kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kaza, suç ve insan

Perşembe günü yaşanan ve kaza diye adlandırılması zor facia, Türkiye'de rastlanmayacak bir olay değildi. Başbakan ve Ulaştırma Bakanı'nın tepkileri de Türkiye'de yaşayan insanlar açısından çok şaşırtıcı sayılmaz. Eğer gazetelere yansıyan haberler doğruysa Başbakan'ın bakanlar kurulu toplantısında "biz nerede hata yaptık" sorusunu sormak yerine "bu olay bizim eksi hanemize yazılır" kaygısını dile getirmesinde de kötü anlamıyla şark politikacılığının kalıpları dışında bir yan aramak gereksiz.
Hızlı hattın sorumlu bilim insanlarının uyarılarına rağmen açıldığı biliniyor. Bu süre boyunca sesi soluğu pek çıkmamış iletişim kurumlarının linç korosunun başını çekmelerinde de, haklı bile olsalar, şa- şılacak bir durum yok.
Türkler böyle yaşar...
Tıpkı başında bulunduğu kurum kendisine birkaç beden bol gelen devlet demir yolları müdürünü ve sorumluluğu Allah'a yıkacak ölçüde kendinden geçmiş vekilinin telaşlarında bir sürpriz olmadığı gibi. Ya da istifayı düşünecek çapta olmamalarında gibi.
Yersiz bir mertlik gösterisiyle ve daha henüz bir soruşturma yapılmadan sorumluluğu insan hatasına bağlamaya çalışan Bakan'ın ar duygusundan nasipsizliğinde de insana inanılmaz gelen bir şey söz konusu değil.
Ne de olsa rahmetli Metin Toker'in deyimiyle "Türkiye'de Türkler yaşar ve Türkler de böyle yaşar". Üstelik Türkler "suçu kanıtlanana kadar insan suçsuzdur" kuralına da pek yürekten inanan bir millet değildirler. O nedenle yetkililer işi makiniste yükleyecek, medyanın öncülüğünde millet de hükümeti, devlet demir yollarını, bakanı ve son tahlilde her şeyin başı sayılan Başbakan'ı suçlu bilecek.
Sorumluluk, nitelik ve elzem
Ta ki Türkiye'de pek rastlanmayan bir gelişmeyle dürüst bir soruşturma yapılabilsin. Bu soruşturmayla hızlı tren konusunda alınan kararın gerekçelerinden yolcuların üçte ikisini saatler boyunca ölü ilan edebilen iletişim mekanizmasına kadar her şey şeffaf bir şekilde gözden geçirilsin, sonuçlar kamuoyuna açıklansın.
Tipik Türkiye Cumhuriyeti refleksleriyle tren kazasına tepki veren AKP ve Başbakan her halde bu tavırla Türkiye'yi yönetemeyeceklerinin de farkındalar. AB süreci yalnızca Türkiye'deki iktidar dengesinin değişmesi, hem siyasal hem sosyal anlamda güç kayması yaşanmasından ibaret bir süreç değil. Aynı zamanda idari yapısıyla iş yapma zihniyetiyle, yetkililerin atanmasından taşıdıkları sorumluluk duygusunun niteliğine kadar köklü bir dönüşümü de elzem kılıyor.
İnsan sermayesi fakiriyiz
Böylesi bir Türkiye'de insanların cemaatlerine göre değil niteliklerine göre, cinsiyetlerine göre değil yeteneklerine göre işe atanmaları şarttır. Dini inançları (ya da bu inancın eksikliği veya mezhep farklılığı) nedeniyle de, kişisel yaşam tarzı nedeniyle de kimse hak ettiği bir görevden uzaklaştırılamaz.
Türkiye'de devrim sayılabilecek siyasi reformları gerçekleştiren AKP'nin de son tahlilde zayıf yanı budur. Siyasetin patronaj musluklarından uzaklaşmak istememesi, kendinden saymadıklarıyla çalışmakta zorlanmaktadır.
Halbuki Türkiye, insan sermayesi açısından çok zengin bir ülke değildir. AB üyeliğine soyunacak bir ülkenin hükümetleri de çalışma arkadaşlarına yalnızca bizden olmak ya da olmamak kriteriyle seçme lüksüne sahip değildirler.
Tren kazasında yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerken kendimi de izninizle tatile gönderiyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Terör, Irak ve ABD seçimleri   / 05-08-2004
 Kaza, suç ve insan   / 25-07-2004
 Aralık'a doğru   / 22-07-2004
 Dış politika nabzı   / 18-07-2004
 Siyaset ayarı   / 15-07-2004
 İlişkiler zayıflamış değil   / 13-07-2004
 Emperyal düşler   / 11-07-2004
 Seçime doğru   / 08-07-2004
 Öfke ve patlama   / 04-07-2004
 Arayış   / 01-07-2004
SOLİ ÖZEL
Notalardan taşanlar
Amerikan toplumunda hemen her kesime...
Ali güneş yaz +92'ye gönder 1 puanın gelsin
Ali güneş yaz +92'ye gönder 1 puanın gelsin
Kocaman'ın öğrencileri Yunus ile öne geçti. İlk devre Pancu, ikinci...
Stres yaptık
Stres yaptık
Beşiktaşın hocası "Çok iyi değildik ama takım kimliğini kazanmaya...
CHP'li muhaliflerin suçu 'ağır' bulundu
CHP'li muhaliflerin suçu 'ağır' bulundu
Yüksek Disiplin Kurulu, Genel Merkez'in ihraç edilmelerini istediği 3...
Hızlandırılmıştı, pistten çıktı
Dünya ikincisi atletimiz Süreyya Ayhan'ın 'sakatlığından dolayı...
Bir Başka Doping İddiası: Hamileydi
Süreyya ve Yücel Kop'un WADA ve IAAF'in doping testi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.