kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD, F-16'ları İncirlik'e yollamaktan vazgeçiyor
İncirlik küstürdü

ABD, İncirlik için getirilen kısıtlamalar nedeniyle Almanya'daki F-16'ları kaydırmaktan vazgeçiyor.

ABD yönetimi Almanya'daki 48 F-16 savaş uçağının İncirlik'e kaydırılması planından vazgeçme aşamasında. Plan ABD'nin Soğuk Savaş sonrasına yönelik yeni güç konuşlanmasının önemli bir adımı.

Rumsfeld gitmeyelim dedi ama son söz söylenmedi
Savunma Bakanı Rumsfeld geçen haftalarda Başkan Bush'a yolladığı bir tavsiye mektubunda uçakların İncirlik yerine ABD'ye dönmesini önerdi. Ancak Pentagon'da ve ABD Dışişleri'nde İncirlik seçeneği henüz tümüyle ortadan kalkmış değil.

Temel neden Ankara'nın haberimiz olsun koşulu
ABD'yi İncirlik'ten soğutan nedenlerin başında Ankara'nın uçakların saldırı amacıyla kullanılmaması, operasyonların Türk ordusuyla koordinasyon içinde ve anlaşmalar kapsamında yürütülmesinde ısrarlı olması geliyor.

Plan neydi
* Kore ve Almanya üsleri başka bölgelere kayacak.
* Ortadoğu terörüne karşı mobil ordu kurulacak.
* Yeni coğrafya Bulgaristan, Romanya ve Orta Asya.


ABD, F-16'ları İncirlik'e yollamaktan vazgeçiyor

Türkiye'nin kısıtlama koyunca, ABD, Almanya'daki 48 F-16 uçağını İncirlik'e kaydırmaktan vazgeçiyor ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Bush'a yolladığı notta, F-16'ların ABD'ye geri dönmesini önerdi.

Soğuk Savaş sonrası dünyanın çeşitli yerlerindeki güçlerini yeniden yapılandırma programı çerçevesinde Almanya'daki üslerinin bir bölümünü kapatıp oradaki 48 F-16 savaş uçağını İncirlik'e nakletmeyi planlayan Washington, Türkiye'nin koyduğu kısıtlamalar nedeniyle İncirlik'ten vazgeçme aşamasına geldi. Geçen Aralık ayında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ın Türkiye gezisiyle gündeme gelen ve Global Güç Duruş Değerlendirmesi (Global Force Posture Review) adı verilen yeniden yapılanmada, F-16'ların İncirlik yerine ABD'ye dönmesi planlanıyor. Washington'daki üst düzey kaynaklar, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsefeld'in ABD Başkanı George Bush'a geçen haftalarda yolladığı tavsiye notunda Türkiye seçeneğinden vazgeçilmesi yolunda görüş bildirdiğini belirtiyor. Geçen ay bakanlar düzeyinde yapılan bir toplantıda da aynı yönde bir eğilim oluşmuş olmasına karşın, Pentagon ve dış politika çevrelerindeki bir grup asker ve bürokrat, İncirlik seçeneğinin stratejik açıdan hala en önemli seçenek olduğunu ve bundan vazgeçilmemesi gerektiğini savunuyor. Nihai kararın ABD Başkanı George Bush tarafından verileceğini söyleyen üst düzey bir kaynak ise, "Ne sonuç çıkarsa çıksın İncirlik'teki ABD varlığı sürecek. Bu uzun süredir devam eden ve iki ülkeye de fayda sağlayan bir düzenleme" dedi.

ANKARA 'ANLAŞMA' İSTİYOR
İlk kez ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Marc Grossman'ın geçen aralık ayındaki Ankara gezisiyle kamuoyunun gündemine oturan konu, geçtiğimiz aylarda Türk ve ABD'li yetkililer tarafından müzakere edilmekteydi. Ankara'daki askeri çevreler, uçakların saldırı amaçlı kullanılamamasını, kullanımının Türk ordusuyla koordinasyon içinde ve de hem NATO anlaşması hem de Türkiye ve ABD arasındaki Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde olmasını istiyor. Bu görüş geçen ay Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ tarafından da dile getirilmişti. Ankara, özellikle de F-16'ların Irak ya da ilerde bölgede yapılabilecek diğer ülkelere yönelik operasyonlarda kullanılması ihtimalinden rahatsız. Ankara'daki hükümet çevreleri ayrıca Pentagon'un Irak'ta PKK'ya yönelik yeterince varlık göstermemiş olmasından ve Irak'taki geçici ABD yönetiminin Kuzey Irak'lı Kürt gruplara tanıdığı "de facto" (gayriresmi) özerklikten de hoşnut değil.

PENTAGON: İZİN ÇIKMASI ZOR
İncirlik'te konuşlanacak uçaklara kısıtlamasız ve koşulsuz kullanma hakkı isteyen Washington ise, mevcut ortamda böyle bir iznin Türkiye'den zor çıkacağını sonucuna da varmış durumda. Bush Yönetimi'nin konuyla ilgili karar aşamasına geldiğini belirten ABD'li kaynaklar, genel eğilimin uçakların Türkiye'de üstlenmemesi yolunda olduğunu belirtiyor. Pentagon tarafından hazırlanan ve Soğuk Savaş'tan bu yana yapılan en kapsamlı askeri yeniden yapılanma sayılan program, Kore ve Almanya'daki Amerikan askeri varlığının başka bölgelere kaydırılarak "gelecekte olabilecek terörizm ya da kitle imha silahı gibi tehditlere karşı" daha "mobil" bir ordu kurulmasını hedefliyor. ABD'nin yeni Ulusal Savunma Doktrini'ne de damgasını vuran bu görüş, artık ABD ordusunun konvansyonel savaşlar yerine Orta Doğu'daki terörist gruplar, çökmüş devletler ya da kitle imha silahı üretmek isteyen rejimlere yönelik hazırlıklı olması gerektiğini öngörüyor. ABD bu çerçevede Avrupa ve Kore'deki güçlerini, Bulgaristan, Romanya ve Orta Asya Ülkerleri gibi yerlere kaydırmayı hedefliyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Haydi çabuk ama uçağı kaçırıyoruz!..
 Gıda bankası yoksullar için umut kapısı oldu
 Fırtına değil, volkan tehlikesi
 Okul kayıtları başladı
 Bırakın da bağış yapalım!
 Türk şoförlerin güvenliği için daha ileri adım atılacak
 Askeri araç mayına çarptı: 2 er şehit
 Truva Atı 350 parça halinde getirildi
 Sarkıntılıkta tanığa gerek yok
 Türk rehine fidye karşılığı serbest
 Ruhban Okulu'nun AB ile ilgisi yok
 Düzeltme: Müdür tayininin Çakıcı pasaportu ile ilgisi yok
MANSUR FORUTAN
Kimse mecbur kalmadan gönüllü olmaz ki
Muhteşem bir...
SAVAŞ AY
Bu ülkede insan hayatı mı? Peeeh!..
Geçtiğimiz gün bu...
HINCAL ULUÇ
Vergi kaçırma cenneti ülkem..
"Bravo" diye yazmıştım..
EMRE AKÖZ
Tembellik zor bir iştir!
Haber eğlenceli: 2 bin...
ERGUN BABAHAN
Milli Eğitim'e yeni düzen
8 yaşında bir kızım var. Bu...
İran'ı özgürleştirme harekatı sinyalleri
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, İran'ın nükleer amaçlarıyla...
Kim bu El Kaideci Türkler?
ABD'deki turuncu alarm sonrası başlayan operasyonlar zincirinde dün...
Sahtekârlık yok
Sahtekârlık yok
Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun açtığı soruşturmada iddiaları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.