kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kınalıada'nın yakın tarihi
Kınalıada'nın yakın tarihi
Haftanın Kitapları

Kınalıada'nın yakın tarihi

Sel Yayıncılık adaların monografilerini yayınlamayı sürdürüyor. Reha Mağden'in üçüncü öykü kitabı Agora Yayıncılık'tan yayımlanıyor. Eylül ayında Fred Vargas'tan polisiyeler var.

Hayata bir kitapçı olarak başladım. Edebiyat sevgisi ile sokak sevgisi kitaba yaklaşımımda önemli bir rol oynadı. Kitap tanıtımı, medya dünyasının en önemli parçalarından biri. Ülkemizdeki kitap tanıtma işi diğer batılı ülkelere göre oldukça farklı. Türkiye'de insanların kitaplar hakkında bilgi edinmek için başvurdukları kaynak neredeyse tamamen medya. Okurların kitap seçiminde medya etkili oluyor. Kitapçı dükkanlarının en çok satanlar listesi de kitap satışında önemli bir etken. Kitap tanıtma işleri yapanların tarafsız bir bölge oluşturmaları gerekiyor. Türkiye'de kitap fiyatları oldukça değişken, hem ucuz hem de pahalı. Özellikle çeviri kitapların fiyatlarının pahalı olması oldukça doğal. Ülkemizde iyi çevirmen parmakla sayılacak kadar az. Çevirmen kim? Ne koşullarda bu işi yapıyor? Çevirmen iyi olunca kitap da ucuz olmuyor. Günümüzde yayınevleri çok fazla editörle çalışmıyor. İyi bir çevirmeni diğer çevirmenlerden ayıran şey, onun için çevirmenlik etkinliğinin bir varoluş tarzı olmasıdır. Bu aralar Murat Belge'nin "Edebiyat Üstüne Yazıları" adlı kitabını okuyorum. Edebiyat sevenlere şiddetle öneririm.

ADA VAPURUNUN ÖYKÜSÜ
Sel Yayıncılık İstanbul'un kadim semtlerinin ve Adaların monografilerini yayımlamayı sürdürüyor. Heybeli'den sonra, Kınalıada'nın da artık bir kitabı var: "Proti'den Kınalı"ya. Kiliseleri, ayazmaları, camisi, sarnıçları, Paskalya günleri, Korpi eğlenceleri, denize haç atma töreni, spor kulüpleri, tiyatroları ile Ada rehberi. Ada vapurunun hikayesi de var bu kitapta. Padişah II. Mahmud'un satın aldığı ilk buharlı gemi Swift adını taşıyor ve kaptan Kelly tarafından yönetiliyordu. II. Mahmud yenilikçiliğine bir örnek daha katmıştı, bu gemi Adalar'a, oradan da Çekmece'ye kadar gidiyordu. İmparatorluk döneminde taşımacılık sandal ve yelkenlilerle yapıldığından yeterli olmuyordu, bunun üzerine küçük buharlı gemiler devreye sokularak İstanbul-Kadıköy-Adalar arasında günde bir sefer yapılmaya başlandı. Fevaidiosmaniye adı altında çalışan bu vapurların nezaretini padişah, Mısırlı Damad İlhami Paşa'ya verdi. 1846 yılında Üsküdar'da çalışan Yeykiticaret adlı buharlı gemi, Büyükada'dan kalkıp önce Kadıköy'e oradan da İstanbul'a gitti ve akşam da İstanbul'dan kalkıp Kadıköy üzerinden Ada'lara dönerek, ilk tarifeli seferini gerçekleştirdi. Daha sonraki yıllarda yine sabah ve akşam olmak üzere Humayipervaz, Necmişeref, Rağbetile, Girid, Rehber, Peykiticaret, Kılıç Ali, Hayreddin ve Eseriticaret adlı gemiler bu hatta çalışmaya başladılar. Bunlardan başka yabancı şirketlere ait Musul Ekl ve Parnil adlı iki gemi de adalarda seyretti. Bu gemilerden, Eseriticaret 700 kişi, en küçükleri olan Rehber ise 200 kişi taşıyabiliyordu. Fırtınalı havalarda bu sayı eksiltiliyordu. Yandan çarklı vapurlar arasında eskilerin yanına katılan gemiler Neveser, Basra, Halep ve Sahilbent adlarını taşıyordu. Yılmaz Güney'in Türk sinemasına kazandırdığı bir aktör olan ve 24 yıldır Avustralya'da yasayan Nihat Ziyalan'ın son kitabı "Menekşeli Konak" Adam Yayınları tarafından yayımlandı. Osmanlı'nın son döneminde, padişahın vergi tahsilatı için Anadolu`nun içlerinde bir konak yapılır. Bu konak, Kurtuluş Savaşı'nda hastaneye, savaştan sonra okula, Cumhuriyet'in başlangıç yıllarının ardından da otele dönüşür.Hayatın zorluklarını göğüsleyerek onurlu bir yaşam sürmeyi amaçlayan konak, bu yaşam kavgasını içinde yaşayan aileyle birlikte vermeye çalışır. Konağın ve ailenin yazgıları iç içe gelişerek sürüp gider. Türkiye'nin benzetmeli tarihi diyebileceğimiz Menekşeli Konak, çıkar peşinde olan insanlar tarafından yıpratıldıkça etraf toz dumana bulanır. Reha Mağden'in üçüncü öykü kitabı bu ay içinde Agora Kitapçılık tarafından yayınlanıyor. Adı "Cehennemde Bir Şehit". Daha önce "Üçünün Nerkisi" ve "Yazgıların Tableti" adlı öykü kitapları yayınlanan Reha Mağden'in yeni öykülerinin bir araya geldiği bu kitapta "Kayıp Zamanlar" ve "Kayıp Adlar" başlıkları altında toplam 14 öykü bulunuyor.

VARGAS İNKILYAYINLARI'NDA
Türkiye'de ise İnkılâp Yayınları tarafından hakları satın alınan Fransız polisiye yazarı Fred Vargas'ın ilk kitabı "Mavi Çemberli Adam" Temmuz 2004'te yayınlandı. Ardından Ağustos'ta "Ters Adam", Eylül'de "Hemen Git Çabuk Gel", Ekim'de "Neptün Rüzgârları Altında" adlı kitapları da yayımlanacak olan Vargas'ın kitapları 6 milyon liralık tek fiyat üzerinden okura ulaştırılacak. Kitaplarını bir dizi mantığıyla kaleme alan Vargas'ın "Mavi Çemberli Adam"ı Paris sokaklarında geçiyor. İnkilap Yayınları bu yıl Açıkhava Konserleri'nde Necati Göksel'in "Hayat Askıda" adlı romanının reklamını yaparak kitap dünyasında bir yeniliğe imza atmıştı.

YILMAZ Güney'in Türk Sineması'na kazandırdığı bir aktör olan Nihat Ziyalan'ın son kitabı "Menekşeli Konak" Adam Yayınları tarafından yayımlandı

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Beyzbol takımları yakında sahada
 Paris Pekin arası İstanbul
 Işığı sevenler bu yarışmaya
 Turizm elçisi profesör
 Rock'la uykusuz geceler
 Minnoş televizyon starı olma yolunda
 "Kısırlat-Aşılat-Yaşat"
 O sadece bir kurban
 Meksika'yı Foça'ya taşıdılar
 Ağlar sorguda
 Bir ustanın kaleminden sinema tarihi
 Böyle evlilikler de var
 Ajanda
 Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
 Özel partilerin eğlenceli grubu
 Mata Hari'nin biyografisi
 Türkiye'de film çekmek çok zor
 Okurun kalbini elimde tutmalıyım
 Güneşte sağlıklı kalmak mümkün
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dört yapraklı yonca
Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Saaarı saarı kimin yaarı
Mâlkonuya ilişkin benim payıma...
KENAN ONUK
Müziğin yaşadığı zaman
Müzik dinlemek, üzerine...
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Amerikan sinemasının son dönemde suyunu çıkarttığı bir temaya dayanan...
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Sıradışı bir kişiyi ve hayatı anlatmak... Elbette bu, çok iyi...
Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
Haliç kıyısındaki Cibalikapı Balıkçısı, bu yaz Çubuklu Hayal...
Mesele aldatmak değil affedilebilmek
Eşini aldatmak, çapkınlık yapmak, biriyle beraberken bir başkasına...
Alman komşunu yanında getir.
Berlin'de düzenlenecek "Şimdi-Now" adlı festival Türk ve Almanlar'ın bir hafta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.