadın olacaktı. Göndere ilk defa iki Türk bayrağını Elvan ile birlikte çektirecekti..
Türkiye bu iki destansı ilki başarırken Süreyya Ayhan'ın evine kapanmış, sokağa değil, balkona bile çıkamaz halde oluşu ne kadar acıydı..
Cumhuriyet Türkiyesi'nin olimpiyatta ilk altın alan kadınının adı Nurcan Taylan.. Halterci..
Cumhuriyet tarihinde göndere iki Türk bayrağı birden çektirenler, Halil Mutlu ve Sedat Artuç.. Halterci..
Atina 2004'te "Atletizm" zaferleri beklerken, şovu halter çaldı..
Türkiye ilginç bir ülke..

***

Nurcan Taylan, meraklısı dışında Türkiye'nin adını bile bilmediği bir sporcu.. Onunla ilgili gerçeği, şampiyon olduğu gün sadece Milliyet yazdı. Nurcan halen "Hayat boyu boykotlu.."
O zaman nasıl yarıştı?. Öykü ilginç, ama benim popülist medyam böyle şeyleri sevmez.
1999'da Avrupa Şampiyonu oldu Nurcan.. Dopingli çıktı. İşi dünyaya bırakmadık. Soruşturmayı biz yaptık. Cezasını biz verdik. Hayat boyu müsabakalardan men.. O dönem yeni gelişen kadın halterinde doping olayları birbiri ardına gelince, kadınlarımızın 2000 Sydney Oyunları'na katılmamasına karar verildi. Çünkü bir takımdan üç dopingli çıkarsa, o takımın tümü diskalifiye ediliyor ve alınan madalyalar da iptal ediliyordu. Naim ve Halil'le şova giden halter federasyonu riski göze alamadı.
Olimpiyat dönüşü, zamanın spor bakanı Fikret Ünlü, başta Nurcan, ceza alan kadın haltercilere af çıkardı. Ama bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince Nurcan gene cezalı duruma düştü. Ancak yönetmeliklerimize göre, ulusal düzeyde ceza alan sporcular, Gençlik ve Spor Genel Müdürü'nün özel izniyle uluslararası yarışmalara katılabiliyordu. Nurcan işte bu özel izinlerle milli formayı giydi hep. Olimpiyata da öyle gitti.
Yani şu anda, müebbed boykotlu bir olimpiyat şampiyonumuz var!..
Türkiye ilginç bir ülke değil mi?.

***

TRT "Bayan" diyor.. Gazeteler "Bayan" diyor.. Hatta benim gazetem birinci sayfada "Bayan" diyor.. Oysa "Bayanlar" diye bir kategori yok.. Bütün dünya kendi dilinde "Kadın" diyor.. "Kadın" lafı hakaret sanki.. Öyle algılıyor ve yüzkarası bir kibarlık içinde "Bayan" diyoruz.
"İşte Türk Kadını" diye muhteşem bir başlığı papuç gibi harflerle atan benim spor sayfam.. Sabah Spor!..
İşte Türk Kadını efendiler.. İşte Türk Kadını..
"İşte Türk Bayanı" değil!..
Nurcan'ın formasının göğsünün sol tarafının neden bantla kapalı olduğunu sadece Hürriyet muhabiri merak etti. Yanıt ertesi gün gazetede idi. Formadaki Adidas sembolü, yasal olandan büyüktü. Dünya sporcuları Adidas forma ile yarışa devam ederken, Halil de formasının göbeğine bir band yapıştırdı. Ayyıldız da, bandın üzerinde formaya sonradan dikilmişti. Oysa Sedat Atunç'ta Halil'in bandının yerinde ayyıldız yapıştırılmıştı..
Halil ve Sedat Adidas'ları ayrı ayrı metodlarla örtmüşlerdi.
Haltercilerin formaları hemen her uluslararası yarışmada olay oluyor.. Bu federasyonda adam gibi formadan sorumlu biri yok mu?.. Geçmişteki rezilliklerden ders de mi alınmıyor..
Göndere iki bayrak çektir, iki forma yaptırama..
Türkiye ilginç bir ülke..

***

Olacak şey mi?..
Oluyor.. TRT Atina'dan canlı yayında.. Madalya adayı okçumuz Natalya Nasaridze yarışıyor. TRT muhabiri orda.. Arkada Natalya'yı görüyoruz. TRT canlı yayını kesiyor ve sabah elenen bir başka okçu Damla Günay'ın, sabahtan beri en az üç kez yayınlanan, sonucu alt yazı ve özet yayınlarda 40 kez duyurulan maçının band yayınına geçiyor.. Natalya'nın sonucunu üç saat sonra güç bela öğreniyoruz.
Hadi okçuluk bilmezsin.. Hadi olimpiyat bilmezsin.. Yahu sen yayıncılık da bilmez misin kardeşim..
Hem de ayni spor dalında, canlı yayın, devam eden bir maç kesilir de, sabahki herkesin bildiği, daha evvel defalarca yayınladığın, üstelik elendiğin bir maçın band yayınına geçilir mi?..
Buna ne denir biliyorum, ama terbiyem el vermiyor..
TRT ne yazık ki, oraya gene olimpiyatlardan habersiz, anlattığı sporu hayatında ilk defa orada görenlerden oluşan bir "Güruh" yolladı..
Dünya televizyonları her spor dalında iyi yetişmiş elemanlara zaten sahipken olimpiyat için dışarıdan da en ünlü ve en iyi yorumcuları alır bir kadro kurarlar..
Biz oraya bir cahil sürüsü yolladık.. Akılları neredeyse.. Yayına maçın dörtte biri bittikten sonra ancak ayılıp geçiyorlar. Judocumuz İppon, yani tuş yapıyor.. TRT sunucusunun haberi yok.. Hadi judo bilmezsin.. Yahu skorborda bakmayı da mı bilmezsin, yeteneksiz cahil?..
Orada İppon olduğu yazıyor.. Bizim safoş, ancak hakem Türk'ün elini kaldırınca ayılıyor. Ayıp..
Halter anlatıyor.. Altına gidiyoruz.. Rakip kaldırıyor.. Ama iki kırmızı.. Yani geçersiz.. Bizim cahil farkında değil.. Geçerli ilan ediyor..
Açılış töreni.. Muhteşem bir gece.. TRT1 yayını kesiyor.. Son dakika, acil haber gibi girdiği iki saat önce oynanmış, milletin LigTV'den canlı izlediği Galatasaray maçı.. Halkın parası ile, halkın spor kültürünü ilerletmek amacı ile kurulmuş TRT, olimpiyat adayı Türkiye'de olimpiyatı kesip, eskimiş futbolu yayınlama popülizmi içinde ilkelerine ve yasalarına ihanet ediyor.
Pazar.. Herkes evinde.. Olimpiyat istiyor.. 40 spor dalında 40 çeşit canlı yayın var.. TRT durmadan konserve.. Durmadan eski haber.. Durmadan özet.. Yazıklar olsun.. Olimpiyatın ilk pazarı, ölü toprağı..
"Bu olimpiyatlarla Mark Spitz'in rekorunu kıracağım" diyen Michael Phelps ilk defa havuzda.. Dünya rekoru ile başlıyor üstelik.. Olimpiyatın temel üç sporundan biri yüzme.. TRT'nin haberi yok.. Phelps kim?.. Yüzme ne?..
TRT Judo'dan özet yayın veriyor, gene banddan.. "Bunlar çeyrek final.. Yarı final ve final akşam seansında" diye anons ederken, biz Eurosport'ta Japon'u şampiyon yapan maçı izliyoruz. Programı bile bilmiyor, merak etmiyorlar.. Salla gitsin. Biz seyirciler eşeğiz ya.. Önümüze konanı yeriz ya..
O günkü yelken yarışları bitmiş.. Madalya adayımız Ali Enver Adakan ne yapmış acaba?.. TRT spikeri, güneş batmış, hâlâ "Yarış devam ediyor" diye sallıyor.. Enver Adakan'ın ne yaptığını yarışından 8 saat sonra ancak öğrenebiliyoruz..
TRT'nin hemen tüm sunucuları cahil. Hiçbiri anlattığı sporu bilmiyor. Tek bildikleri, seyirciye aptalca umut aşılamak.. Her şeyin bittiğini federasyon başkanı açıklıyor..
Bizimki hâlâ "Son ana kadar her şey olabilir.." Her sporu anlatan spikerin ettiği tek laf bu.. "Son ana kadar her şey olabilir.."
Olmayan spor var mı?.. Yuh size.. Olimpitaların temel sporu jimnastik izliyorsunuz.. Sessizlik. Adam bilmiyor ki.. Ne söylesin?..
Bir Orhan Ayhan var, ne anlattığını bilen.. Ama ona da Zambialı'ya Ugandalı demek, bizimki ringe çıktığında, beş hakemden ikisi Türkmen ve Özbek, yani Türk iken, Kanadalı hakemin Yeni Zelandalı rakibi tutacağını daha açış cümlesi olarak söyleyip hem de çok ilgisiz bir komplo teorisi kurmak yakışmıyor.
TRT, olimpiyatlara tam bir cahiller sürüsü göndermiş. Sizin, benim paramla Atina'da tatil yapan bir cahiller sürüsü..
Spor bilmiyorlar.. Yayın bilmiyorlar.. Olimpiyat bilmiyorlar..
Bunun hesabı sorulmalı..
Ama kim soracak?..
Türkiye ilginç ülke..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İşte Türkiye bu!.. Dünyanın en büyük göz hastanesi..   / 21-08-2004
 Şarkılar Sibel için..   / 20-08-2004
 Doping kalkmalı   / 20-08-2004
 Teknik direktör krizleri erken başladı!..   / 19-08-2004
 'Kenef bakıcısı' öldü!..   / 18-08-2004
 İlkler olimpiyatı.. Zaferler.. Fiyaskolar..   / 17-08-2004
 ..Ve benim Oğuz Ağabeyim..   / 15-08-2004
 "Vincero!.." diye haykırdı Ferhat.. "Fethedeceğim!.."   / 14-08-2004
 Hagi sattı   / 14-08-2004
 Bir Hisar efsanesi.. Sunay Akın!..   / 13-08-2004
SAVAŞ AY
Savaş tayyareleri ve flamingolar!
Askerlik eninde...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Üç mektup... Üç satır yazı
Açık mektup ya da mektuplar...
HINCAL ULUÇ
Hoş geldin Cüneyt Ağabey!..
İstanbul'dan zılgıtlar...
UMUR TALU
Tatil kokusu
Ağız tadımın, damak hassasiyetimin,...
EMRE AKÖZ
Borges ve Çin Ansiklopedisi
Efendim olayın asıl şöyle...
ERGUN BABAHAN
Irak'ın Damat Ferit Paşası
Batı Basını Irak'taki...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin Aktörler
İyi ki SABAH gazetesi beni...
Casus Sinekler
Değişen terör tehdidine karşı bilim de "tedbirini" alıyor. Yeni çağın...
Bush, aslında üç yıl Başkanlık yapmış!
DÖRT yıldır görevde olan Amerika Başkanı George W. Bush'un,...
Gerçek büyücü: 3-0
Gerçek büyücü: 3-0
Tuncay'a ilk golü attıran Brezilyalı'nın başlattığı atakta Van...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.