kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hızlandırılmıştı, pistten çıktı
Altın Kız'ın Dramı

Bir yıldızın çöküşü: Doping kontrolünden kaçmak için Süreyya yerine benzeri Arzu Berk’ten idrar örneği alındı.

Sakat olduğu için olimpiyata gitmeyeceği açıklanan Süreyya Ayhan için şok gelişme. Uluslararası Atletizm Federasyonu IAAF, onu sahtecilik ve doping kontrolünden kaçmakla suçladı.

ARZU, SÜREYYA OLDU
AYHAN'ın
sahte idrar numunesi verdiğini belirten IAAF, savunma istedi. Fiziksel açıdan çok benzediği için, doping kontrol uzmanlarına Süreyya Ayhan diye tanıtılan Arzu Berk'in idrar örneğinin verildiği ifade edildi.

CEZASI ÇOK AĞIR
IAAF'nin
savunma isteği de kamuoyundan saklandı. Yücel Kop "Üç kez numune istenince sinirlendik, vermedik" dedi. Doping kontrolünden kaçan atletler 2-4 yıl pistten uzaklaştırılıyor.

Skandalda iki olasılık
AYHAN
ve Kop'un teste direnmesiyle ilgili iki olasılık gündemde: 1- Dopingi saklamak istediler. 2- 'Doğal doping' için hamile kaldı, gizlendi.

Hepimizin gözbebeğiydi
DOPİNG
iddiası nedeniyle zor anlar yaşayan Süreyya Ayhan bu yılın başında SABAH'ın özel jürisi tarafından "Yılın Sporcusu" seçilmişti. Son iki yılda adından en çok söz edilen bayan orta mesafe koşucusu olan Süreyya Ayhan, geçen yıl Paris'teki Dünya Şampiyonası'nda da ikinci olmuştu.

Çifte şok
DOPİNG
vakasından haberdar edilmedikleri için Erdoğan ve Bakan Şahin "sakatlığı nedeniyle" Ayhan'ı teselli etmekle yetinmek durumunda kaldılar.


***

Hızlandırılmıştı, pistten çıktı

Dünya ikincisi atletimiz Süreyya Ayhan'ın 'sakatlığından dolayı Atina'da koşamayacak' açıklamasından sonra Ayhan'ın doping yaptığı öne sürüldü TEMMUZ ayında doping kontrolü için Türkiye'ye gelen Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun savunmasını istediği Süreyya'nın, atletizm hayatı bitebilir.

Süreyya Ayhan, 13 Ağustos'ta başlayacak olan Atina Olimpiyatları'nda atletizmde en büyük altın umudumuzdu. 1500 Metre Bayanlar kategorisinde Avrupa Şampiyonu ve Dünya İkincisi olan Milli atletimizin, Olimpiyatlara 'sakatlığından dolayı' katılamayacağı açıklanmşıtı. Ancak dün Süreyya Ayhan'ın Olimpiyat oyunları dışında kalmasına yol açan etkenin sakatlık değil doping olduğu iddiaları gündeme geldi. Atletizm camiasında içten içe seslendirilen doping iddiaları dün en üst noktaya ulaştı. Uluslararası Atletizm Federasyonu, (IAAF) kendilerine sahte idrar numunesi verildiği iddiasıyla Süreyya Ayhan'dan savunma istedi.

İDRAR ÖRNEĞİ DUBLÖRDEN
Her şey Süreyya'nın kamp yaptığı Edirne'ye Temmuz ayı başında IAAF yetkililerinin gelmesiyle başladı. İddialara göre kontrol uzmanlarına, Ayhan'ın birlikte çalıştığı ve ona fiziksel açıdan benzeyen ve Süreyya olarak tanıtılan Arzu Berk'in idrar numunesi verildi. Ancak bu 'dublör oyunu' IAAF yetkilileri tarafından şüpheyle karşılandı. Süreyya'nın 'idrar numunesi dublorü' olduğu iddia edilen Arzu Berk, herkesten saklanıyor ve 'bilinmeyen bir yerde' olduğu söyleniyor. Bu 'kamuflaj harekatı', "Arzu Berk, Süreyya'nın yerine idrar numunesi veriyordu" iddiasını güçlendiriyor.

KOP NUMUNEYİ DÖKTÜ
Kısa süre sonra IAAF, bu numuneden şüphelenerek 25 Temmuz'da başka 4 görevliyi Edirne'ye yolladı. Bu kez Süreyya Ayhan'ın yapabileceği fazla bir şey yoktu. Önce 25 mililitrelik bir örnek elde edildi. Ancak Ayhan'ın antrenörü ve kocası Yücel Kop, bu numuneyi yetkililere vermedi. İkinci denemede 75 mililitrelik bir örnek alındı. Ancak Kop, bunun yerine arka planda bir dolaptan çıkardığı farklı bir şişeyi vermek istedi. IAAF yetkilileri, ısrarla ikisini de istedi. Ancak Yücel Kop, Süreyya'ya ait numuneyi yere dökerek imha etti.

KAMUOYUNDAN SAKLANDI
Bu durumun ardından IAAF, sert bir yazıyı Türkiye Atletizm Federasyonu'na yolladı. Bu yazıda Süreyya Ayhan'ın doping testleri sırasında yaptıkları anlatılıyor ve savunma isteniyordu. Ancak nedense bu yazı, kamuoyundan saklandı. Bu dönemde Süreyya ve Yücel Kop çifti, televizyonlara çıkıp, "Bizi devamlı olarak doping testine tabi tutuyorlar. Çalışmalarımız aksıyor" şeklinde konuşuyorlardı. Halbuki IAAF ve Dünya Anti-Doping Kurumu (WADA), Olimpiyatlar'a katılacak tüm sporculara böyle baskın testler uygulama hakkına sahipti. Zaten Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Olimpiyat'ta ülkemizi temsil edecek tüm sporcularımızın adlarını ve hangi tarihlerde nerelerde kamp yapacaklarını bildirmişti. Kısacası bu, göz göre göre yaşanan bir baskındı.

ECZACI YÜCEL KOP!
Tabii ki en çok kuşkulanılan nokta, Süreyya Ayhan'ın bilinen doping maddelerini kullanıyor olmasıydı. Dayanıklılık ve direnç konusunda bire bir olan THG ve EPO adlı ilaçlar, en çok konuşulan ilaçlardı. Bundan 4 yıl önce Sidney Oyunları sırasında Yücel Kop'un Süreyya Ayhan için bir Azeri fizyoterapistten Türk kafilesindeki doktorların itirazlarına rağmen ilaç aldığı biliniyor. Neyse ki o zaman bu ilaç, sudan ibaret çıkmıştı. Ama bu öykü, Kop'un mantığını göstermesi açısından çok ama çok önemliydi.

"BAKAN DA ŞAŞIRDI"
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay dün yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: "Bir hafta önce Yücel Kop'la görüştüm. Bana 'Süreyya Kayseri'de mide kanaması geçirdi. Çalışmalarımız aksıyor. Böyle olursa toplarlanamayabiliriz. Bu ayın 12'sinde belli olur' dedi. Bizden önce onlar aradı. 'Yarıştan çekiliyoruz' dediler. Benim için de sayın bakan için de şaşırtıcı oldu. Soruşturma da bundan dolayı açıldı." Doping uzmanı Dr. Kaya Livanelioğlu da bu gibi durumlarda sporcuların suçlu bulunmaları halinde 2 ila 4 yıl ceza aldıklarını belirtti. Soruşturmanın sonunda büyük ihtimalle Süreyya, doping numunesi vermediği için "dopingli" addedilecek ve belki de geri dönmemek üzere pistlerden silinecek.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bir Başka Doping İddiası: Hamileydi
 Yücel Kop: Korkacak bir şeyimiz yok
 Doping, ABD'yi de karıştırdı
 Kop, Türkiye'ye ihanet içinde
 Normal tren dolu kalktı
 Hevsel'den cephanelik çıktı
 Trenden sarkan üç çocuk panoya çarptı
 Mardin'de polise saldırı: 4 yaralı
UMUR TALU
Ya düğün, ya cenaze...
Belki şu yaz günlerinde,...
EMRE AKÖZ
'Dırdır' dediğin Çin işkencesidir
Mehmet Barlas'a Cevap...
ERGUN BABAHAN
İki yıl geçti
Merkez SABAH'ın temeli bundan tam iki sene...
ÖMER ÇELİK
Terörün muhalefeti ele geçirmesine engel olmak...
MUHARREM SARIKAYA
AB'ye petrol baskısı
Irak'ta dün bir Türk şoför daha...
Yine bir Türk kaçırıldı
6 gün önce kafasına ateş edilerek öldürülen Murat Yüce’den sonra...
Zerkavi, CD'yle yeni militan arıyor
TÜRKİYE'DEKİ ikiz saldırılar başta olmak üzere dünyadaki...
Ali güneş yaz +92'ye gönder 1 puanın gelsin
Ali güneş yaz +92'ye gönder 1 puanın gelsin
Kocaman'ın öğrencileri Yunus ile öne geçti. İlk devre Pancu, ikinci...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.