kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tiroidin fazla çalışması tehlikeli
Tiroidin fazla çalışması tehlikeli
Bu işaretlere dikkat
Nedenler

Tiroidin fazla çalışması tehlikeli

Aşırı kilo verme ya da alma, bacak şişmesi, aşırı terleme, gerginlik gibi belirtilerle kendisini gösteren tiroid bezinin fazla çalışmasını önlemek gerekir. Bu belirtilerden şüpheleniyorsanız tiroid testi yaptırın.

Tiroid bezinin çok çalışması (hipertiroidi) fazla tiroid hormonu yapımına ve sonuçta hastalık belirtilerine yol açar. Tiroid hormonu çok sayıda organı ve metabolizma işlevlerini etkilediğinden çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Hormon yapımının artış derecesine göre belirtiler de hafif ya da şiddetlidir. Bireyin kendi yapacağı bir testle tiroid bezinin fazla çalışıp çalışmadığını, tiroid hormonunun arttığı durumlarda anlaması mümkündür. Hormon artışının çok az olduğu latent (gizli) hipertiroidi vakalarında ise belirtiler bireyin fark edeceği boyutlarda değildir.

Tiroid bezi otonomisi
Bu hastalıkta tiroid bezinde merkezi yönetime (beyindeki hipofiz bezinin yönetimine) baş kaldırmış bir grup hücre topluluğu, isyancı grup vardır. Bu hücreler başı buyruk çalışırlar. Tek bir nodül ya da birkaç nodül halinde olabildikleri gibi, tiroid bezinin tümüne yayılmış da olabilirler. Bu otonom (başı buyruk çalışan) hücrelerin çokluğuna bağlı olarak da kandaki tiroid hormonu miktarı da artar. Bugün belirli genlerdeki değişikliğin (mutasyon) tiroid hücrelerindeki reseptörlerin fonksiyonunu bozduğu ve hücrelerin merkezi kontrolden çıkarak otonomi kazandığı bilinmektedir.

Uzun yıllar süregelen iyot yetersizliği de otonom kısımların oluşumunu destekler. Tiroid bezi otonomisi olan bir kimsenin bir defada fazla miktarda iyot alması kısa sürede aşırı miktarda tiroid hormonu yapımına neden olur. Bu örneğin iyot içeren röntgen kontrakst maddeler ya da geniş cilt alanlarında iyotlu dezenfeksiyon solüsyonları kullanılmasında ortaya çıkabilir. Tiroid bezi büyük ya da sorgulanmasında tiroid hastalığı saptanan yaşlı kimselere bu tür iyotlu maddelerin kullanılmasından önce TSH saptanması yapılarak Basedow hastalığı ya da tiroid bezi otonomisi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Nasıl teşhis edilir?
Ultrasonla nodüler değişiklikler olan büyümüş tiroid bezi; sintigrafide sıcak nodüllerin varlığı; kan incelemesinde fT4, fT3'ın yükselmesi, TSH'de düşüş saptanır.

Tedavi yöntemi
Tireostatik (thiamazol, carbimazol, propylthiouracil) tedaviye başlanır. Doz hastalık belirtileri ve tiroid hormonunun kan düzeyi yüksekliğine göre ayarlanır. Zamanla ilaç dozu azaltılabilir. Tiroid bezi hormonları normal oluncaya ve hastalık belirtileri düzelinceye kadar tedavi sürdürülür. Ancak otonominin kesin tedavisi operasyon ya da radyoiyot tedavisidir. Radyoiyot tedavisinin etkisi çoğunlukla 3 ile 6 ay sonra görülür. Bu süre içerisinde kandaki hormon düzeyinin tireostatik tedavi desteğiyle düşürülmesi mantıklıdır. Her 10 hastadan birinde bir kez radyoiyot tedavisi yeterli olmadığından, ikinci radyoiyot tedavisi uygulanır. Radyoiyot tedavisinde de çok fazla tiroid dokusu tahrip edilebilir ve tiroid bezi fonksiyonu yetersizliği ortaya çıkabilir. Bu yetersizlik levothyroxin ile tedavi edilir.

Basedow hastalığı
Morbus basedow bir otoimmün hastalığıdır. Yani bağışıklık sistemi vücudun kendi hücrelerine karşı antikor oluşturmuştur. Basedow hastalığında oluşan antikorlar tiroid bezi hücrelerindeki TSH reseptörlerine bağlanarak tıpkı TSH gibi hücreleri tiroid hormonu yapımı için uyarır. Böylece tiroid fazla çalışır. Basedow hastalığında genetik yatkınlık vardır. Virüs enfeksiyonları, stres, sigara ya da aşırı iyot alımı gibi etmenler genetik yatkınlığı olan kimselerde bağışıklık sisteminin antikor yapan hücrelerini kontrol altında tutan mekanizmayı bozmakta ve böylece bağışıklık reaksiyonu ölçüsüz ve hedefsiz olabilmektedir. Normalde vücut için yabancı olan zararlılara karşı bağışıklık reaksiyonu vücudun kendi hücrelerini ayırt edemeyip, yabancı sanıp, onlara karşı da antikor oluşturmaktadır. Sahte TSH'nın etkisiyle sürekli olarak aşırı salgılanan tiroid hormonu tüm organları etkilediğinden, çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkar.

* Çarpıntı (100'ün üzerinde kalp atışları), kalp ritm bozuklukları, yüksek tansiyon.
* Bağırsak krampları
* Terleme, sıcak deri, saç dökülmesi.
* Huzursuzluk, depresyon, sinirlilik.
* Kas zayıflığı, ellerde titreme.
* Kadınlarda regl düzensizliği.
* Osteoporoz.

Bir yıllık tedavi
Basedow hastalığında bir yıl tireostatik tedavisi (thiamazol ya da carbimazol, nadiren propylthiouracil) ile olguların yüzde 20 ile 40'ında sürekli şifa sağlanabildiğinden önce bu tedavi denenmelidir. Çok yüksek kalp atışları varsa ek olarak betabloker verilmesi yararlıdır. Hastalık belirtilerinin düzelmesi, TSH'nın 0.3 ile 1 mU/L, fT4, T3'ün normal değerlerde olmasıdır. Bir yıl tedavi sonunda hala tiroid fonksiyonundaki artışın sürdüğü (yani STH'nın 0.3 mu/L'nın altında olduğu) durumlarda tedavi 6 ay daha uzatılabilir. En geç 18 aylık tireostatik tedaviden sonra aşırı fonksiyonun normalleşmediği olgularda ameliyat ya da radyoiyot tedavisi uygulanır.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğal enerji kaynağı ozon
 Kendini gizleyen hastalık
 Balık yağı zayıflamayı önlüyor
 Makarna kanser yapabilir
 Sağlıklı yaşamın anahtarı
 Savaşı kazanın
 Vesikalık tasarımlar
 Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
 Alerjiyle ilgili bilinmesi gerekenler
 Saçlarınızı sık sık yıkayın çarşafları havalandırın
 Vitaminini al kaliteli yaşa
 Kimse burnundan memnun değil
 Altı günde gezilen beş Yunan adası
 İndirim mevsiminde alışveriş çılgınlığı
 Türk insanı ruhani ve duygusal
 Şehirde saklı bahçe
 Doğru beslenme kanseri önlüyor
 Her derde deva olan vitamin ve mineraller
 Kanserden korunmak elimizde
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Sizin evde dırdır sorun yaratıyor mu yoksa çoktan alışkanlık haline mi geldi?
Sizin evde dırdır sorun yaratıyor mu yoksa çoktan alışkanlık haline mi geldi?
Bu tartışma çok konuşulacak. Uzun bir zamandır SABAH...
Futbolcuların sırdaşı kadın psikolog
Futbolcuların sırdaşı kadın psikolog
Galatasaraylı futbolcular cinsellik de dahil bütün sorunlarını bir...
İstanbul "müze kent" olacak
Tarihi Yarımada, Haliç ve çevresiyle Beyoğlu'ndaki bütün eski binalar...
Çok tartışılan şampiyonluk
Geçtiğimiz hafta sörfte 'dünya şampiyonu Türk' olarak adından söz...
Havada şarap tadımı farkı
İki hafta arayla Barselona'ya iki kez gitmem gerekti. THY ve Swiss arasındaki...
İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
Avşa Adası, tertemiz denizi ve altın kumsallarıyla tatilcilerin son gözdesi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.