kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rusya, bira reklamlarını kısıtlayınca Efes sevindi
Rusya, bira reklamlarını kısıtlayınca Efes sevindi
Efes Breweries International

Rusya, bira reklamlarını kısıtlayınca Efes sevindi

Tüketim hızla artınca Rusya'da bira reklamlarına kısıtlama geldi. Markalaşmaya çalışan rakiplerinin reklam yapamayacak olması en büyük oyuncu Efes'i sevindirdi.

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, ülkede sayısı giderek artan ''bira bağımlıları'' nedeniyle bira reklamlarına kısıtlamalar getiren bir yasayı onayladığı belirtildi. Yasaya göre, saat 07.00 ve 22.00 arasında televizyonlarda bira reklamlarının yayınlanması yasaklanıyor. Bu saatlerin dışında yayınlanan reklamlarda da insanların ve hayvanların kullanılmasına izin verilmeyecek. Rusya'da bira, son zamanlarda, halkın en gözde içkisi olan votkaya rakip olmaya başlamış, tüm dünyada en hızla büyüyen bira pazarı olan Rusya'da satışlardaki artış siyasetçileri endişelendirmeye başlamıştı. Bira reklamlarının gençleri hedef aldığını düşünen siyasetçiler, hazırladıkları yasayla bira satışlarının özendirilmesini engellemeyi, gençler ve çocuklar arasında artan alkol bağımlılığını azaltmayı amaçlıyorlar. Onaylanan yasa, televizyonların en çok izlendiği saatlerde, bira reklamlarının yayınlanmasını tamamen yasaklıyor. Reklam sektörü ve bira üreticileri elde ettikleri karın yasak nedeniyle önemli oranda azalacağını savunuyorlar. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için meclis üst kanadı Rusya Federasyon Konseyi (Senato) ve Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekiyor. Votka reklamlarına getirilen benzer bir yasağın ardından üretici şirketler, şirket logolarını kullanarak kuruyemiş gibi yiyeceklerin reklamlarını yapmışlardı. Aynı logo kullanılmış olsa da pazarladıkları ürün alkollü bir içecek olmadığı için yasayı ihlal etmemişlerdi.

MİLLİ TAKIM SPONSORU
Rusya'daki bira piyasasının önemli isimlerinden ve Rus milli takımının sponsoru olan Efes Grubu'nun Pazarlama Direktörü Tuğrul Ağırbaş yaptığı açıklamada, bira reklamlarına yönelik getirilen yasağın, piyasaya yeni giren ve markalaşmaya çalışan firmalara olumsuz etki yapacağını söyledi. Efes'in Rus milli takımının sponsorluğunun yanı sıra konserler gibi birçok etkinliğe yaptığı sponsorlukla Rusya piyasasında tanınan bir marka olduğunu kaydeden Ağırbaş, şunları söyledi: ''Yasanın bu halinden anladığımız kadarıyla sponsorlukları etkileyecek bir şey yok. Çünkü yasada sponsorluk yapamaz denmiyor. Ancak yasa bira reklamlarının saat 07.00-22.00 arasında yapılmasını engelliyor. Bu saatler arasında sponsorluğu yapılan takımların maçları ne olacak. Onu bilemiyoruz. Bu konuyu avukatlarımız inceliyor.'' Bu yasakla birlikte pazara yeni girmiş veya girecek olan firmaların tanıtım zorluğu yüzünden büyük dezavantajları olacağını söyleyen Ağırbaş, ''Biz sonuçta yıllardır burada piyasada önemli yer edinmiş bir markayız. Bize, piyasaya yeni giren biraların aksine olumlu etkisinin olacağına inanıyoruz'' dedi. Efes İçecek Grubu'nun bira markası Stary Melnik (İhtiyar Değirmenci), Moskova'da piyasaya sürülen bira markaları arasında ciro üzerinden elde ettiği yüzde 11,4'lük pazar payıyla ilk sırada bulunurken, Efes Grubu'nun tüm bira markalarının Rusya pazarındaki payı yüzde 15,7 oranında.

PAZARIN LİDERİ
Efes İçecek Grubu'nda yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International'ın Rusya'daki iştiraki olan Moskova Efes Biracılık tarafından üretilip pazarlanan Stary Melnik, 600 farklı markanın yer aldığı Rus bira pazarının da üçüncü büyük markası olma özelliğini taşıyor. "Global bira pazarında'' en büyükler arasında yer alan, bu yıl ABD, Çin ve Almanya'nın ardından dördüncü sıraya yükselmesi beklenen Rusya'da, dünyanın en büyük 5 beş bira üreticisi faaliyet gösteriyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Cargill işi tamam!
 Yeni Türk Lirası, Euro ve dolar kadar güçlü olacak
 Anı Tur, World Focus'la havadaki rekabete girecek
 Petroldeki artışı halka yansıtmadık
 Kârı katladı, Citibank'ın gözüne girdi
 THY'nin satışında hedef kitle gurbetçiler olacak
 Faiz yükseldi, tüketici krediden vazgeçmedi
 Işsizliği de çözecek bir stand-by olmalı
 Şükür, Parma'ya giderken, transfer parası borsaya gitti
 İngiltere'de tırmanan faizler iflasları patlattı
 Çiftçiye ek süre müjdesi
YAVUZ SEMERCİ
Araştırın şu işi!
Kimine göre Türkiye'nin en büyük kara...
İLKER SARIER
Bir iyilik yap
İskoçya'da yoksul mu yoksul bir çiftçi...
ALİ SAYDAM
Vardır elbet bir bildikleri...
Anlamakta her güçlük...
Kimliği belirlendi
Yol kenarındaki 7 kişiye çarpıp iki kişinin ölümüne neden olan oto...
Zayıflamak isterken kansere yakalanmayın
BİLİM adamları uyarıyor: Hızla kilo verip sonra geri almak,...
IMKB
E: 19,188 D:% -0.81
DOLAR
S: 1,458,000 D:% -0.68
EURO
S: 1,781,000 D:% 0.74
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.