kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hemofiliye yenilmedi oğlunu ayağa kaldırdı
Her 5 bin erkekten biri hemofili

Hemofiliye yenilmedi oğlunu ayağa kaldırdı

Hemofili taşıyıcısı, İzmirli Sema Güvercin'in hemofili hastası iki çocuğu için verdiği mücadele göz yaşartıyor. Yürüyemeyen büyük oğlu Fatih'i yıllarca sırtında okula getirip götüren Sema Güvercin, verdiği mücadele ile sonunda onu yürütebilmeyi başardı

Zoru Başaranlar
İnsan hayatında aniden ortaya çıkan büyük sağlık sorunları, tüm yaşananlara rağmen azmin gücü sayesinde zaferle sonuçlanabiliyor. İyileşmeyi istemek, umudunu kaybetmemek ve yaşama sıkı sıkıya sarılmak, sağlığı geri kazanmanın olmazsa olmazları arasında. Bu yazı dizisinde, yaşadığı tüm olumsuzluklara, büyük sağlık sorunlarına rağmen, yaşama tutunabilmeyi, mutluluğa imza atabilmeyi başarmış kişilerin öykülerini okuyacaksınız... Hiçbir zaman pes etmeyin...

İsmi Sema Güvercin... Ağır hemofili hastası çocukları Fatih (18) ile Ömer (7) ve sağlıklı Murat Güvercin'e (16) iyi bir gelecek sağlama uğrunda savaş veren bir anne o. Sema Hanım, ilk acısını, anneden çocuğuna geçme ihtimali yüzde 50 olan hemofili hastalığına ilk çocuğu Fatih'in bir buçuk yaşında yakalandığını öğrenince yaşadı. Hemofili hastası iki oğlunu, 18 yıldır canını dişine takarak büyüten Sema Güvercin (41), eşinden ayrı yaşadığı son üç yıldır el işiyle evini geçindiriyor. Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi'nin önerisiyle 1993 ve 1994'te iki kez Yılın Annesi Ödülü'ne layık görülen Sema Anne'nin yaşadıkları, "Bu anne ayakta alkışlanır" dedirtiyor. Hemofili hakkında bilgisi olmayan Sema ve eşi Ramazan Güvercin'in, altı aylıkken vücudunda morluklar çıkan ve dişetinde kanamalar olan ilk çocukları Fatih'in hemofili hastası olabileceği, akıllarına bile gelmemişti.

FATİH'İ HASTANEDEN KAÇIRDI
Bir buçuk yaşındayken mide kanaması geçiren küçük Fatih, Dr. Behçet-Uz Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Kanında 'faktör 9' proteini eksik çıkan Fatih'e hemofili teşhisi kondu. Hastalığın kalıcı olduğunu ve hayat boyu kanamalarla seyrettiğini öğrenen anne ve babanın dünyası başına yıkıldı. Herhangi bir kanamayı engellemek amacıyla hareketlerine dikkat etmesi gereken küçük Fatih için yasaklı yıllar başlamıştı. Aile için çocuklarının kanaması olduğunda o yıllarda kullanılan kandan yapılan plazma isimli ilacı almak oldukça zor oluyordu. Çünkü ilacı almaya gittikleri Kızılay Kan Merkezi, "Bize kan bağışında bulunacak kişi bulursanız ilacı veririz" diyordu. Çocuğunun tedavisinde yaşadığı zorluklarla boğuşan Sema Hanım, eşinin ailesi tarafından 'hastalıklı çocuk dünyaya getirmek'le suçlandı. Komşuları da çocuklarını 'hastalık bulaşır' gerekçesiyle Fatih'le görüştürmemeye başladı. Eşi Ramazan Güvercin, yakınları ve çevresinden kan verecek kişi aramaktan bir işe girip çalışmaya vakit bulamaz olmuştu. İki buçuk yaşındayken tahta parçası ile damağını kesen Fatih Güvercin'i sabah kalktığında kanlar içinde bulan annesi Sema Hanım, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdü. Hastanede kan kusmaya başlayan çocuk, yoğun bakıma alındı. Bir ay hastanede tedavi gören oğlunun hastane masrafını karşılamak için ödenmesi gereken parayı toparlayamayan Sema Güvercin, çocuğunu eve kaçırdı.

UNICEF'E MEKTUP YAZDI
Sema Güvercin, UNICEF'in televizyondaki 'çocuklar ölmesin' mesajını veren bir reklamını izledi. Çaresizliklerini anlatan mektubu UNICEF'e gönderen Güvercin'e gelen yanıtta "Size yardımcı olacak bir dernek görevlendirdik. Sizi arayacaklar" yazılıydı. Türk Anneler Derneği Başkanı İzmir Başkanı Fatoş Dayıoğlu, Sema Hanım ile temasa geçti. Dernek Başkanı Dayıoğlu, çocuğunun tedavi edilmesini isteyen anneyi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nin başhekimiyle görüştürdü. Başhekim "Her türlü yardımı yapacağım" dedi. Böylece, aile maddi sorunlarını biraz da olsa aştı. 1986 yılında Fatih, ilkokula başladı. Sema Güvercin, ayağından alınan kan nedeniyle yürüyemeyen oğlunu iki yıl okula sırtında götürüp getirdi. İki yıl sonra oğlu Murat da okula yazıldı. İki oğlunu da okula götürmek zorunda olan anne, oğullarını el arabasıyla taşıdı.

YÜZME SAYESİNDE YÜRÜDÜ
Yürüyemeyen Fatih'i iyileştirmek için uğraşan annenin çalmadığı kapı kalmadı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başvuran Sema Hanım, oğlunun Kültürpark'taki yüzme havuzunda ücretsiz kurs görmesini sağladı. Bir yıl yüzen Fatih, azmiyle sonunda yürümeyi başardı. İki çocuğuyla yaşam mücadelesi veren Sema Güvercin, bu sırada yeniden hamile kaldı. Doğumdan sonra üçüncü çocukları Ömer'e de hemofili teşhisi konması anne ve babayı kahretti. Ömer'in hayatının büyük kısmı da abisi Fatih Güvercin gibi hastanelerde geçti. Küçük Ömer'de hemofili çıkmasının üzüntüsü geçmeden, Ramazan Güvercin, Çiğli'de ikinci el aracıyla bir yayaya çarparak ölümüne yol açtı. Mahkemenin suçlu bulduğu Ramazan Güvercin, sekiz ay hapis cezası aldı. Annenin yaşadığı acılara dayanacak gücü kalmamıştı. Küçük oğlu Ömer ile deniz kenarına gidip intiharı düşündü. "Geride kalacak yavrularım ne yapar" diyerek vazgeçti.

HEM ANNE HEM DE BABA OLDU
Maddi sıkıntılar nedeniyle ilişkileri kötüye giden Sema ve Ramazan Güvercin, üç yıl önce boşandı. Sema Hanım ve çocukları Karşıyaka'- da yalnız yaşayan böbrek hastası ablası Sabiha Bozat'ın evine taşındı. Sema Güvercin, o günden bu yana çocuklarına hem annelik hem de babalık yapıyor. Futbolu çok seven küçük oğlu Ömer'i (7) kanamaları olduğu için okula göndermeyen Sema Hanım, ördüğü çanta ve kemerleri satarak ev harçlığını çıkarıyor. Çeşme Turizm Otelcilik Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Fatih, Vali Erol Çakır Lisesi 1. sınıf öğrencisi Murat (16) ve 7 yaşındaki Ömer, yaşadıkları tüm acılara rağmen, hayata umutla bakıyor.

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yalova Kaplıcaları Cildi Temizliyor
 Kiloyu Korumanın Altın Kuralları
 Löseminin Pençesinden Kurtulmayı Başardılar
 Faydalı Bilgiler
 Özürlü Doktor 112 Acil Servis'in Beyni Oldu
 Faydalı Bilgiler
 Anne Sütü Yaşam Kalitesini Artırıyor
 Güzel Dişlere Sahip Olmanın Sırrı Mutfakta
 Flaş Bebeğin Gözlerini Bozuyor
 Gazlı İçecek Yerine Süt İçirin
 Hpv Erkekte De Kansere Yol Açabilir Mi?
 Hemofiliye Yenilmedi Oğlunu Ayağa Kaldırdı
 Gereğinden Fazla Vitamin Almak Zarar Veriyor
 İyi Üretilmeyen Antep Fıstığı Kanser Yapıyor
Bizler yazarız mucit değiliz ki!
Bizler yazarız mucit değiliz ki!
Alatlı yeni kitabındaki bilgi bombardımanı nedeniyle eleştiriliyor:...
Uçmuş bu kadın denilen Alev Alatlı: Uçabilmek insan üstü bir nokta!
Uçmuş bu kadın denilen Alev Alatlı: Uçabilmek insan üstü bir nokta!
* Bu kitabınız diğerlerine oranla daha mı çok şoke etti...
Dikkat bağımlılık yaratabilir !
Dikkat bağımlılık yaratabilir !
Sigara ya da alkol değil bu başka türlü bir bağımlılık. Hayatımızın...
'Yosma'ya ilgi büyük
'Yosma'ya ilgi büyük
İş dünyasının önemli isimleri hafta sonu yorgunluklarını Göcek'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.