kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız
Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız
Mekanın belli bir jargonu var

Aykırı barın 'ablası'ndan itiraflar

GÜLER Yaşar 14 yıldır eşcinsel erkeklerin gittiği 'gay bar'larda barmaidlik yapıyor. Bu tarz mekanların kadınlar açısından hiçbir tehlikesi olmadığını savunan Yaşar, şimdi çalıştığı barın müdavimleri arasında ünlülerin de olduğunu gizlemiyor.

***

Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız

Güler Yaşar, 14 yıldır eşcinsellerin gittiği 'gay bar'larda barmaidlik yapıyor. Birçok ünlü isme içki servisi yaptığını söyleyen Yaşar'a göre eşcinsel barları, rahatsız edilmeden eğlenmek isteyen kadınların ilk tercihi.

Şehirli, çalışan kadınlardan hiçbir farkı yok, Güler Yaşar'ın... Hayatını sürdürmek, yaşam standartını korumak için çalışıyor. Yaşar'ı diğer kadınlardan ayıran özelliği ise haftanın beş günü sadece eşcinsel erkeklerin gittiği bir barda çalışıyor oluşu. 41 yaşındaki Yaşar, yaklaşık 14 yıldır 'gay bar'larda çalışıyor ve yaptığı işten çok memnun. Bir kez evlenen ve 6 yıl evli kaldıktan sonra ayrılan Yaşar, eşcinsel erkeklerin bulunduğu bir mekanda çalışmayı heteroseksüel insanların çalıştığı işyerlerinden çok daha güvenli ve eğlenceli buluyor. İlk gençlik yıllarında tezgahtarlık ve garsonluk da yapan Güler Yaşar, tesadüfen başladığı barmaid'lik mesleğinin kendisine farklı bir deneyim yaşattığı görüşünde...

* Ne kadar süredir gay barlarda çalışıyorsunuz? Aslında ben yaklaşık 14 yıldır daha çok eşcinsellerin gittiği ama her cinsten ve kesimden insanın da tercih ettiği barlarda çalışıyorum. Mekan sahipleri ne kadar kabul etmese de bu mekanlara daha çok eşcinseller rağbet ediyordu. Ancak son 6 aydır kendisine gay bar demekten gocunmayan bir mekanda çalışıyorum artık. Aslında burası bardan çok bir kulüp kulüp havasında ve genelde yüzde 90 oranında erkekler gelir. Çok az kadın gördüm burada.

* Neden eşcinsellerin gittiği bir barda çalışmayı tercih ettiniz? Çalıştığım tüm yerlere daha çok gayler gelirdi ve ben de onlarla çok iyi diyalog kurardım. Bu yüzden onlar ne zaman mekana gelseler mutlaka beni bulurlar. Yıllardır sürekli onlarla birlikteyim ve bu yüzden görüştüğüm kız ve erkek arkadaşım yok. Örneğin, şu anda en samimi arkadaşım bir gay.

HER KESİMDEN İNSAN GELİR
* Lezbiyenler ya da heteroseksüeller de gelir mi buraya? Buraya lezbiyen gelmez. Bu süre içinde bir ya da iki kez görmüşümdür ancak. Her kesimden insan gelir buraya. Bir zamanlar daha çok kendilerine Anadolu ya da Türkiye Ayıları adını veren gruplar takılırdı. Ancak onların çok daha sık gittikleri başka bir bar var. Genelde erken saatlerde oraya takılıp sonra buraya gelirler. Ama buraya onların yanı sıra her kesimden insan gelir, ünlüler de gelir. Örneğin, Pandrosa diye bir yer vardı 80'li yıllarda. Orada zamanında Zeki Müren'e de servis yaptığım çok oldu. Çevresinde yalnızca genç ve yakışıklı çocuklar olurdu. Çok süper bir insandı, çok nazikti. Onu ilk gördüğümde siyahlı kırmızılı bir pelerin giymişti. Pelerinini giyer barın köşesine otururdu. Oradan çıktıktan sonra Valentino'ya giderdi. Orası da o dönemin ünlü gay mekanlarından biriydi. Selim İleri ve Murathan Mungan'a da servis yaptım. Yazarlar, doktorlar, işadamları... Her meslekten ve her yaş grubundan insan gelir. Örneğin şirket sahibini de ofisboy'u da burada görebilirsiniz. Ama daha çok eğitim seviyesi yüksek ve orta yaş grubundakiler tercih ediyor. O yüzden çok rahatım burada ve çok da eğleniyorum.

* Ünlü birini görünce çok şaşırdığınız oldu mu hiç? Ya da başınızdan enteresan bir olay geçti mi? İşe başladığım yıllarda, takım elbiseli iki genç adam geldi oturdu bara. Eğitimli insanlardı ve konuşmalarından üst düzey yönetici oldukları da anlaşılıyordu. İçlerinden biri tuvalete gitti. Diğeri de bana dönüp "Yanımdaki adam benim sevgilim. Onu burada başka bir adamla gördüğün zaman bana söyler misin?" deyince, başımdan aşağı kaynar sular indi. Hiç alışık değildim o zaman böyle şeylere ve adama ne diyeceğimi bilemedim. BENİ YADIRGAMIYORLAR

* Böyle bir yerde çalışmanın avantajları var mı? Evet. İstediğim gibi giyiniyorum ve çok rahat davranabiliyorum. Diğer çalıştığım yerlerde bu kadar rahat değildim. Dekolte giyinsem bile kimse beni rahatsız etmiyor çünkü beni de kendileri gibi görüyorlar. Örneğin bir gün dekolte giymiştim. Bar müşterilerinden biri bana "Giydiğin şey çok açık" demişti ve beni uyarmıştı. Ben de "Tümden açık olsa ne olur ki? Nasılsa kimse dönüp bakmıyor" diye cevap verince çok gülmüştü.

* Aileniz biliyor mu böyle bir yerde çalıştığınızı? Annem ve kardeşlerimin haberi var. Ama kardeşlerimin eşleri bilmiyor. Onlar beni normal bir restoranda çalışıyor zannediyorlar. Annem hiçbir zaman böyle bir yerde çalıştığım için tepki göstermedi. Çok rahat ve özgür yetiştik. Zaten tepki gösterecek de bir şey yok. Bence çok normal ve diğer yerlerden çalışmaktan çok daha güvenli.

* Peki böyle bir mekanda kendinizi yeterince kadın gibi hissedebiliyor musunuz? Tabii ki... Neden hissetmeyeyim? Normal erkek arkadaşlarım ve sevgilim de var. Sevgilim de böyle bir yerde çalışmamdan çok memnun. Ama kendisi buraya hiç gelmedi.

* Siz mi gelmesini istemediniz? Hayır. Gece hayatıyla alakası yok onun.

* Ne iş yapıyor? Kahvesi var.

* Peki alışverişe giderken gay arkadaşlarınızı da alır mısınız yanınıza? Genelde... Örneğin, buradan erken çıktığımız günlerde bir şeyler içmeye gideriz. Sürekli müşterilerimizle de dostum ben... Onlarla da buluşuyorum, alışverişe gidiyoruz, yemek yiyoruz beraber. Burada kendimi evimde ve arkadaşlarımın arasındaymış gibi hissediyorum.

* Buradaki eşcinsel garsonlarla aranız nasıl? Hepsini burada tanımama rağmen kısa sürede arkadaş olduk. Hepsiyle de aram çok iyi.

* Sizin gibi gay barda çalışan başka bir kadın tanıyor musunuz? Uzun yıllardır bu tarz barlarda çalışıyorum ama hiçbir barmaid görmedim böyle mekanlarda.

* Eşcinsel erkekler genelde ne tür müzik dinler? Son çıkan popüler Türkçe müzikleri dinlerler. Onları coşturacak, dans ettirecek, eğlenceli müzikleri dinliyorlar.

* Kavga olur mu? Hayır, bugüne kadar hiç rastlamadım. Daha önce çalıştığım yerlerde de rastlamadım.

* Size özel sırlarını anlatırlar mı? Sevgililerini ya da ailelerini anlatırlar. Ablaları gibi olduğum için çoğu "Abla" diye seslenir bana. İçlerinde sevgilisiyle barıştırdıklarım bile olmuştur.

* Hem evli hem gay sevgilisi olanlar var mı? Her türlüsü var. Metres gay'lar var örneğin. Evli olan ama bir yandan metres hayatı yaşayan erkekler bunlar. İkiye bölünmüş insanlar. Ben onların hiçbirini kınamadım. Herkesin özel yaşantısı kendi arzusudur. Bu tarz bölünmüş insanlar heteroseksüellerde de var.

* Kadınların böyle yerlerde daha rahat eğlendiği söylenir, doğru mu? Evet. Buraya gelen bayanlar diğer yerlere oranla daha rahat davranma şansına sahip. Çünkü onlara karışan ya da asılan olmaz. Normal bir bardan çok daha güvenli. Kimse kimseye seksüel tercihinden dolayı karışamaz.

Aynur Erdem

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Sizin evde dırdır sorun yaratıyor mu yoksa çoktan...
 Futbolcuların sırdaşı kadın psikolog
 Futbolcular tatlı müptelası
 O kadar sıkıldım ki balıklara Hamlet' bile oynayabilirim
 Ödülleriyle rekor kıran Türk mimar
 Ekseninde deprem olan bir roman
 Hayallere hiçbir zaman ulaşılmaz
 Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç...
 Bir gay de delikanlı olabilir
 İnşallah aşık olurum ve yine gözüm kararır
 Türkiye'de ilklere imza atmak zor
 Yeni Marilyn Monroe, Scarlett
 Herkes kendi ışığını keşfetmeli
 İkimizin kimyası çok uyuştu
 Denize bile sahne kurarım
 "Bu acıların tek sebebi, rahmetli"
 Elbette hala aşığım
 Arabistan'a hostes ihraç ettik
 Ağaçta uyuyarak ruhunu iyileştiriyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ÖNCEL ÖZİÇER
Hariçten gazel yazısı
Bu işler ilkbaharda hız kazanır...
İstanbul
İstanbul "müze kent" olacak
Tarihi Yarımada, Haliç ve çevresiyle Beyoğlu'ndaki bütün eski binalar...
Çok tartışılan şampiyonluk
Çok tartışılan şampiyonluk
Geçtiğimiz hafta sörfte 'dünya şampiyonu Türk' olarak adından söz...
Havada şarap tadımı farkı
İki hafta arayla Barselona'ya iki kez gitmem gerekti. THY ve Swiss...
İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
Avşa Adası, tertemiz denizi ve altın kumsallarıyla tatilcilerin son...
Tatiliniz için otel yerine kiralık ev bakabilirsiniz
Tatilini otellerde geçirmekten sıkılanlar, ev kiralama yöntemini benimsiyor.
Bodrum Yat Fuarı başlıyor
İnterteks tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Yat Şovu 2004 Yatçılık ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.