kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ünlü ve güzel olana bağımlıyız
Ünlü ve güzel olana bağımlıyız

Eğlence ve sanat dünyasının gösterişli hayatı insanları tahmin edilenden çok daha fazla ilgilendiriyor. Beğense de beğenmese de herkes Britney Spears ya da Madonna hakkındaki her şeyi merak ediyor.

Amerikalı yıldızların psikolojik durumlarıyla ilgili yazılarıyla tanınan Carlin Flora bu ay Psychology Today'deki yazısında bir Britney Spears hayranı olduğunu itiraf etti. Hem de kendisine. Carlin Flora, Britney Spears'ın ekibiyle çalıştığı dergiyi ziyarete geldiğinde heyecanlandığını, kıpkırmızı olduğunu ve paniklediğini belirterek bu duruma çok şaşırdığını söylüyor. Çünkü hiçbir zaman Britney hayranı olmamış, zaten yaşı bunun için fazla geçmiş ve hiçbir klibine baştan sona katlanamamış. Yine de Britney Spears gider gitmez en yakın arkadaşını arayıp ayakkabılarından makyajına kadar ünlü şarkıcı hakkındaki bütün gözlemlerini paylaşmış. Bundan hareketle, neden ünlü ve güzel insanlarla ister istemez ilgilendiğimiz ve onları önemsediğimiz hakkında yazdığı yazıdan sonra birçok gazeteci tarafından "ünlüler ve diğerleri" konusu yeniden tartışılmaya başlandı. Ama tartışmaların asıl vurucu noktası, Flora'nın şu çıkarımı: İtiraf etmeliyiz ki ünlülerden çok şey öğreniyoruz. Ünlü ve güzel olana düşkünlüğümüz de doğamızdan kaynaklanıyor. George Clooney'in gülüşüne hayran olan ve bundan utanmamayı öğrendiğini söyleyen Carlin Flora'nın fikrini destekleyecek bir bilimsel çerçeve de kolayca çizilebilir. Bir kere güzellik başlı başına sosyal psikologların araştırmalarıyla kanıtladığı bir ön yargı kaynağı. Güzel insanlar çocukluklarından itibaren cezalardan yırtıyor, daha çok tanınıyor ve daha çok kazanıyor. İşe alınırken ya da taksi beklerken güzel yüzlü biri daha şanslı. Evrim üzerine yapılan araştırmalar da erkeklerin eş seçiminde simetri, büyük göz, ince dudak seçiminin temelinde üreme iç güdüsü olduğunu vurguluyor. Neslin devamı için erkekler genç ve güzel kadın seviyor. Ünlü Kerrick araştırması bir tür göz tarama testine dayanıyor. Testin sonuçlarına göre kadınlar da en az erkekler kadar güzel kadınlara bakıyor ve göz en çok güzel kadınları tarıyor. Görme duyuları ancak gelişmeye ve ışığa alışmaya başlayan 8 aylık bebekler bile güzel yüzlü bir kadına ortalama güzellikte ya da çirkin bir kadına oranla daha fazla olumlu tepki veriyor. Yani doğamızda güzel olana karşı bir zaafımız zaten var. Aslında kendi sıkıcı hayatlarımızdan uzaklaşmak için komşu gezegende yaşayan ünlüleri izliyoruz. Bizim gibilerin aksine onların hayatında aşk ve başarı çok daha dramatik bir şekilde gözlenebiliyor. Bizim hayatlarımıza göre onların hayatı çok hızlı. Her an yeni bir şey oluyor ve her an kendileri dahil her şey birdenbire değişiyor. Aslında ünlülerin hayatının bize hayatımızı ve kendimizi değiştirmek için bir motivasyon kaynağı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

DEĞİŞMEK LAZIM
Bu konuda en güzel örnek Madonna. Hem böylece ona duyulan ilgiyi de 'sıcak' tutuyor. Yüzünü, görünüşünü, tabiri caizse imajını her değiştirdiğinde ona tepki vermek zorunda kalıyoruz. Yüzü tanıdık olmasına rağmen sürprizler barındırdığı için popülaritesini korumayı başarıyor. Yani ilgi görmek istiyorsan değişeceksin. Ünlü isimleri takip ederek bilinç altında öğrendiğimiz ve özendiğimiz bir durum daha var, sevgili bulmak ve aşk isteği. Paparazzilerin de etkisiyle insanların günlük hayatlarında konuştukları ikinci konu, ünlülerin yatak odası haberlerinden sonra kendi ilişkileri. Ayrıca pek çok kişi belki de alacağı bir gömlek için bile beğendiği bir ünlüden ilham alıyor, "kopyalamak" tekniğiyle epey vakit kazanıyor. Zaman zaman bu kopyalama isteği uç noktalara gidebiliyor. Bütün zamanların en çok taklit edilen ikonu Marilyn Monroe bile yaşasaydı müzik kanalı MTV'de bu aralar yayınlanan ve çok izlenen bir şov programına şaşırırdı. "I Want A Famous Face- Ünlü Bir Yüz İstiyorum" adlı şova katılan gençler ünlülere benzemek için akıl almaz estetik operasyonlara katlanıyor. Son programlardan birinde Jennifer Lopez'e benzemek için saçın başladığı derinin öne alınma ameliyatı Amerika'da çok tartışılmıştı. John Lennon'un Beatles için "İsa'dan daha popüler..." demesi ya da Madonna'nın "Meryem Ana kadar ünlü olana kadar çalışacağım" diye demeç vermesi boşuna değil. Çağımızın mitolojisi olarak tabir edilen ünlü insanların gösterişli hayatı bizi ilişkilerimiz hakkında konuşurken daha çok yalan söylemeye ve bu ilişkileri yaşarken onlardan kopyalamaya itiyor. Araştırmalar insanların ilişkilerini tanımlarken kullandıkları dil ve kelime yapısıyla paparazzi porogramlarında kullanılan dil yapısında çok benzerlikler olduğunu gösteriyor. Kısaca ünlüler hayatımızda mutlaka yer alıyor ve bizi tahminimizden çok daha fazla etkiliyor.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Gözler sahaya dikkatler hakemlerimize çevrildi
 Kafkaslar'ın sahili Batum
 Time Warner Merkezi keşfedilmeyi bekliyor
 Marmara Denizi'nin gönüllü koruyucuları
 THY'de büyük değişim
 Avrupa'nın uçuş merkezi
 Kısa...kısa...kısa...
 İtalyan lolitanın seks günlüğü
 Tanrım daha hafif bir ceza verebilirdin
 Eskiler restoran oluyor
 Airport otelleri hızla artıyor
 Kısa... kısa... kısa...
 Yüzü 50 yıldır unutulmadı
 Kara trenlerden 'emirle' hızlanan trene yolculuk
 Londra'da Türk şovu
 Atina'yı keşfetmenin şimdi tam zamanı
 Tatilde dalış keyfi başka
 Avrupa'yı denizsiz plaj modası sardı
 Hollywood'un kıskanılan çifti
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY Vakfı'nın paraları ne oldu?
Türk Hava Yolları...
TURGAY NOYAN
Bizim ülkede yatırım yapmak
Geçtiğimiz haftalarda amatör...
STELYO BERBERAKİS
Yunanistan Güzelleşiyor
Olimpiyatlar'a bir hafta kala...
YASEMİN TAŞKIN
Elveda Tızıano
Dünya gazeteciliğinin en önemli ismi...
FİKRET AYDEMİR
Farklı Dünyalar
Türkiye'deki gibi birbirinden çok farklı...
REFİK DURBAŞ
Ortak işaretler
Bizim gazeteden Pervin Kaplan'ın...
Kendini gizleyen hastalık
Kendini gizleyen hastalık
Çabuk üşüyor, son zamanlarda fazla kilo alıyor ya da sık sık depresif...
Balık yağı zayıflamayı önlüyor
Kanser hastalarında sıklıkla görülen kilo ve kas kaybı yakın...
Futbolcular tatlı müptelası
Sütlü tatlılarıyla ünlü "Bolulu Hasan Usta"nın patronu ve lezzet...
Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız
Güler Yaşar, 14 yıldır eşcinsellerin gittiği 'gay bar'larda...
Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
Cumhuriyet'in 10. yılının kutlandığı dönemlerde 10.Yıl Marşı'nda "Demir ağlarla...
Ege köylerine Avrupa standartı
"Köylerde Yaşam Kalitesini Yükseltme Projesi" İzmir'in çevresini epey...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.