kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyzbol takımları yakında sahada
Beyzbol takımları yakında sahada
Türkiye aşığı Amerikalı
Nasıl oynanır?

Beyzbol milli takımı yolda

Yaklaşık 2.5 yıl önce kurulan Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu yetkilileri artık üniversite ve ilköğretim okullarında da beyzbol oynanacağını söylüyor. Amerika'dan gelen antrenörler yaz okullarında çalışmalara başladı bile. Federasyon, Türkiye'de de en kısa zamanda Beyzbol Türk Milli Takımı kurmaya kararlı.


***

Beyzbol takımları yakında sahada

Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu tarafından Amerika'dan getirtilen antrenörler, yaz okullarında ders veriyor. Gönüllü antrenör Steve Mc Brain, Türk gençlerinin hevesli olduğunu ve yakında milli takımın kurulabileceğini söylüyor.

Genellikle Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz bir spor beyzbol. Ancak bize çok uzak ve karmaşık gibi gelse de, son yıllarda ülkemizde de hızla yayılıyor. Bu spora o kadar uzağız ki, beyzbolun erkekler tarafından oynandığını, softbolun ise kızlara uyarlanmış bir versiyon olduğunu dahi bilenlerin sayısı oldukça az. Yaklaşık 2.5 yıl önce kurulan Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu'nun gayretiyle çeşitli ilköğretim, ortaöğretim okullarında ve üniversitelerde beyzbol takımları kurulmaya devam ediyor. Ayrıca bu tatil döneminde çeşitli yaz okullarında da hevesli gençlere beyzbol eğitimleri veriliyor. Bu eğitimler sadece özel okullar ve kolejlerle de sınırlı değil. Devlet okullarında okuyan gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları da faydalanabiliyor. Üstelik bu eğitimler için, federasyon Amerika'dan antrenör getiriyor. Federasyon Başkanı Kamil Kehale okullarda açılan beyzbol ve softbol branşlarının kendileri için çok sevindirici olduğunu söylüyor: "İstanbul'da Galatasaray, Boğaziçi ve Bahçeşehir Üniversite'lerinde beyzbol takımları kurulmuş durumda. Koç Üniversitesi ise Eylül ayında başlıyor. Bunların dışında Ankara'da Bilkent, Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi ve Adana'da Çukurova Üniversitesi, İzmir'de Ege Üniversitesi de beyzbol branşı açacak. İlköğretim okullarında beyzbol branşı açılmaya başlandı. Pendik Kurtköy İlköğretim Okulu, Özel Ortadoğu, Eyüboğlu, Atacan, Sezinoğlu, Bahçeşehir Koleji, Eskişehir'de Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu, Adana'da Gündoğdu Koleji başladılar bile." Federasyon birbiri ardına düzenlediği faaliyetlerle beyzbol meraklısı gençlerin önünü açıyor. En son İstanbul Amerikan Konsolosluğu'yla birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri de "Major League Baseball"da görev yapmış antrenörler getirilmesi. İlk kez geçen yıl gelen Amerikalı antrenörler, bu yıl da değişik tesislerde ücretsiz olarak eğitimler veriyorlar. Bu eğitmenlerden biri olan Steve Mc Brian, Pendik Kurtköy İlköğretim Okulu'nun yaz okulunda kurs veriyor. Mc Brian Türkiye'de gençlerin beyzbol ve softbol öğrenme konusunda çok istekli oldukları görüşünde.

LİGLER ÖNÜMÜZDEKİ SENE
Türkiye'de yetişmiş beyzbol antrenörleri de var artık. Yine federasyonun girişimiyle açılan iki antrenör kursundan sertifika almış 22 profesyonel Türk beyzbol ve softbol antrenörü bulunuyor. Kamil Kehale, şimdiye kadar ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde takımlar kurduklarını ama artık büyük kulüplerle görüşmelere başladıklarını anlatıyor: "Artık belli bir potansiyel oluştu. Kulüplerle görüşmelerimiz sürüyor. Mevcut okul takımlarına çok düşük maliyetle yurtdışından antrenör getiriyoruz. Ama tabii masrafları onlar tarafından karşılanıyor. Bunları da biz tamamen uluslararası platformdaki ilişkilerimizle yapıyoruz. Amerikan Konsolosluğu da en büyük destekçimiz." Beyzbol ve softbol'da hem bölgesel hem de Türkiye liglerinin kurulmasına ise bir yıldan az bir zaman kaldığını söylüyor Kehale: "İlk hedefimiz Türkiye'de hem beyzbolun hem softbolun önce bölgesel sonra Türkiye liglerine bir an evvel başlamak. Bu gerçekleştikten sonra daha büyük bir hızla ilerleyeceğine inanıyorum. Yarışma heyecanı, müsabakalar derken insanlar daha çok ilgi duyacaktır. Amerika'da okumuş, bu sporu yapmış, bizim varlığımızı bile bilmeyen çocuklar var. Federasyonumuz ne kadar duyulursa Türkiye'nin milli takımını oluşturması da o kadar çabuklaşır. Şu anda kulüpleşen bir ya da iki takım var. Bunlar yine okulların bünyesinde. Ama önümüzdeki birkaç ay içinde saydığım tüm okulların beyzbol takımı olacak." Türkiye'de beyzbolla ilgili en büyük sorunlardan biri ise henüz standartlara uygun bir saha bulunmuyor olması. Kamil Kehale, Gençlik ve Spor Müdürlükleri'nin illerde standartlara yakın sahaları olduğunu söylüyor: "İlk başta antreman için bir futbol sahası da yeterli. Bir beyzbol sahası yapılması için girişimlerimiz var. Ancak şu anda bütün yatırımlar durdurulmuş durumda. Bunun ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Genel müdürlüğümüzün elinde birtakım arsalar var. O arsaların tahsisi konusunda temaslarımız sürüyor. Bu gerçekleştiği takdirde sponsorlar yardımıyla ilk beyzbol ve softbol sahamızı yapacağız." Beyzbolla ilgili yanlış bilgilerimizden biri de sadece Amerika'da oynandığı yönünde. Federasyon Başkanı Kehale Avrupa'da beyzbol'a ilginin çok aktif olduğunu söylüyor: "38 ülkede aktif olarak beyzbol yapılıyor. İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya da dahil... Almanya'da dört tane beyzbol ve softbol ligi var. Ayrıca da bölgesel ligler var. Dünya Beyzbol Federasyonu Başkanı İtalyan'dır mesela. Parma'da 60 bin kişilik bir beyzbol stadı var. Ayrıca Uzakdoğu bu konuda çok ileri. Çin, Tayvan, Kore... Biz de yavaş yavaş onların seviyesine ulaşmaya çalışacağız. Tabii çok kolay değil."

TÜRKİYE Beyzbol ve Softbol Federasyonu Başkanı Kamil Kehale, Türkiye çapında beyzbol liginin en geç önümüzdeki yıl kurulacağını, büyük kulüplerin de artık bu sporla ilgilenmeye başladığını söylüyor

Neslihan Tunç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Paris Pekin arası İstanbul
 Işığı sevenler bu yarışmaya
 Turizm elçisi profesör
 Rock'la uykusuz geceler
 Minnoş televizyon starı olma yolunda
 "Kısırlat-Aşılat-Yaşat"
 O sadece bir kurban
 Meksika'yı Foça'ya taşıdılar
 Ağlar sorguda
 Kınalıada'nın yakın tarihi
 Bir ustanın kaleminden sinema tarihi
 Böyle evlilikler de var
 Ajanda
 Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
 Özel partilerin eğlenceli grubu
 Mata Hari'nin biyografisi
 Türkiye'de film çekmek çok zor
 Okurun kalbini elimde tutmalıyım
 Güneşte sağlıklı kalmak mümkün
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dört yapraklı yonca
Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Saaarı saarı kimin yaarı
Mâlkonuya ilişkin benim payıma...
KENAN ONUK
Müziğin yaşadığı zaman
Müzik dinlemek, üzerine...
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Amerikan sinemasının son dönemde suyunu çıkarttığı bir temaya dayanan...
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Sıradışı bir kişiyi ve hayatı anlatmak... Elbette bu, çok iyi...
Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
Haliç kıyısındaki Cibalikapı Balıkçısı, bu yaz Çubuklu Hayal...
Mesele aldatmak değil affedilebilmek
Eşini aldatmak, çapkınlık yapmak, biriyle beraberken bir başkasına...
Alman komşunu yanında getir.
Berlin'de düzenlenecek "Şimdi-Now" adlı festival Türk ve Almanlar'ın bir hafta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.