kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor
Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor
Üç ayda beş kilo verdi
Demet şimdi daha mutlu
38 bedende manken yok
Uzmanlar, mankenlerin vücut ölçülerinin örnek alınmasını doğru bulmuyor

Dünya kilo alıyor, mankenler eriyor

Günümüz kadınının '40-42' beden ölçüsüne sahip olduğu şeklindeki düşüncenin aksine, mankenlerin bedeni 34'e kadar düştü. 90-60-90 ideal vücut ölçüsünün üstündeki mankenlerin pabucu dama atıldı. Dört yıl önce 62 kilo olan Demet Şener (sağda) ve bir ara 70 kiloya kadar çıkan meslektaşı Tülin Şahin şimdi bir deri bir kemik.

***

Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor

Balıketi olmasıyla ünlü Türk kadını giderek kilo alırken mankenlerin bedeni 34'e kadar düştü. Artık çok zayıf, bir deri bir kemik görünümündeki mankenler defilelerde boy gösteriyor.

90-60-90 ve üstünde vücut ölçülerine sahip mankenlerin pabucu dama atıldı. Şimdi 34 ve 36 beden, 50 kilonun altındaki mankenler gözde. Yıllardır podyumda olan ünlü mankenler bile son günlerde en az bir beden küçüldü. Basının gündeminden düşmeyen Demet Şener, Tülin Şahin ve Tuğçe Kazaz gibi pek çok manken, diyetisyenler eşliğinde verdikleri kiloları korumak için beslenme şekillerini değiştirdi. Diyetisyenler ile psikiyatristler, mankenlerin incecik görünümlerinin "meslek" icabı olduğunu, kimsenin onlar gibi olmaması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Mankenler ise diyetisyenler eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo verdiklerini, spor yaparak vücutlarını güçlü tuttuklarını vurguluyor ama gençleri de uyarıyorlar: "Bizim gibi olmaya çalışmayın!" Avrupalı meslektaşlarının ölçülerindeki Ebru Şallı'ya uzun süre "hasta" gözüyle baktı herkes... Ardından Selin Toktay zayıfladı. Toktay, bulimik (yediklerini kusan) olduğunu, tedavi görmesine karşın bu sorununu yenemediğini söylüyordu. 2000 yılında 62 kilo olan Demet Şener, sevgilisi İbrahim Kutluay'la gittiği Atina'dan 51 kilo olarak döndüğünde görünümüyle herkesi şaşırttı. Şimdi ise magazin programlarının değişmeyen "zayıf"ı o... 70 kilo olduğu dönemlerde bile mankenlik yapan Tülin Şahin, şu anda 48 kilo. Arzum Onan'ın doğum yaptıktan sonra eski kilosunun altına inmesi ve bir beden küçülmesi, Tuğçe Kazaz'ın üç sıkı diyetten sonra 1.80'lik boyuna karşın 53 kilo olması bu çılgın trendin bir sonucu...

TOP MODELLERE UYDULAR
Bir dönem 60 kilonun üstüne çıkan ve bu kiloyla en çok iş yapan mankenler arasında yer alan Demet Şener'e "Atina'da yaşarken Avrupalı mankenleri daha yakından takip etme şansım oldu. Onları görünce bir manken olarak kilomdan utandım. Ayrıca İbrahim (Kutluay) gibi çok fit birinin yanına kendimi yakıştıramadım" diyor. 70 kilodan 49 kiloya inen ve 88-58-88 vücut ölçülerine sahip olan Tülin Şahin, yurtdışında 38 beden top model kalmadığını söylüyor: "Ben aslında Türkiye'ye gelmeden önce de bu kilodaydım. Ama Türkiye'de 70 kiloya kadar çıktım. Üstelik her defileye de çıkıyordum. Ama sonunda kilomdan rahatsız oldum ve yemek üzerine bütün alışkanlıklarımı değiştirerek bugünkü kiloma ulaştım." Yeni dönem mankenlerden biri olan Sedef Avcı da "zayıf"lar arasında. 84-59- 88 ölçülerinde ve 51 kilo olan Avcı, "İlk başladığımda kilom ve ölçülerimden dolayı birçok defileye kabul edilmedim. Ama şimdi modacılar benim gibi ölçülere sahip mankenleri tercih ediyor" diyor. 80-60-87 ölçüleri ve 48 olan kilosuyla en zayıf mankenlerden biri olan Ahu Yağtu da Türkiye'de manken ölçülerinin değişmesine iyi bir örnek. Çünkü Ahu Yağtu, aşırı zayıflığı nedeniyle çok sıkıntı çekmiş. Birçok defileye kabul edilmemiş. Şimdi ise Yağtu'yu her defilede görmek mümkün.

TELEVİZYONUN ETKİSİ BÜYÜK
34 bedene kadar düşen manken ve fotomodeller, televizyonun da zayıflama trendine etkisi olduğu görüşünde. Mankenlerin hepsi, "Televizyon olduğumuzdan 5 kilo fazla gösteriyor. Fotoğraflarda da yine birkaç kilo fazla görünüyoruz" diyor ve şimdiki ölçüleriyle hem televizyonda hem de fotoğraflarda çok iyi göründüklerini vurguluyorlar. Gaye Sökmen Ajans'ın sahibi Gaye Sökmen, Türkiye'deki mankenlerin de artık Avrupa'daki mankenlerin vücut ölçülerine sahip olmaya başladığını belirterek şunları söylüyor: "Eski ölçüler artık kalmadı. Uzun zamandır zayıflar revaçta. Ben mankenlerimi bu konuda destekliyorum. Onları diyetisyene yönlendiriyorum ve spor yapmalarını öneriyorum. Çünkü artık Avrupa'da 38 beden manken yok. Artık tekstilci ve modacılarımız da yeni ölçüleri kabullendi. Birçok manken televizyona da iş yapıyor. Televizyon olduğundan kilolu gösterdiği için 38 bedenler şişman görünüyordu." Televizyon dizilerinden magazin programlarına kadar pek çok yerde karşılaştığımız 34 beden mankenler bu kadar zayıf olunca, onları kendilerine örnek alan genç kızlar da zayıflamak için sağlıklarını tehlikeye atıyor. Çoğu manken, "Avrupa'da bütün mankenler bu ölçülerde. Tekstilci ve modacılar da zayıf mankenleri tercih ediyor. Zayıflarken diyetisyenlere danıştık, dengeli beslendik ve spor yaptık. Hala da böyle yapıyoruz" derken manken ajansı sahipleri de onlarla aynı görüşte.

Şerif Ercan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
 Ege köylerine Avrupa standartı
 Yalansız çocuklar ve arkadaşım eşek
 Son düzlükte soru işareti
 Milli golfçülerimiz üç yılda Avrupa'ya adını yazdırdı
 Onun Hayaletleri Çok Başka
 Kırılgan bir şair
 AB kınaya da müdahale etti
 Dünyanın en iyi aşçısı Ferran Adria
 Truva'da bir piyanist
 Şeker kaşıklarını dünyaya tanıtıyor
 600 kişilik dev eğlence ordusu
 Habamam Sınıfı'nın bilinmeyen öyküsü
 Olimpiyat ateşine gen dopingi gölgesi düştü
 Okumak isteyen herkese kapımız açık
 Hız tutkunları araziye çıkıyor
 Anılarıyla Yeşilçam'a ışık tutuyor
 Komşu güzeli Natalia, ikinci vatan olarak Türkiye'yi seçti
 İşte şampiyonların 24 saati
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kocamı özgür bıraktım
Ne kadınlar tanıdım, elindeki...
MEHMET ALTAN
Alo, sevgilim
Aslında herhangi bir şeyin değerini ve...
ALİ POYRAZOĞLU
Melekler nasıl uçar?
Geçen akşam yayılmışım kanepeye...
ÖNCEL ÖZİÇER
Dikkat, yine ters dönüyor!
Ben artık bu konularda tam...
Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
Rafadan, sahanda, menemen, omlet, çılbır... Liste böylece uzayıp gider.
Türkbükü'nün yeni incisi
Türkbükü Park Mai Hotel & Beach, eşsiz doğa ve deniz manzarasıyla Bodrum'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.