kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kozinoğlu'na 'ağır' suçlama

Çakıcı soruşturmasını yürüten savcı, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı'nı 'çeteye yardım ve yataklık sanığı' sıfatıyla dosyaya kattı. Tanık olarak ifadesi alınan Kozinoğlu sanık oldu.

İstanbul DGM yerine kurulan Geniş Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı, MİT'in önde gelen yöneticisi Kaşif Kozinoğlu hakkında "çeteye yardım ve yataklık" soruşturması başlattı.

DOSYADA İLK GÖREVLİ
ÖNCE İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çakıcı soruşturmasında "tanık" olarak ifadesi alınan Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kozinoğlu, 4422 Sayılı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na göre soruşturuluyor.

"ÇAKICI'YI UYARDI"
KOZİNOĞLU'NUN
soruşturma dosyasına tanık yerine sanık sıfatıyla girmesinin nedenlerinden biri, "Çakıcı'yı emniyet tarafından dinlendiği konusunda uyarıp tedbir almasını sağladığı" iddiası.





MİT'çi Kozinoğlu 'tanık'tı 'sanık' oldu

İstanbul Başsavcılığı'nın daha önce 'tanık' olarak ifadesini aldığı MİT'çi Kozinoğlu, şimdi çeteye yardım yataklıktan 'sanık' olarak soruşturulacak.

Yargıtay-MİT-Çakıcı skandalının kilit isimlerinden MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu'na yönelik iddialar üzerine yargı harekete geçti. Alaattin Çakıcı'nın kaçışıyla ilgili olarak İstanbul'da başlatılan soruşturmada, "bilgisine başvurulmak amacıyla" İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağırılan Kaşif Kozinoğlu, artık "Çeteye yardım ve yataklık" suçlamasıyla "sanık" olarak soruşturuluyor. Kozinoğlu görevi sürerken bu suçlamayla resmi olarak soruşturulan ilk üst düzey MİT yetkilisi oldu. Kozinoğlu, İstanbul DGM tarafından başlatılıp Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devraldığı soruşturma çerçevesinde 'tanık' olarak ifadeye çağrıldığında MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun imzalı "görev" yazısı götürerek kurtulmuştu. Kozinoğlu bu kez, yasa değişikliğiyle kapatılan DGM'lerin yerine geçen Geniş Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5160 sayılı kanun kapsamında soruşturmaya 'sanık' sıfatıyla dahil edildi.

"BİZ DİNLEMİYORUZ"
Alınan bilgiye göre, Çakıcı'ya telefonlarının dinlendiği tüyosunu verenin de Çakıcı'nın yakın çevresiyle düzenli olarak irtibat içinde olduğu belirlenen Kozinoğlu olduğu anlaşıldı. Çakıcı'nın cezaevinden çıktıktan sonra kendisine gelen "dinleniyorsun" bilgisini teyit edebilmek için bir adamı aracılığıyla Kozinoğlu'ndan araştırma yapmasını istediği iddia edildi. Bir süre inceleme yapan Kozinoğlu'nun da Çakıcı'nın adamlarını aradığı, ancak bulamadığı için müteahhit Hakkı Süha Şen'le görüştüğü öne sürüldü. Eski Bodrum Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Mehmet Özbulut'u arayan müteahhit Hakkı Süha Şen'in "Komutan aradı, 'Arkadaşı biz dinlemiyoruz' dedi. Sen ağabeye iletecekmişsin" şeklinde bilgi verdiği iddia edildi. Bu telefon görüşmesi kayıtlara girdi.

'GÖKYÜZÜ OPERASYONU'
Yargı kaynakları, emniyet tarafından kaydedilen telefon görüşmesinde ifade edilen "komutan"ın Kozinoğlu, "ağabey" in ise Çakıcı olduğunu düşünüyor. Bu bilginin ardından MİT'in kendisini dinlemediğinden emin olan Çakıcı'nın, dinlemenin emniyet içinde kendisini yakalamaya çalışan kanat tarafından yapıldığını anlayıp, söz konusu telefonu bir daha hiç kullanmadığı belirtildi. Olayın kahramanları müteahhit Hakkı Süha Şen, Mehmet Özbulut, emekli polis memuru Nizamettin Özoğlu, 1 Haziran 2004'de başlatılan ve adı 'Gökyüzü Operasyonu' konulan soruşturma çerçevesinde İstanbul DGM'de ifade vermiş, daha sonra "tanık" olarak çağrılan Kozinoğlu ise, "resmi izin"le Çakıcı'nın adamlarıyla irtibat kurduğunu söylemişti. Bu noktaya kadar süreç şöyle gelişti:

* Çakıcı'nın yurtdışına kaçmasının ardından, o tarihte faaliyet gösteren İstanbul DGM Başsavcılığı, bir soruşturma başlattı ve sorumlu olabileceğini düşündüğü kişileri ifade vermeye çağırdı.
* Telefon dinleme kayıtlarına göre, Çakıcı'nın Kozinoğlu için devreye girerek "Onların üzerine karabulut gibi çökerim, desin" sözlerine ilişkin bilgi vermek için savcı karşısına çıktığı sanılıyordu. Kaşif Kozinoğlu "Yasaya göre kendisini ifadeye çağırabilmeleri için Başbakanlık'tan izin almaları gerektiğini" söyledi. Ancak Savcılık, "Ne için çağırdığımızı nereden biliyorsunuz? Bilgisine ihtiyacımız var" dedi. Kozinoğlu, bunun üzerine ifade vermek durumunda kaldı ve Çakıcı grubuyla irtibatının "Bir siyasiye suikast planlandığı ihbarı çerçevesinde resmi görev çerçevesinde olduğunu" söyledi.

GÖREV YAZISI
*
Ancak Savcılık, "Madem öyle niye bize bilgi verilmedi? Bunu resmi olarak kanıtla" dedi. Ankara'ya dönen Kozinoğlu, MİT Müsteşarı Atasagun imzalı "görev" yazısını hafta başında DGM'ye iletti.

* Atasagun imzalı 7 Haziran 2004 tarihli yazıda, "Müsteşarlığımıza (Bir siyasiye Çakıcı ve adamları tarafından suikast planlanıyor) yönünde ihbar gelmiştir. Bu çerçevede personelimiz Kaşif Kozinoğlu, konuyu araştırmak amacıyla adı geçen ve adamlarıyla bilgimiz dahilinde irtibat kurmuştur" denilerek resmi görev açıklandı.

"ÇETEYE YARDIM"
*
Ancak, kapatılan DGM'lerin yerine kurulan Geniş Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı devraldı ve Kaşif Kozinoğlu'nu "görev dışında hareket ettiği" gerekçesiyle Başbakanlık'tan izin almadan 4422 sayılı kanun kapsamında çeteye yardım ve yataklıktan "sanık" sıfatıyla dosyaya dahil etti.

* Kaşif Kozinoğlu'nun, Alaattin Çakıcı'nın kaçışına ilişkin soruşturmanın önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden savcılık yetkilileri, "Gelişmeleri izliyoruz" bilgisi verdi.

ÜNSAL ERGEL ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 MİT bu işten bir an önce çıksın istedim
 Tiryakilikte lider fiyatta sonuncuyuz
 Film çekimi değil tatbikat
 Ayasofya'da Da Vinci sırları
 Dünya'yı oluşturan madde...
SAVAŞ AY
Savaş tayyareleri ve flamingolar!
Askerlik eninde...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Üç mektup... Üç satır yazı
Açık mektup ya da mektuplar...
HINCAL ULUÇ
Hoş geldin Cüneyt Ağabey!..
İstanbul'dan zılgıtlar...
UMUR TALU
Tatil kokusu
Ağız tadımın, damak hassasiyetimin,...
EMRE AKÖZ
Borges ve Çin Ansiklopedisi
Efendim olayın asıl şöyle...
ERGUN BABAHAN
Irak'ın Damat Ferit Paşası
Batı Basını Irak'taki...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin Aktörler
İyi ki SABAH gazetesi beni...
Casus Sinekler
Değişen terör tehdidine karşı bilim de "tedbirini" alıyor. Yeni çağın...
Bush, aslında üç yıl Başkanlık yapmış!
DÖRT yıldır görevde olan Amerika Başkanı George W. Bush'un,...
Gerçek büyücü: 3-0
Gerçek büyücü: 3-0
Tuncay'a ilk golü attıran Brezilyalı'nın başlattığı atakta Van...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.