kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KORUMA ALTINDAKİ KUŞLAR: İzmir Kuş Cenneti’nde Türkiye’de bulunan 450 kuş türünün 221’i barınıyor. Bunların içinde 39 tür var ki, nesli tükendiği için koruma altında. Genelkurmay işte bu türleri düşünerek rota değiştirdi.
Flamingo jesti

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İzmir Kuş Cenneti'ndeki 221 çeşit kuş zarar görmesin diye eğitim uçuşlarının rotasını değiştirdi.

Üniversite ricası
Ege Üniversitesi'nin "Kuş Cenneti'ndeki nesli tükenen kuşlar askeri uçuşlar yüzünden zarar görüyor" uyarısı üzerine Çiğli Askeri Havaalanı'ndan kalkan uçakların güzergâhı değiştirildi.


Genelkurmay'ın flamingo jesti

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İzmir Kuş Cenneti'ndeki 221 çeşit kuş türünün zarar görmemesi için, eğitim uçuşlarındaki güzergâhı değiştirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İzmir'in Çiğli ilçesindeki dünyaca ünlü Kuş Cenneti'nde bulunan ve nesilleri tehlikede olan 221 çeşit kuş türünün zarar görmemesi için, eğitim uçuşlarındaki güzergahı değiştirdi. Ege Üniversitesi'nin başvurusunu değerlendiren Genelkurmay, kuluçkadaki kuşları rahatsız etmemek için, Çiğli ve Kaklıç Askeri Havaalanları'ndaki eğitim uçuşlarının başka noktalarda yapılacağını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkan Vekili Tümgeneral Bekir Kalyoncu imzası ile EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, İzmir Gediz Deltası Av Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın (Kuş Cenneti) mecburi haller dışında kullanılmaması için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca ayrı bir çalışma başlatılacağı da belirtildi.

YAVRULAR EZİLİYOR
İzmir Kuş Cenneti hava sahasındaki alçaktan uçuşların, özellikle koloni halinde kuluçkaya yatan flamingo ve dünyada soyları azalan tepeli pelikanları rahatsız ettiğini belirten EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Genelkurmay'ın rota değişikliğinden memnun olduklarını söyledi. Koloni halinde çiftleşen flamingo ve tepeli pelikanların, kuluçka döneminde alçaktan ve gürültülü biçimde yapılan eğitim uçuşları sırasında ürkerek yavru kuşları ve yumurtaları ezdiklerini anlatan Sıkı, bu kuşların yılda bir kez kuluçkaya yatıp bir yumurta vermeleri nedeniyle de nesillerinin tehlikeye girdiğini belirtti. Sıkı, bu yıl 50 yavru ölüsü, 60'tan fazla da kırık yumurta tespit ettiklerini söyledi. Sıkı şöyle dedi: "Hem kuşları korumak, hem de kuş-uçak çarpışması riskini azaltmak için Genelkurmay Başkanlığı'na yapmış olduğumuz yazışmadan olumlu cevap almak bizi son derece memnun etti. Türk askerinin çevre ve doğanın korunmasına, özellikle İzmir Kuş Cenneti'nin korunmasına göstermiş olduğu hassasiyetin; İzmir Kuş Cenneti sahillerine liman yapmak isteyenlere ve Kuş Cenneti üzerinde değişik beklentileri olan diğer özel sektör temsilcilerine örnek olmasını, askerlerimizin göstermiş olduğu bu davranıştan da ders almalarını diliyoruz."

HARİTALAR DEĞİŞECEK
Tümgeneral Bekir Kalyoncu'nun yazısında şöyle denildi: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ege Üniversitesi tarafından yapılan incelemelerin sonuçları dikkate alınarak, 2'nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığı tarafından kullanılan rotalar, İzmir Gediz Deltası Av-Yaban Hayatı Koruma Sahası'nı (İzmir Kuş Cenneti) ihlal etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmiş ve Çiğli meydanı görerek trafik paterni anılan sahayı temizleyecek şekilde daha batıya kaydırılmıştır. Ayrıca, İzmir Gediz Deltası Av Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın mecburi haller dışında kullanılmaması hususunda askeri pilotların uyarılması için tahditli saha olarak ilan edilerek havacılık haritalarına işaretlenmesi konusunda Hava Kuvvetleri Komutanlığınca ayrı bir çalışma başlatılacaktır."

Ayşegül GÜNEYSU (MERKEZ)

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hastane mikrobuna 350 milyarlık dava
 'Kan' davası yargıdan döndü
 Jandarmanın 'örnek köyü'
 Azimle gelen büyük başarı
 Marmaris'te korkutan yangın
 Bu hutbe hem göze hem gönüle
REFİK DURBAŞ
Gençler için tarih ve coğrafya
İstanbul Üniversitesi...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Bereketli topraklarda...
Yıllar, yıllar önce büyük...
MEHMET ALTAN
Mösyö Prost
İki günlük şiddetli bir yağmur İstanbul'un...
Başarısı Türkiye'ye bağlı...
Yeni dönem AB Komisyonu'nun ilk toplantısı sonrası Belçikalı siyaset...
Kuşatma uzlaşmayla sonuçlandı
IRAK'TA Şiiler'in kutsal kenti Necef'i iki haftadır kan gölüne...
İpoteği kaldıramadı
İpoteği kaldıramadı
Türk halterinin sporcu kaynağı Kırcaali'den gelip Ankara Pursaklar'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.