kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Kıbrıs ısınıyor

Kuzey Kıbrıs'ta referandum sürecindeki coşku ve umut şimdi yerini derin bir düşkırıklığı ve öfkeye bıraktı. Çünkü, Kıbrıs Türkü'ne verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı.
AB referandum sonrası "derhal" tecrite son verecek bir paket hazırlayacaktı. Aylar geçti, ortada hiçbir şey yok. Daha da kötüsü, AB dönem başkanı Hollanda, KKTC ürünlerinin Avrupa'ya ihracı için hazırladığı "Yeşil Hat Tüzüğü" ile Rum yönetimini ödüllendiriyor: İhracatın Güney'den yapılması, KDV ödenmesi, ihracatçının vergi mükellefi olarak Rum kesimine kayıt yaptırması...
ABD de, Rumlar'a "hayır"ın bedelini fena ödeteceğini söylemiş ve "paket" için kolları sıvamıştı. 4 ay sonra gelinen noktayı Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Adam Ereli şöyle açıkladı: "Kuzey Kıbrıs'ın tecridinin sona erdirilmesine yardım yollarına bakıyoruz. Ancak hiçbir karara varmış değiliz."
Kuzey Kıbrıs'a doğrudan uçuşlar için ABD ve İngiltere'nin girişimleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nden (ICAO) döndü. ICAO uçuşlara izin için ya "Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti"nden onay ya da BM Güvenlik Konseyi'nden karar şartı koştu.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Rumlar'ı uluslararası platformda zorlamak için Güvenlik Konseyi'nden karar çıkaracaktı. O da Fransa engeline takıldı ve rafa kaldırıldı.

Can sıkan açmazlar

Buna karşılık referandum sonrası dünyadan yükselen tepkilere aldırmayan Rum yönetimi iki kozuna güvenerek sabırla bekledi: Tanınmış devlet olmanın uluslararası hukukta sağladığı üstünlük ve Türkiye'nin AB hedefinden kaynaklanan yükümlülükleri.
Bu tablo, Kuzey Kıbrıs'ta tatsız gelişmelerin tohumlarını ekiyor, insanları "bireysel çözüm"e yöneltiyor. Daha doğrusu çözülmeye: Kıbrıs kökenli 150 bin Türk'ten 115 bini Rum yönetiminden kimlik ve pasaport aldı. Dikkatinizi çekeriz; bu belgelerde tapu gibi "Kıbrıs Cumhuriyeti" yazıyor.
Başbakan Mehmet Ali Talat da Annan'a dert yanıyor: "AB'nin kararsızlık ve yavaşlığı ile Rum tarafının tutumu moralimizi bozdu. Halkımın umutlarını uzun süre daha ayakta tutma çabalarım yeterli olmayacak..."
İşte böyle bir ortamda yeni stratejiler geliştirmek için önce Başbakan Erdoğan ile Talat baş başa görüştü, ardından Talat ile Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Gül'le bir araya geldi. Ve bu temaslarda, Türkiye, Rum kesimini daha fazla Gümrük Birliği dışında tutamayaca- ğını anlattı. 7 Ekim'de yayınlanacak İlerleme Raporu'ndan önce bu sorunu çözmek zorundaydı. Haydi bilemediniz, tarih konusunun karara bağlanacağı aralık zirvesinden önce.
Zaten Erdoğan iki ay önce işadamlarına "Çantanızı alıp Güney Kıbrıs'a gidin, Rumlar'la iş yapın" çağrısıyla bunun ilk işaretini vermişti.
Anlaşılan yeni strateji Rumlar'ın Gümrük Birliği'ne alınmasının, AB'nin Kuzey Kıbrıs'tan tecridi kaldıracak paketiyle ilişkilendirilmesine dayanıyor. Peki bu bağı AB kabul etmezse ya da Papadopulos engeline takılırsa, Rumlar'ı Gümrük Birliği'ne almayacak mıyız? Cevabı zor soru.
Tabii bir olasılık daha var: Annan Planı'nı Türk tarafının kazanımlarını tehlikeye atmayacak değişikliklerle tekrar masaya getirmek.
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AK Parti hükümetinin ve Talat'ın açmazlarına kıs kıs gülüyor. Ama boşuna sevinmesin.
Çünkü bugünkü duruma "Yığınakta yapılan hata"nın, Denktaş'ın 2003 Mart'ında Lahey'de Annan Planı'nı imzalamayı reddederek Rumlar'a AB kapısını ardına kadar açmasının neden olduğunu kimse unutmuyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Köprü ufukta göründü   / 19-08-2004
 Su uyumaz ve unutmaz   / 18-08-2004
 Türkiye fotoğrafı   / 17-08-2004
 Farklı bir konuk   / 16-08-2004
 ABD planı yürüyor   / 15-08-2004
 Ares ve Hades   / 14-08-2004
 Uyarı işe yarar mı?   / 13-08-2004
 Önce 50 dolar, sonra 100   / 12-08-2004
 Sınırın hemen ötesinden   / 11-08-2004
 Başkan'ın tavrı   / 10-08-2004
ERDAL ŞAFAK
Kıbrıs ısınıyor
Kuzey Kıbrıs'ta referandum sürecindeki...
UMUR TALU
Anlamayana Venezüella! (2)
Dünden...
Sağol Muharrem
Sağol Muharrem
Muharrem Süleymanoğlu'nun 9 yaşında haltere başlattığı Taner 19'unda...
Ülken Arkanda
Ülken Arkanda
5 bin metrede dünya rekortmeni unvanına sahip Elvan Abeylegesse bu...
Gereğini yapacak Kurul kararı Başkan'ı koruyor
Gereğini yapacak Kurul kararı Başkan'ı koruyor
Emniyet aksini söylüyor ama, "Ben bir şey yapmadım" diyen Yargıtay...
Türk rehine: Gencim ölmek istemiyorum
Irak'ta öldürülen şöfor Murat Yüce'nin yanında bulunan tercüman...
İstanbulköy'e hoşgeldiniz!
Jandarma Genel Komutanlığı’nın raporuna göre İstanbul hızla "köykent"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.