kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alman komşunu yanında getir.
Alman komşunu yanında getir

Berlin'deki "Şimdi- Now'' Festivali'ne Sezen Aksu, Tarkan, Sertab Erener gibi pek çok sanatçı katılacak. Almanya'daki Türkler'e "Alman komşunu al gel'' kampanyası yapılacak.

***

Alman komşunu yanında getir.

Berlin'de düzenlenecek "Şimdi-Now" adlı festival Türk ve Almanlar'ın bir hafta boyunca sanat ortamı içinde buluşmasını sağlayacak.

Aralık ayında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlayıp başlamayacağını öğrenmeye hazırlanırken ve politikacılar çalışmalarına bu yönde hız verirken, sanat ve kültür alanında çalışmalar da hızlandı. 2005 yılında gerçekleşmesi planlanan önemli bir projenin tarihi de özellikle öne alındı. Berlin'de 27 ağustosta başlayacak "Şimdi-Now" adlı festivalde 9 gün boyunca pop müzikten klasik müziğe, edebiyattan sinemaya; hat sanatından güncel sanata Türkiye'den hatırı sayılır zenginlikte bir repertuar sunulacak. Festival kapsamında Berlin'de Sezen Aksu ve Tarkan büyük çapta konserler verecek. Fazıl Say ve Sertab Erener birlikte özel bir konser projesi gerçekleştirecek. Bir başka ikili Burhan Öçal ve Paco de Lucia. Ayrıca başta Güher & Süher Pekinel, Mercan Dede, İlhan Erşahin, Kudsi Ergüner olmak üzere pek çok usta müzisyenin yer aldığı konserler serisi Berlin'de Türk seslerin duyulmasını sağlayacak. Festivalin bir başka sürprizi dans performanslarıyla uluslararası üne sahip Alman sanatçı Pina Bausch'un İstanbul için hazırladığı "Nefes" projesi. Programda Türkiye'nin Avrupa ile ilişkileri ile ilgili söyleşiler ve Murathan Mungan, Ahmet Altan gibi çok satan yazarların söyleşileri de var. Avrupa'nın önde gelen sanat kuruluşlarının da desteğiyle "Şimdi Now" festivalini gerçekleştiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, 11 Eylül'den sonra dünya sanat merkezinin New- York'tan Berlin'e kaydığını söylüyor: 'Türkiye'nin kendisini göstermesi için Berlin'de Türkler'in yanı sıra bir başka şansı da uluslararası bir topluluğa seslenecek olması. Biz Berlin'de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kültür ve sanat açısından katkılarının ne olduğunu sergilemeye çalışacağız. Türkiye sadece başörtüsü değil, plastik poşet değil. Bizi öyle tanıyorlar. Biz belki bir anlamda buyuz ama bir anlamda başka bir şeyiz de. Bu festivalle biz Türkiye'de neler olduğunu gösteriyoruz. Bir arada eğlenmeyi, üretmeyi öneriyoruz. Almanya'da yaşayan Türkler'e de "Alman Komşunu Al Gel" diye bir kampanya başlatacağız."

FOLKLORİK YA DA TURİSTİK DEĞİL
"Şimdi-Now"un folklorik ya da turistik bir festival olmaması, dikkat çekici. Programda bir devlet orkestrası ya da halk dansları topluluğu tarzında bir çalışma yok. Festival İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) direktörleri, Harrison Parrott adlı İngiliz ajansının ve Berlin'deki Werkstatt der Kulturen'in ortak katkılarıyla oluşturulmuş. Taner, Türkiye deyince akla gelen isimlerin de olmasını istediklerini belirtiyor; "Tarkan ve Sezen Aksu kabul edelim etmeyelim birer dünya starı. Türk olsun, Alman olsun projeyi duyan 'Tarkan var mı, Sezen Aksu geliyor mu' diye soruyor."İngiltere'nin en saygın sanat ödülü Turner'a aday olan Kutluğ Ataman'ın Berlin için hazırladığı "Butterfly flasps ist wings" adlı video yerleştirmesi de festivalde yer alıyor. Programda edebiyat dünyasından Murathan Mungan, Oya Bayar ve Müge İplikçi de var. Taner, İKSV'nin 11 yıldır çok prestijli festivaller, bienaller düzenlemesine rağmen hala kolay sponsor bulamamasını ise şöyle açıklıyor; "Bu durum değişmiyor. Kriz dönemlerinde bütçelerde ilk kesintiler sanattan yapılıyor. Şirketleri suçlamayalım, biz de aynısını yapıyoruz. Kriz çıktı ne oldu? İlk sinemalar boşaldı. Bu hükümet döneminde şimdi çıkartılan kültür sanat girişimcisine teşvik yasası bugüne kadar bu alanda yapılmış en büyük iyilik."

Adnan Yıldız

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Mesele aldatmak değil affedilebilmek
 Ozona çok acıyorum, o yüzden sprey yerine pompa kullanıyorum
 En cüretkar sporcular
 Tatil dönüşünde evinizi renklendirin
 Herkes Hollywood yıldızları gibi olabilir
 Hem kaliteli hem ucuz
 Dört yeni model
 Olimpiyatlara özel
 Çantanızdaki timsah
 Kaçırdığınız filmler
 Çılgın bir gece için
 Makyaj Çantası
 En yeni kozmetik ürünleri
 Sultanın mücevherleri
 Kişileri siyasi kimliklerine göre sınıflandır mıyorum
 Kuran'daki astrolojik işaretler
 Psikolojinin yeni trendleri
 Köpeğinizle dost olun
 Ayışığında müzik terapisi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sallama çayı sevmiyorum
Kadın gece yarısı uyandı.
ŞAFAK KARAMAN
İyi olan kazanır
Türk popüler müziğimizin bu yıl...
Beyzbol takımları yakında sahada
Beyzbol takımları yakında sahada
Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu tarafından Amerika'dan...
Paris Pekin arası İstanbul
Paris Pekin arası İstanbul
Dünyanın en medyatik ve ünlü çizerlerinden Hippolyte Romain, hiç...
Sorunlar 13'ünde de 30'unda da hep aynı
Amerikan sinemasının son dönemde suyunu çıkarttığı bir temaya dayanan...
Birbirlerini hem seven hem mahveden bir çift
Sıradışı bir kişiyi ve hayatı anlatmak... Elbette bu, çok iyi...
Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
Haliç kıyısındaki Cibalikapı Balıkçısı, bu yaz Çubuklu Hayal Kahvesi'nin içinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.