kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dinlerken ağladığım kadınla şarkı söyledim
Dinlerken ağladığım kadınla şarkı söyledim

Rap müziğin parlayan yıldızı Ceza; Candan Erçetin'in şarkılarını ağlayarak dinlerken kendini bir anda onunla düet yaparken bulmuş. İkilinin birlikte söylediği 'Şehir' şarkısında, Ceza'nın kanserden kaybettiği annesinden izler var....

Candan Erçetin'in "Şehir" ve Burcu Güneş'in "Sahilden" isimli şarkılarında düet yapan rapçi Ceza bir anda müzik dünyasının gözdesi oldu. Rap müziğin, gençleri illegal yollardan uzak tuttuğuna değinen genç sanatçı, yeni kaseti için de oldukça iddialı konuştu.

* Candan Erçetin ile nasıl bir araya geldiniz? Teklif kimden geldi?
Candan Hanım'ı sanatçı olarak çok seviyorum. Annem kansere yakalanmıştı ve ben onun 'Yalan' şarkısını çok severdim. Şarkıyı her dinlediğimde ağlardım. Üç-dört ay önce Candan Hanım'ın 'Parçalandım' parçasını dinliyordum. 'Candan Hanım ile bir parça yapabilir miyim' diye düşünürken, ertesi sabah telefon çaldı ve bana 'Candan Erçetin ile düet yapar mısın?' diye sordular. İnanamadım. Bana şaka gibi geliyordu. Müzik altyapısı ve şarkının sözleri çok güzeldi. Hiç düşünmeden kabul ettim. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Ayrıca, hayalini kurduğum ve annem için şarkısında ağladığım kadınla, aynı parçada hem annemden bahsettim hem de beraber bir şarkı üretmiş olduk. Birkaç ay önce annem kanserden vefat etti. Aynı parçada annemden de bahsetme imkanı buldum. Benim söylediğim bölümde "Yosun tutmuş toprağında, servetim var" diyorum. Buradaki Servet annemin ismiydi. Manevi olarak da benim için özel bir parça oldu.

* Birdenbire çok büyük kalabalıklara konser vermeye başladın. Hiç 'yapamayacağım' diye korktun mu?
Benim konserlerim bu kadar kalabalık olmuyordu. Şimdi turnede çok büyük gruplara şarkı söylüyorum. Candan Hanım ile bütün konserlere beraber çıkıyoruz. 20 kişiye de konser versem 5 bin kişiye de konser versem, kuliste elim ayağım titriyor. Zaten sahnede başarılı olmamın nedeni de bu heyecanım.

* Biraz kendinden bahseder misin?
Gerçek adım Bilgin ama Ceza ismi gerçek adım gibi oldu. 28 yaşındayım. Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü mezunuyum. Aslında teknisyenim. Üsküdar'da doğdum ve yaşıyorum. 2003 yılına kadar elektrik idaresinde çalıştım. Ama bu arada müzik ile de uğraşıyordum. 1996-97 yıllarında müziğe başladım. Ama her geçen yıl profesyonelleştim. 1998 yılında Dr. Fucks ile 'Nefret' grubunu kurduk. Grup 2002 yılında Dr. Fucks askere gidene kadar devam etti. 'Yeraltı Operasyonları', 'Meclis-i Ala İstanbul' ve 'Anahtar' albümlerini Dr. Fucks ile beraber çıkardık. Dr. Fucks askere gittikten sonra solo olarak 'Med Cezir' albümünü çıkardım.

* Şarkılarında hangi konulara değiniyorsun?
Bizim şarkılarımızın ana teması evrensel barış. Şarkılarımızda sosyal problemlerden ve kendi dertlerimizden bahsediyoruz. Aslında rap müzikte bir isyan var ve bunu şarkılarla dile getiriyoruz.

* Rap yapmak kolay mı?
Bir enstrümanı, bir gitarı çalmak ne kadar zorsa, benim yaptığım rap müziği yapmak da o kadar zor. Rap sadece bir müzik türü değil, bir kültür. Rap müzikte; dans, eğlence, sanat ve dj'lik var. Biz rap müziği bulduğumuz albümlerden dinleyerek ve zamanla yapa yapa öğrendik. Zahmetli bir yoldan geçtik.

RAP'İ BİZ TANITTIK
* Son birkaç yıldır reklamlarda olsun, yabancı müzik kanallarında olsun hep rap müzik var. Rap müziğe olan ilginin artmasını neye bağlıyorsun?
Rap müziğin Türkiye'de tanınmasının en büyük nedeni biziz. Rap her zaman vardı ama bu kadar sevilmesi ve tutulması, bizlerin sarf ettiği çabalar sayesinde oldu. Verdiğimiz konserlerle her zaman bu müziği sevdirmeye çalıştık. Eminem ve 50 Cent rap müziğin reklamını yaptılar. Türkiye'de zaten çok iyi rap söyleyen kişiler var. Dinleyen belli bir kitle de vardı. Ama hiçbir zaman şimdiki kadar moda olmadı. Son yıllarda bu kadar tutmasının nedeni de; insanlar aynı şeyleri dinlemekten bıktı. Bizim anlattığımız konular da ciddi olduğu için kendilerinden de bir şeyler bulabiliyorlar.

GENÇLERİ KORUYORUZ
* Rap müzik ile uğraşanların toplumda 'kötü çocuk' imajları var. Bu imajın oluşmasının nedeni ne?
Rap müzik dendiği zaman Harlem'de yaşayan ve sürekli suç işleyen insanlar akla geliyor. Böyle bir imaj var. Ama gerçekte öyle değil. Biz gençlere bir alternatif sunuyoruz. Hip-hop kültürü gençlere hem okullarında hem yaşamlarında kolaylık sağlayacak bir kültür. Biz gençleri illegal yollardan uzak tutmak, korumak için çalışıyoruz.

* Yeni albüm var mı?
Bir hafta içinde 'Rapstar' isimli albümüm çıkıyor. Bu albüm dünya standartlarında, olağanüstü bir albüm. Son dönemlerde artan Popstar, Popidol tarzı yarışmalara eleştiri olsun diye albüme 'Rapstar' ismini koydum. Albümdeki şarkıların çoğunda zaten televizyonlardaki yozlaşmaya karşı bir eleştiri var.

* Çalışmadığın dönemlerde neler yapıyorsun?
İşten artan zamanlarımı Playstation oynayarak, müzik dinleyerek ve arkadaşlarımla gezerek geçiriyorum. Devamlı gittiğim bir yer yok. Ama gezmeyi çok seviyorum.

* Sen ne tarz müzik dinliyorsun?
Klasik müzikten rock müziğe, pop müzikten rap müziğe her tarz müzik dinliyorum. Yelpazemizin geniş olması gerekiyor ve farklı tarzları bilmemiz gerekiyor. Çünkü sadece rap dinleyenler için değil, bütün insanlar için söz yazıyorum ve şarkı söylüyorum. Yaptığım işi sadece rap olarak değil, müzik ve sanat olarak görüyorum.

MUSTAFA KIZIL Haber Merkezi

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Sözleşmeler daha çok varlıklı ailelerin isteği
 İzmir'in kızlarıyla anlaşma rehberi
 Düğmeye basınca siparişiniz hazır
 Başbakan yıldızlarla aynı gözlüğü takıyor
 Madalya hazırlığı
 Şarkı çaldığı için mahkemelik oldu
 Heyecanınızı kaybetmeyin
 İzmir'de barış rüzgarları esecek
 Truva Atı Çanakkale'de
 Yeniden biraraya gelecekler mi?
 Douglas'lar da birlikte oynamıştı
 Sette gerçek mermiler konuştu
 Nadide Sultan kandırıldı
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Eleni'nin musakkası...
Pekkan'ın evliliği 6 gün sürmüştü!
Pekkan'ın evliliği 6 gün sürmüştü!
Hande Ataizi ile Fethi Pekin'in mutlulukları neredeyse 24 saat bile...
Özel güne özel uçak
Özel güne özel uçak
Önceki gün Hülya Avşar ile Kaya Çilingiroğlu'nun evlilik...
Bir hayal gerçek oldu: Ömür boyu 'füze' meme
Bir hayal gerçek oldu: Ömür boyu 'füze' meme
Eskiden füze, roket ve uzay mekiği yapımında kullanılan titanyum,...
Anne karnındaki bebeğin fotoğraf albümü hazırlanıyor
Anne karnındaki bebeğin fotoğraf albümü hazırlanıyor
Gelişen teknoloji, yeni imkânlar sunmaya devam ediyor. Bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.