kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Neden Çelebi?

Bush hükümeti, sonunda Irak'taki tüm başarısızlarının nedenini buldu. Bir yerden bir düğmeye basıldı ve bir anda başta hükümet yanlısı yayınlar olmak üzere tüm medya bir zamanlar Washington'un favori ismi sayılan Ahmed Çelebi'yi yerden yere vuruyor. Durum aynı Stalinist ülkelerde "rejim düşmanları"na yapılan muameleye benziyor.
Irak'ın köklü ailelerinden gelen 57 yaşındaki muhalefet lideri, bir anda
İran'a istihbarat vermekten zorla fidye istemek ya da her tür günahla suçlanıyor.
ABD'de seçim yılı olduğu için, Irak'taki dertlerini üstüne yılabilecekleri bir günah keçisi bulmak iktidardaki Cumhuriyetçiler'i fazlasıyla keyiflendirmiş durumda. Tartış- malı Iraklı lider, zaten önümüzdeki aylarda kızışacak seçim kampanyasında Demokrat Parti'nin Bush'a karşı kozlarından biriydi.
Sızan bilgilere göre Bush' un seçim stratejistleri, Demokratlar'a fırsat vermeden Iraklı'yı kendi elleriyle boğ- maya karar vermiş. Karar Beyaz Saray'dan gelince, Paul Wolfowitz ve Dick Cheney gibi bir zamanlar Çelebi'yi tüm gücüyle savunan ekibin sesi de kesik. Kitle imha silahları bulunamadı mı? Milyonlarca dolarlık haberalma teşkilatı değil bize yanlış istahbarat veren Ahmed Çelebi'nin suçu olmalı. Irak'ta terör mü başladı? Çelebi'yi dinleyip Baas Partisi ve orduyu lağvetmeseydik olmazdı. İstikrarsızlık ve iç savaş olasılığına ne demeli? Üçkağıtçı Çelebi bize Iraklılar'ın işgali çiçeklerle karşılayacaklarını söylemişti.

Bremer'e kafa tuttu
Tabii bir diğer mesele, Ahmed Çelebi ve bazı hükümet konseyi üyelerinin son aylarda ABD'nin Irak politikalarını ağır biçimde eleştirmeye başlamaları ve her fırsatta Paul Bremer'la takışmaları. Irak'taki en üst mertebe dini lider sayılan Ayetullah Sistani'yle ittifak yapan Çelebi, Washington'un il planlarına karşı çıkarak Irak'ta anayasayı yazacak konseyin halk tarafından seçilmesini ve bir an önce ülke genelinde seçim yapılmasını istiyordu.
30 Haziran'da Birleşmiş Milletler kisvesi altından iktidarın Iraklılar'a geçeceği masalını yutmayanlardandı. Geçen hafta "Irak ordusu ve ülkenin gelir kaynakları Iraklılar'ın kontrolü altına girmediği sürece egemenlik bize geçmiş sayılmaz" diyerek Bremer ve Bush yönetimine hodri meydan dedi. Daha da önemlisi Çelebi liderliğinde hükümet konseyi, Saddam Hüseyin'in BM gıda karşılığı petrol program aracılığıyla çeşitli yerlere rüşvet dağıttığı iddialarını ciddiye alarak sıkı bir soruşturma başlattı. BM'nin gelip Irak'ta kendini kurtarması için yalvar yakar olan Bush hükümeti, son haftalarda bu utandırıcı soruşturmanın devam etmemesi için ciddi baskı uygulamaktaydı.

İlk kurban o oldu
Basına bakarsanız, Saddam dahil Ortadoğu'da Ahmed Çelebi kadar berbat adam yok. Gerçek ve fantazi birbirine karışmış durumda. Arap diktatörler, sırayla Çelebi'nin gitmesi için Beyaz Saray'a ricacı. Zaten Irak'ta demokrasi ve siyasi partiler düşüncesi başından beri herkesin tüylerini diken diken ediyor. Özellikle Ürdünlüler, Çelebi'nin 1989'da kendi Bankası Petra Bank'da yolsuzluktan hüküm giydiğini hatırlatıyor. (Çelebi ailesi ise ısrarla Saddam karşıtı faaliyetleri destekledikleri için o zamanlar Iraklı liderin dostu Kral Hüseyin'in kendi bankalarına bir gecede el koyduğunu ve ertesi gün askeri mahkemede yargılandıklarını söylüyor.) Çelebi yandaşlarından üst düzey bir Pentagon görevlisi ise "Bize göre hâlâ gerçek bir demokrat ve Amerika'nın dostu. Yaşananlar statüko güçleriyle demokratlar arasında yaşanan bir iktidar mücadelesi" diyor. Gerçek ne olursa olsun, Irak'a demokrasi getirmek için yola çıkan ABD'nin, kendine muhalefet yapanları gece yarısı baskınlarla ve silah zoruyla susturma noktasına gelmesi çok acı. Washington, kendi çocuklarını yiyen bir canavara dönüştü. İlk kurban da Irak'taki demokratlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ege'de tango   / 19-07-2004
 Edwards'ın anlamı   / 12-07-2004
 Bush geldi geçti   / 05-07-2004
 Zana'dan sonra   / 14-06-2004
 Reagan'ın önemi   / 07-06-2004
 G-8 gündemi   / 31-05-2004
 Neden Çelebi?   / 24-05-2004
 YÖK   / 17-05-2004
 Banal kötülük   / 10-05-2004
 Tel Aviv gerçeği   / 03-05-2004
Her zaman kral: 3-1
Her zaman kral: 3-1
Partizan ve Porto galibiyetleriyle formda olduğunu kanıtlayan Cimbom...
Her zaman aslan
Her zaman aslan
Altan'ın nefis golüyle umutlanan Konya ikinci yarının ilk 20...
Başkan işini iyi biliyor!
Başkan işini iyi biliyor!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na da aday adayı olan Pendik...
Her iş için 'Ankara'ya git' devri kapanıyor
Hükümetin TBMM'den geçirdiği ancak bazıları Cumhurbaşkanı Sezer'in...
Öğrencilere 'zorunlu duyarlılık' dersi geliyor
İlköğretim öğrencileri huzurevleri, çocuk yuvaları ve hayvan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.