kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Karşılıklı suçlamalar ve vay gidene!...

Vay gidene derler ya hani. İşte 19 yaşında yitip giden bir aslan parçasının, Çağrı Anıl'ın ardından söylenecek tek anlamsı söz bu aslında. Şükür ki göz korneasını da nakledecek bir hasta bulunmuş dün. Yani, dünya gözüyle görmeye devam edecek gözleri. Ancak Çağrı bu dünyadan çook uzakta, ebedi uykusunda olacak hep...
Acıyı harmanlamak için yazmadım bunları. Çağrı'nın profesör babası ile suçladığı Başkent Hastanesi arasında sürtüşme sürüyor da onun için yazdım. Hastane yetkilileri çok alındıkları sözler üzerine baba Mesut Anıl'ı mahkemeye vermeye hazırlanıyormuş.
Bu arada Başkent Üniversitesi kurmaylarından bir dertleşme mektubu geldi bana. Biraz yazmak yararlı olacak sanırım. Diyorlar ki:
"Savaş Bey. Merhum Çağrı Anıl'ın başvurduğu 27.07.2004 tarihinden ölümüne kadar geçen sürede yaptığı bütün işlemler belgelenmiştir. Sürecin özeti ise aşağıdadır.

Radyo opac madde verilmedi

Hasta, "nefes darlığı" şikâyetiyle hastanemizin Göğüs Hastalıkları Bölümü'ne başvurmuştur. Bu bölümce istenen göğüs tomografisi çekimi sırasında, hastaya herhangi bir radyo opac ilaç vermeye fırsat kalmaksızın hasta fenalaşmış, bir kalp durması durumuyla karşı karşıya olunduğu anlaşılıp, aynı ortamda bulunan acil servis ekibi tarafından derhal ilk müdahale yapılarak yoğun bakıma kaldırılmıştır.

Aile ameliyatı onayladı

Kalp damar cerrahisi yoğun bakımda, ani gelişen bu tabloyla ilgili teşhis kesinleşene kadarki sürede, yaşamını sürdürebilmesi için hasta kalp-akciğer pompasına bağlanmıştır. Ardından yapılan eko-kardiyografide, kalpten çıkan ana atardamarın kalpten çıkış noktasında balonlaştığı ve normalde 2 cm olması gereken çapının 12 cm'ye ulaştığı tespit edilmiştir. Sol akciğer ana havayolunun çöktüğü tespit edilmiştir. Bu aşamada, Kalp Damar Cerrahımız Doç. Dr. Rıza Türköz tarafından hastanın babasına durum anlatılmış, annenin yazılı, babanın sözlü onayıyla, ana atardamardaki balonlaşmaya yönelik ameliyat kararı alınmış ve uygulanmıştır (Belgesi ektedir).

Çağrı için herşeyi yaptık

Tüm bu olaylar yaklaşık 30 dakika süre içinde gelişmiştir. Sonuçta, hastanın yaşatılması için her türlü tıbbi müdahale yapılmış, hasta mevcut anatomik patolojisine bağlı olarak gelişen olaylar zincirinde, beyin ölümüyle yaşamını kaybetmiştir. Bu sürede, hasta daha yaşam destek ünitesindeyken, hasta yakınları, Ç. Ü. Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin Organ Nakli Merkezi'yle temasa geçip hastanın organlarını bağışlamak istediklerini belirtmişler, bu durum Organ Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Sayın Prof. Dr. Haluk Demiryürek tarafından Adana Hastanemiz'in yetkililerine bildirilmiştir. Hastanemiz, babasının da isteğiyle, Ömer Çağrı Anıl'ı; beyin ölümü gerçekleşmiş, kalbi atar halde, Balcalı Hastanesi'ne nakletmiştir.

İddialara gelince:

"Ölüyü ameliyat ettiler" iddiası, insafsız ve asılsız bir iddiadır. Babasının; "Balcalı Hastanesi'nde tetkikler yaptırdık, bir şey çıkmadı" dediği hastanın, ileri derecede büyük aort anevrizması mevcuttur. Bu anevrizmanın akciğere kan taşıyan akciğer atardamarını sıkıştırması sonucu hastanın kalp ve solunumu durmuş, yapılabilecek her şey, ameliyat da dahil, yapılarak son bir şans da olsa, hasta yaşatılmaya çalışılmıştır.
"Hastaya tetkik edilmeden ilaç verildi" iddiası asılsızdır. Çünkü söz konusu ilaç hastaya verilmemiştir. Kaldı ki, tomografi çekimi, herkesin bildiği gibi, hastane dışındaki görüntüleme merkezlerinde de yapılmaktadır. Ayrıca, hastanemizde alerjik yan etkisi çok düşük, kaliteli radyo opac ilaç kullanılmaktadır.
"Organların ticari amaçlarla kullanılacağı" iddiası ise... İlk organ naklinin yapıldığı 1975 yılından bu yana, ülkemizde organ naklini başlatan, ülkesinin adını dünya bilim literatürüne organ naklinde başardığı ilklerle yazdıran bir tıbbi geleneğe yapılan ağır ve maksatlı bir suçlamadır. Bu ağır suçlamalarının hesabını yargı önünde sormak bizim için kaçınılmaz olmuştur."

Baba hâlâ suçluyor

Genç yaşta ölüme yenik düşen Çağrı'nın babası Prof. Dr. Mesut Anıl ise iddialarından milim şaşmıyor ve; "Yaptıkları hatalar kendilerini savunurken bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. Yüce Türk adaleti kimin haklı kimin haksız olduğuna karar verir yakında" diyor.
Keşke, keşke bir mucize olsa da işi mahkemelerde devam ettirmek yerine bilim dünyasının insanları bir araya gelip konuşup dertleşip ortak kararlar alsalar.
Bunu sağlayacak olan bir isim var aklımda. İdareciliği bir yana insanlığı, şevkati, adaleti, sıcaklığı ve dostluğuyla tanınan Adana Valisi Sevgili Kemal Ünal var. O da ufak bir rahatsızlık geçirmiş, bıçak altına yatmış duydum ki. Kemal ağabeyime hem geçmiş olsun diyor hem de bu hüzüngen soruna el atmasını rica ediyor, mahkeme koridorlarında birbirini suçlayan doktorlar, mühendisler, proflar, akademisyenler görmesek daha iyi olmaz mı diyorum. Sevgilerimle...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bülbüllü Mehmet Efendi'nin diyarı!..   / 06-08-2004
 Karşılıklı suçlamalar ve vay gidene!...   / 05-08-2004
 Heey Piiişt! Gel gel, Tuzluk tuzluk!..   / 04-08-2004
 Doktora verdim iyi ettim!..   / 03-08-2004
 Tunceli barajı neden istemiyor?..   / 02-08-2004
 Bir kazanın anatomisi   / 01-08-2004
 Munzur Çayı'nda 12 taş topla, içinden dilek tut   / 31-07-2004
 Dersim'in altı kelek Pertek'e gidek gelek...   / 30-07-2004
 Hangi bakan durumdan vazife çıkaracak?..   / 29-07-2004
 Eşkıya Berfo'nun ölümü ve sevda üzerine!..   / 28-07-2004
HINCAL ULUÇ
Bir eskimiş fotoğraf!..
Kızkardeşim Serpil yolladı...
EMRE AKÖZ
YÖK Başkanı Teziç'in canını sıkan konuşma
Perşembe...
MEHMET ALTAN
Türkler Fransız gazetesi mi okusun?
Geçen Pazartesi...
Atina'ya lider akını
Atina, Olimpiyat Oyunları'na katılacak sporcuların yanı sıra 29...
O, bu gafları hep yapıyor
Adına gaflarının anlatıldığı bir kitap dahi yazılan ABD Başkanı...
"Temposu gerekliydi"
Elvan Abeylegesse’nin hocası Ertan Hatipoğlu, "Süreyya’nın temposu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.