kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Murat Demiryas @ SABAH
 

Nobre'nin sol ayağı

Brezilya futbolu üzerine son dönemde yazılmış en iyi kitaplardan birini okuyorum: "Futebol - Brezilya Yaşam Tarzı.." Yazarı ise Alex Bellos. Bellos, Brezilya'da futbolun nasıl bir yaşam biçimi olduğunu çok iyi anlatıyor. Kitabı henüz bitirmedim. Okuduğum bölümde 1950 Dünya Kupası finalinde kaçan şampiyonluğun 54 yıldır süren öyküsünden Faroe Adaları'nda oynayan Brezilyalılar'a kadar keyifle okunan incelemeler var.
Brezilya'da futbol, para kazanmanın, daha doğrusu fakirlikten kurtulmanın en çok tercih edilen yolu. Bu yüzden Brezilyalı futbolcular dünya futbolunu adeta işgal etmiş. Tek amaç iyi para kazanıp düzgün bir hayat yaşamak. Süper Lig'de şu anda 13 Brezilyalı futbolcu oynuyor. Çoğu yedek. Son yıllarda ülkemize gelen ve takımının kaderini değiştirip lige damgasını vuran Brezilyalı sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Onlardan biri, belki de birincisi Nobre. F.Bahçe'nin Brezilyalısı, 3 ayda ligin ve F.Bahçe'nin kaderini değiştirdi. Sadece gol atmıyor, koşuyor, pres yapıyor, asla pes etmiyor. Rakip yarı alanın her yerinde onu görmeniz mümkün. 11 lig maçında da 11 gol attı. Maç başına bir gol! Adanaspor karşısında attığı ikinci gol ise, haftanın golüne bile aday gösterilebilir. Soldan Rebrov'un korneri kale önünde Nobre'ye geldi. Onun sağıyla arka arkaya iki şutunu genç Serkan güçlükle çeldi. Televizyon başında herkes "Bomboş pozisyonda kaçan gole bak" diye düşünürken Nobre'nin sol ayağı fırladı birden. "Nereden çıktı bu ayak" soruları arasında Brezilyalı, pozisyon takipçiliğinin en güzel örneklerinden birini sundu. Sağıyla iki kez filelerle buluşturamadığı topun peşini bırakmadı ve sol ayağıyla kaydetti 3 puanı getiren golü...
Yine tartışmalı bir gol
Malatya-Trabzon maçında İlyas'ın serbest vuruşunda top ağlara gitti. Topa Mert dokundu mu, dokunmadı mı tartışması oldu. Televizyon o an golü Mert'e yazdı. Malatya'daki arkadaşımız Volkan Arıkan bizzat gidip hakeme ve futbolculara sordu. Mert "Golü ben atmadım" demiş. Hatta kale arkasındaki gazeteciler bile Mert'in topa dokunmadığını görmüşler. Hakem Cem Papila ise golü Mert'e yazdığını söylemiş. Doğaldır, o anda golü Mert atmış gibi görebilir. Biz ise televizyon görüntüleri ve Mert'in sözleri ile golü bugün İlyas'a yazıyoruz.
Geçen hafta içerisinde Real Madrid-Monaco Şampiyonlar Ligi maçında Real Madrid'in attığı ilk gol önce Pavon'a yazıldı, 15 dakika sonra ise golün Helguera'ya yazıldığı duyuruldu. UEFA istatistikçileri, maç içerisinde görüntüleri izleyerek golü atanı tespit ettiler.
Futbol Federasyonu, teknolojik gelişmeye kapalı bir kurum değil. www.tff.org sitesi, bilgi açısından dünyada benzerleri arasındaki en iyi sitelerden biri. Üstelik son dönemde sitenin hızlanması da sağlandı. Bunlar güzel şeyler. Ancak biz teknolojinin ve televizyon kayıtlarının hakem raporlarında da kullanılmasından yanayız. Hakemin sahadaki kararlarını değiştirmek mümkün değil tabii ki. Ama golü atan maç içerisinde yanlış yazılmış olabilir, bunda ısrar etmenin anlamı yok.
(İki hafta önce Erman Toroğlu da yayında F.Bahçe'nin Bursa'ya attığı ikinci golün Nobre'ye yazılamayacağını söylemişti!)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sakın forma çıkartma!   / 30-07-2004
 Yukarı tükürsen bıyık   / 04-05-2004
 Ucuz yaşamlar   / 27-04-2004
 Trabzon'u alkışlayın   / 13-04-2004
 Nobre'nin sol ayağı   / 29-03-2004
 'Yunus' musunuz?   / 23-03-2004
 Gerilim artıyor!   / 16-03-2004
 Vezir fedası   / 09-03-2004
 Final isteriz   / 04-03-2004
 11 puan nasıl eridi?   / 02-03-2004
ÖMER ÜRÜNDÜL
Sol kanat baş ağrıtacak
Fenerbahçe'nin Rize karşısında...
MURAT DEMİRYAS
Senin adın ne?
Gündem Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş...
HASAN SAYDAM
At yarışı oynamak
Halk dilinde çok kullanılan, benim de...
VEDAT BAYRAM
Süreyya'yı soruşturanlar
Süreyya Ayhan hakkında açılan...
ABD, F-16'ları İncirlik'e yollamaktan vazgeçiyor
ABD, F-16'ları İncirlik'e yollamaktan vazgeçiyor
Türkiye'nin kısıtlama koyunca, ABD, Almanya'daki 48 F-16 uçağını...
Haydi çabuk ama uçağı kaçırıyoruz!..
Haydi çabuk ama uçağı kaçırıyoruz!..
Özel havayolu şirketlerinin uçak seferlerine başlamasıyla birlikte,...
Bir milyon dolarlık dava açtı
Bir milyon dolarlık dava açtı
Fransa Açık Tenis Turnuvası şampiyonu Rus raket Anastasia Myskina,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.