kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..
Benim sevgili gazetem..
Millete bak!..
Duvar!..
Bizim duvar
Tebessüm
Sevdiğim laflar

İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..

Su Otel'deki ikinci sabahımda kahvaltı salonundan girerken, beni karşılayan delikanlı, "Günaydın Hıncal Bey, bugün çok daha iyi görünüyorsunuz" dedi..
Yoo.. Öyle kulağa hoş gelen, sıradan bir karşılama cümlesi değil bu..
Bir defa klasik, dillere sakız "Nasılsınız" değil.. Sormuyor.. Kendisi yanıtlıyor.. İkincisi..
Aradaki "Daha" sözcüğü.. Yani otele gelişimin ertesi günü daha iyi göründüğüm fark ediliyor.. Yani tatil yaramış.. Asıl önemlisi.. Su'da bana yapılan masajlar, bakımlar, daha ilk günde bende gözle görülür bir değişiklik yapmışlar.. Onu söylüyor bana..
Kahvaltı salonuna girerken beni karşılayan genç, birinci sınıf bir halkla ilişkiler ve pazarlama uzmanı.. Sıradan bir garson, ya da servis elemanı olmanın ötesinde..
Akşamüzeri ayrılırken, önüme her büyük otelde bulunan anket formlarından birini koydular.. "Hıncal Bey lütfen çok dikkatle doldurun, çünkü sizin eleştirileriniz bizim için çok önemli olacak" dediler..
Doldurdum tüm yanıtları.. Son soru, en düşünmeden, en tereddütsüz cevap verdiğim oldu.. "Otelde kaldığınız süre içinde sizi en çok etkileyen üç şey.."
Anında yazdım.. "İnsanlar.. İnsanlar.. İnsanlar.." Su Otel'de beni en çok etkileyen şey, otel insanları oldu.. Tıpkı geçen yıl kaldığım Fethiye Hillside'ın insanları gibi..
Şurası muhakkak.. Alarko'da turizmi yöneten Edip İlkbahar'ın en başarı ile yaptığı şey insan seçmek..
Bakın parayı verdiniz mi, tesis olarak karşılığını alırsınız.. Eğer petrol şeyhleri gibi sınırsız paranız varsa, o ünlü Yedi Yıldızlı oteli de dikebilirsiniz.. İyi seçilmiş bir mimar, iyi kullanılmış, artık insana nerdeyse sonsuz olanaklar veren çağdaş teknoloji ile dillere destan binalar yapabilirsiniz.. İşiniz orada bitmez ama.. Tam da orada başlar..
Binayı, o cansız, o ölü, o ne kadar muhteşem olursa olsun ruhsuz binayı hayata geçirecek, yaşatacak olan insanlardır..
Su Otel'de işte bu vardı..
Bir otelin bütün personeli, sizi kapıda karşılayıp, "Hoş geldiniz" diyenden, barda içkinizi ikram edene, akşamüzeri odanıza son kontrola gelene, herkes, ama herkes bu kadar seçme, bu kadar işini bilen, bu kadar içten gülen ve bu kadar sıcak koşan olur mu?.. Bir otelde bir kişi fire vermez mi?..
"Efendim, siz Hıncalsınız.. Onlar size.." Değil.. Benim Hıncal olduğum doğru.. Yarım asırlık gazeteci.. Kaçın kurasıyız.. Yapılanlar içten mi, herkese mi, yoksa sadece bana özel gösteri mi, bunu çok kolay seziyorum artık.. Kaldığım sürece Su personelini gözledim..
Anket kağıdına "İnsanlar.. İnsanlar.. İnsanlar" yazmamın sebebi bu..
Ben gençlere inanan, güvenenlere bayılıyorum..
Su, Türkiye'nin belki de en pahalı otellerinden biri.. Müthiş bir yatırım.. Böylesi bir yatırımın başına gencecik bir Türk delikanlısını getirmişler.. Aydın Samanlı.. Daha elinizi sıkarken, ona güvendiğinizi hissediyorsunuz.. Ve de otelin müdürü olduğunu hiç hissetmiyorsunuz.. Hem de nasıl alçak gönüllü, cana yakın.. Çalışma arkadaşlarına da, konuklara da.. İçlerinden biri gibi.. Ama varlığını hiç hissettirmeden bu müthiş binayı yönetiyor.. Her an her yerde..
En yakın yardımcıları Göktuğ Özdemir ve Nalan Apa da, kendisi gibi genç iki pırlanta.... Su'nun özelliği bu.. Genç bir otel
burası.. Onun için benim gibiler gençleşerek çıkıyorlar zaten.. Sihir mi, mucize mi, her neyse onu işte bu genç insanlar yaratıyor.
Bir genç daha tanıdım..
Murat Süğlün.. O da Beach Park'ın Genel Müdürü.. "Benim hocam Metin Ağabey'dir" dedi.. Bizim Akmerkez'deki S Cafe Metin.. Yıllar önce Antalya'da dükkan açmış. Murat yanında o zaman.. "Giderken herşeyi bana bıraktı. Ama asıl bıraktığı şey öğrettikleri oldu" dedi..
Dün anlattığım Beach Park mucizesinin başında da o var.. Beni gezdirirken görmenizi isterdim.. İnanın en az park kadar Murat'a baktım.. Nasıl zevk alıyor, parkını anlatırken, gösterirken.. Nasıl heyecan duyuyor, nasıl coşuyor..
İnsan işini sevmeli.. Martin Luther King haklı... Hangi işi yapıyorsan yap, en iyisini yapacaksın.. Murat böylesi gençlerden.. Ama asıl kutlanması gereken o değil.. Böylesine muazzam bir mekanizmanın başına, inanıp, güvenip böyle genç birini getirenleri alınlarından öpmek gerek..
Bu ülkenin gelişmesi, ilerlemesi, kurumlarının gelişmesi ile mümkün.. Kurumlarımızı gençlere böylesine emanet edersek, bizi kimse tutamaz, durduramaz..
İşleri gençlere bırakacaksın.. Hırslı.. İhtiraslı.. Başarma, yükselme arzusu ile dolu.. Yılmaz, korkmaz, bıkmaz.. Yorulmaz.. Engel tanımaz.. Özürlere sığınmaz.. Engellerden korkmaz.. Tam tersine başarısını arttırdığını bildiği için sever, hatta ister.. Daha çok engel ister ki, zaferi daha büyük olsun..
Bizim gibi on eleği elemiş, on iki tanesini duvara asmış, hayatta artık ulaşacağı yer pek kalmamışları, destekte tutacaksın.. Ukalalık etsinler, acımasızca eleştirsinler, deneyimlerini nakletsinler diye, o kadar..
İşi götürmeyi gençlere bırakacaksın.. Eğer zafer, sınır tanımayan, had bilmeyen, akıllara bile sığmayan zaferler istiyorsan, işi gençlere bırakacaksın.. Karar verme mekanizması cesur, yürekli, iyi yetişmiş gençlerde olacak..
Gençlere inanacaksın.. Gençlere güveneceksin..
Antalya'da bunu gördüm.. Antalya'da bir genç daha gördüm, bir genç daha tanıdım ki..
Ayrı yazı konusu olacak.. Cumaya..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Orta saha yok   / 09-08-2004
 Cim Bom'un ölümü..   / 08-08-2004
 Bir eskimiş fotoğraf!..   / 07-08-2004
 Suçlu hocası ve kocası Kop   / 07-08-2004
 Antalya'nın talihi bir genç!..   / 06-08-2004
 "Hızlandırılmış" Stadyum Cinayetleri..   / 05-08-2004
 İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..   / 04-08-2004
 Kadının adı (niye) yok?.. Çifte standart (niye) var?..   / 03-08-2004
 Acısını çekerler   / 03-08-2004
 Başın sağolsun Bekir..   / 01-08-2004
REHA MUHTAR
Süreyya için Yücel Kop ne söyledi bana?..
Pazar öğle...
AHMET HAKAN COŞKUN
Arıza çiftler
Yücel Kop Süreyya Ayhan çiftinden söz...
UMUR TALU
Koşma, düşersin!
Şimdi Süreyya Ayhan'ın...
Sahtekarlık yok
Sahtekarlık yok
Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun açtığı soruşturmada iddiaları...
Sakın gelme Emre
Sakın gelme Emre
Emre'nin Türkiye'ye gelmesini istemem. Ama gelirse, onu alan takım...
Başbakan eşi olmaya hazırım
"24 ay sonra Başbakan’ım" diyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa...
Ege barışının mimarı sivil MGK'nın ilk Genel Sekreteri
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) ilk sivil Genel Sekreteri, aylar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.