kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mata Hari'nin biyografisi
Dans eden casus

Mata Hari'nin gizemli öyküsü... Yaşlı edebiyatçılar gençlere pek de sıcak bakmıyorlar. Kafalarında bir şey bilmeden, bir şey okumadan, bir yaşam deneyimine sahip olmadan büyük yazar olmaya, edebiyat starı olmaya kalkışan bir genç yazar imajı var.

***

Mata Hari'nin biyografisi

Altın Kitaplar yaz sonunda üç önemli kitap yayınlıyor. Mata Hari'nin öyküsünü anlatan "Dans Eden Casus" ve Tayfun Atay'ın "Din Hayattan Çıkar"ı bu haftanın öne çıkanları.

Yaşlı edebiyatçılar gençlere pek de sıcak bakmıyorlar. Kafalarında bir şey bilmeden, bir şey okumadan, bir yaşam deneyimine sahip olmadan büyük yazar olmaya, edebiyat starı olmaya kalkışan bir genç yazar imajı var. Yaşlı kuşağın bu eleştirilerinde ne kadar haklı olduğu tartışılabilir. Fakat öyle örnekler var ki; bazı yazarlar gerçekten hiçbir edebi nitelik, yeni ve şaşırtıcı hiçbir öğe barındırmayan kitaplarının, sırf promosyonla ve medya desteğiyle onları star yapmayacağını akıllarının bir köşesinde bulundurmalı. Günümüzde kabul gören Türk romancılarını okuduğumuzda, öykülerinde tarif edemeyeceğimiz kadar yüzeysel bir içerik olduğunu görüyoruz. Romanları klasik romanların neredeyse yüz yıl önce aşılmış izlekleri, metaforları ve benzeri teknik unsurlarının bile çok gerisinde... Bu bakımdan genç yazarların klasikleri, hiç olmazsa klasiklerin baş yapıtlarını iyi okumaları gerekiyor.

ÜÇ YENİ KİTAP
Altın Kitaplar yaz sonunda üç önemli kitabı Türk okurunun beğenisine sunacak: "Dördün Kuralı" (The Rule Of Four), "Rüzgarın Gölgesi" (The Shadow Of The Wind) ve "Eragon". Princeton Üniversitesi'nin kampüsünde geçen "Dördün Kuralı" (The Rule of Four) 15. yüzyılda yazılmış Hypnerotonachia'nın etrafında kurgulanan edebi bir gerilim romanı; çocukluklarından bu yana çok iyi iki arkadaş olan Ian Caldwell ve Dustin Thomason oldukça etkileyici bir roman ile okurun karşısına çıkıyorlar. "Rüzgarın Gölgesinde" ise İspanya'daki iç savaştan birkaç yıl sonra Barcelona'da kitapçı Daniel Sempere'nin oğlu Rüzgarın Gölgesi adlı uzun yıllardır unutulmuş bir roman bulur. Kitabı okuduktan sonra esrarengiz bir düelloda öldüğü söylenen yazar Julian Carax hakkında bilgi edinmek genç çocukta bir saplantı haline gelir. "Eragon"da ise hiç okula gitmemiş -evde eğitim almış- genç bir romancı Amerika'nın en çok satan çocuk kitapları listesine tepeden inme giriverdi. "Eragon" bir delikanlının Saphira adındaki parlak mavi bir ejderhayla aralarında kurulan bağı anlatıyor. Polisiyenin, edebiyatın hafif bir türü olmadığını düşünüyorum. Dünyada en fazla okunan türlerden biri bu. Ülkemizde de polisiye romanlar hızlı bir şekilde tüketiliyor. TRT, yeni sezonda özel kanalların mafya dizilerine alternatif olarak, polisiye roman yazarı Ahmet Ümit'in kaleme aldığı "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" dizisini polisiye sevenlerin beğenisine sunuyor. Özel kanallarda yayınlanan mafya dizilerinde özellikle şiddetin ön plana çıkarıldığını belirten Ahmet Ümit, TRT'de eylül ayında gösterilecek polisiye dizi ile şiddeti, baskıyı ve silahı toplum yaşamdan çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Dizide Komiser Nevzat Rolünü Cüneyt Türel, yardımcısı Ali'yi ise Nejat İşler oynuyor. Polisiye dizi sevenlere duyurulur. Tayfun Atay'ın "Din Hayattan Çıkar " adlı kitabı İletişim Yayınları'ndan yayımlandı. Türkiye'de dine ilişkin görüşler "kötümser bir miyopluk"la "iyimser bir hipermetropluk" tan ibaret ve bu itibarla da verimsiz bir kutuplaşma yaratan iki öbekte yoğunlaşır. Kendi dünyalarının hayli dışındaki dine kaygıyla uzaktan bakan din-dışı, "modernist" ve laik kesimler, dine "antipatik" bir uzaklık nedeniyle ondaki insan ve psikolojik ayrıntıları fark edemezler. "Din Hayattan Çıkar" dini hem uzaktan ama "miyopluk"tan kurtulmuş, hem de yakından ve "hipermetrop" olmayan bir "göz"le görmeye çalışan bir kitap.

DANS EDEN CASUS
1917'de Fransız Askeri Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldıktan sonra Vincennes'te kurşuna dizilen bir kadın Mata Hari. Asıl adı, Margarethe Zelle. Dans etmeye başladıktan sonra 'Şafağın Gözü' anlamına gelen Mata Hari ismini alan bu kadının yaşamı hep çok ilgi çekti. Hem sinemacıların, hem tarihçilerin, hem de edebiyatçıların didik didik ettikleri bu yaşam son derece pırıltılı, gizemli ve bir o kadar hüzünlü ve çarpıcı.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Beyzbol takımları yakında sahada
 Paris Pekin arası İstanbul
 Işığı sevenler bu yarışmaya
 Turizm elçisi profesör
 Rock'la uykusuz geceler
 Minnoş televizyon starı olma yolunda
 "Kısırlat-Aşılat-Yaşat"
 O sadece bir kurban
 Meksika'yı Foça'ya taşıdılar
 Ağlar sorguda
 Kınalıada'nın yakın tarihi
 Bir ustanın kaleminden sinema tarihi
 Böyle evlilikler de var
 Ajanda
 Çalışırken karı koca olduğumuzu unutuyoruz
 Özel partilerin eğlenceli grubu
 Türkiye'de film çekmek çok zor
 Okurun kalbini elimde tutmalıyım
 Güneşte sağlıklı kalmak mümkün
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dört yapraklı yonca
Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Saaarı saarı kimin yaarı
Mâlkonuya ilişkin benim payıma...
KENAN ONUK
Müziğin yaşadığı zaman
Müzik dinlemek, üzerine...
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Amerikan sinemasının son dönemde suyunu çıkarttığı bir temaya dayanan...
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Sıradışı bir kişiyi ve hayatı anlatmak... Elbette bu, çok iyi...
Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
Haliç kıyısındaki Cibalikapı Balıkçısı, bu yaz Çubuklu Hayal...
Mesele aldatmak değil affedilebilmek
Eşini aldatmak, çapkınlık yapmak, biriyle beraberken bir başkasına...
Alman komşunu yanında getir.
Berlin'de düzenlenecek "Şimdi-Now" adlı festival Türk ve Almanlar'ın bir hafta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.