kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hafızamızı güçlendirmek mümkün mü?
Beynimizin tamamını kullanmadığımız doğru değil

Hafızamızı güçlendirmek mümkün mü?

Araştırmalara göre hafıza kadınlarda; yön bulma ise erkeklerde daha gelişmiş durumda. İlgilendiğimiz, hoşumuza giden konuların hafızamıza daha iyi yerleştiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Günel, tekrar etmenin de bilgilerin kalıcı olmasını sağladığını söylüyor

Beyin Cerrahı Prof. Dr. Murat Günel beynimizin de bir cinsiyeti olduğunu belirtiyor. Kişiliğimizi, kadın ve erkek duygularını, hatta hamilelik dönemindeki aşermeyi bile beyindeki hormonal değişiklikler belirliyor. Beyni dinlendirmenin en iyi yolu ise; onu rutin yapılan işlerden kurtarıp değişikliklerle karşılaşmasını sağlamak.

Aşk ve benzeri duyguları, beyin mi yönlendiriyor kalp mi?
Tabii ki beyin. Kalp beynin hizmetinde olan bir kastır. Duyguların beyinde hangi bölgelerden kaynak aldığını bilemiyoruz. Örneğin; deneysel hayvanlarda belli beyin bölgeleri elektriksel olarak uyarıldığında, belli duygular kolaylıkla ortaya çıkarılabiliyor. Bu tabii ki basit duygular için geçerli. Aşk gibi karmaşık duyguları tam olarak çözemediğimiz halde, beynin birçok bölgesinin bu duygulara katıldığını biliyoruz.

Kadınlarla erkeklerin beyin yapıları birbirinden farklı mı?
Evet. İlk olarak; erkeklerin beyin ağırlıkları kadınlardan daha fazla. Fakat bu erkeklerin kadınlardan daha zeki olduğu anlamına gelmiyor. Son yıllarda fonksiyonal MRI ile yapılan çalışmalar, belli fonksiyonların kadınlarda, belli fonksiyonların ise erkeklerde daha üstün olduğunu ortaya çıkarttı. Örneğin; hafıza kadınlarda daha iyi olduğu halde, yön bulma duygusu erkeklerde daha gelişmiştir. Aynı zamanda hormonların da beyin üzerine çok büyük etkisi var. Zaten o nedenle kadınlarla erkeklerin davranışları farklı. Aynı zamanda, kadınlarda hormonların değiştiği dönemlerde ruh halinin değişmesi de buna bağlı oluyor. Gebelikteki aşermenin etkisi de, hormonlardaki değişimin beyin üzerine etkisinden kaynaklanır.

MONOTONLUKTAN KAÇININ

Şehir hayatının beynimiz üzerinde etkisi var mı?
Şehir hayatının değişik açılardan olumlu ve olumsuz etkileri var. Çevre kirliliğinden yaşamsal tek düzeliğe kadar pek çok faktör beyni olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fakat aynı zamanda sosyal iletişimlere bağlı olarak, olumlu etkileri de var. Rutinin dışına çıkıp, beyni çalıştırmak gerekli. Bunun için sevdiğiniz herhangi bir yöntemi bulabilirsiniz. Hobiler beyin sağlığı için önemlidir. Örneğin; ben boş zamanlarında yazmayı, okumayı, boş boş durmayı severim. Hafta sonu gezileri beynin rutin dışına çıkmasını sağlayabilir. Benim New York'da uyguladığım yöntemlerden biri; değişik gruplara katılıp, kendimi bir bakıma zorlamamdır. Bilim adamları dışında Amerika'da birçok dostum var. Onlar yüzünden New York'da 'The Moth' denilen bir gruba katıldım. Amaç; sahneye çıkıp 200-300 kişi önünde bir hikâye anlatmak, hatta yarışmalar bile var. Herkes çıkıp komik hikâyeler anlatıyor. Benim hikâyem biraz acıklı, biraz duygusal. İlk başlarda biraz tedirgindim ama herkes iyi tepki verdi ve ben sanki grubun yakın bir parçası haline geldim. Bu şekilde de beynimi boşalttığım oluyor. Rutinden olabildiğince ayrılmak gerekli.

Stresin beyin hücresi üzerinde gerçekten öldürücü etkisi var mı?
Mekanizmasını tam olarak anlamasak bile, stresin beyin ve vücut sağlığı üzerine olumsuz birçok etkisi var. İlk olarak kan basıncını artırarak, beyin olsun, kalp olsun, tüm organları yıpratıyor. Stresin yanında ortaya çıkan duygular da önemli. Çünkü duygular da bir bakıma hangi maddelerin salgılandığını gösteriyorlar. Örneğin; sevdiğimiz birinin başarısını beklerken duyduğumuz stresle, bir kaza anında yaşadığımız stres birbirinden farklı duyguları ortaya çıkarır. Olumsuz duygulara yol açan stres, beyni öldürücü etkisini daha çok gösteriyor.

Depresyondan beynimizi kurtarabilir miyiz?
Depresyonun temeli biyolojiktir. Örneğin; büyük beyin ameliyatlarının ardından tüm hastalar bir süre depresyona girerler. Bunun nedeni de, beyindeki kimyasal maddelerin tamamen tüketilmesidir. Depresyon ilaçları da sonuç olarak bu maddelerin yapılmasını kolaylaştırıp, beyindeki oranlarını artırır. Bu ilaçlar ilk dört - altı hafta etkili olmazlar. Yağda eriyen maddeler oldukları için etkilerini bu sürenin sonunda göstermeye başlarlar.

HÜCRE NAKLİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Beyin nakli bir gün mümkün olacak mı?
Beyin naklindeki en büyük sorun; hücrelerin doğru kaynak noktalarını bulabilme zorluğu. O yüzden organ nakli şimdilik imkansız. Yoğun ve aktif olarak çalışılan konu ise; beyinde hücre nakli. Örneğin; bir felçten ya da beyin hasarından sonra, hasar gelen bölgeye kök hücrelerin verilmesi konusunda birçok çalışma var. Son araştırmalar kök hücrelerin beyinde de var olduğunu, özellikle hafızada ve koku sisteminde aktif olarak rol aldığını gösterdi. Örneğin; yeni hafızanın oluşmasında, bu kök hücrelerden yeni beyin hücrelerinin ortaya çıkıp hafızayı güçlendirdiği konusunda tezler bile var.

O zaman çok yakında kök hücre enjekte edip, hafızayı güçlendirmek mümkün olacak mı?
Evet. Bunun da ötesinde; Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde bu kök hücrelerin büyük rol oynayacağı düşünülüyor. Aynı şekilde, bir felç sonrasında sol kolu oynatan bölge hasar gördüyse, bu kök hücrelerin bu bölgeye verilmesiyle kol fonksiyonunun geriye döndürülebilmesi konusunda çok aktif çalışmalar var.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ünlü Hamileler İş Başında
 Ünlüler Annelik İçin Gün Sayıyor
 Nasıl İnce Kalıyorlar?
 Sevginin Fazlası Zarar
 Bir Hayal Gerçek Oldu: Ömür Boyu 'füze' Meme
 Anne Karnındaki Bebeğin Fotoğraf Albümü Hazırlanıyor
 Günde Bir Aspirin Beyin Kanaması Riskini Azaltıyor
 Karalahana Kısırlık Nedeni
 Hafızamızı Güçlendirmek Mümkün Mü?
 Damar Sağlığını Koruyanın Kafası Daha İyi Çalışıyor
 Hamileliğin 'zararlılar' Listesi
 Bunlardan Mutlaka Durun!
 Yalova Kaplıcaları Cildi Temizliyor
 Kiloyu Korumanın Altın Kuralları
Aşk halının altında bir yerde...
Offf üç, iki, bir... Az sonra boğulacağım. Küüt diye gideceğim. Kaç...
Tuğba Coşkun: Avşar'ı mahkemeye vereceğim
Tuğba Coşkun: Avşar'ı mahkemeye vereceğim
Hülya Avşar'ın 'Kart Finans' benzetmesine Mehmet Ali Erbil, "Bana...
Börtü böcek sevdalıları!
Börtü böcek sevdalıları!
Güneye göçemeyip İstanbul'da kalmak zorunda olanlar kendilerini börtü...
Vogue'a Kapak Oluyor
Vogue'a Kapak Oluyor
Güzide Duran ile İlker İnanoğlu'nun ilişkileri tarih oldu mu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.