kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk kahvesi makinede pişecek
Türk kahvesi makinede pişecek
Tiryakilerden tam not aldı

5 asırlık kahve çağa uydu

Son yıllarda kafe ve restoranlarda az bulunur olan Türk kahvesi yeniden canlanmaya hazır. Arçelik'in uzun araştırmalar sonucu ürettiği ve çok yakında piyasaya çıkacak Türk kahve makinesi, işyerlerinde bile kolayca bol köpüklü kahve içilmesini sağlayacak. İlk kez deneyen tiryakiler, sonuçtan memnun kaldı.

***

Türk kahvesi makinede pişecek

Lezzetli ve bol köpüklü bir Türk kahvesi pişirmek gerçekten hüner ister. Arçelik'in çok yakında piyasaya çıkartacağı Türk kahve makinesi, artık her yerde lezzetli kahve içmeyi kolaylaştıracak.

Türk kahvesi mutfağımızın değişmez lezzetlerinden biridir. Hemen herkes lezzetli bir yemekten sonra bol köpüklü güzel bir kahve içmekten hoşlanır. Kahveyi pişirmek ise ayrı bir maharet ister. Cezve ocağın üstündeyken, kahve taşmasın diye sabırla beklemek, gözler cezvedeyken mutfaktakilerle sohbet etmek bu ritüelin ayrılmaz birer parçasıdır. Arçelik'in önümüzdeki haftalarda piyasaya süreceği Türk kahve makinesi, belki bu alışkanlıkları biraz değiştirecek ama kahve içme keyfinin çok daha uzun yıllar boyunca devam etmesini sağlayacak. Türk kahve makinesi, iki-üç dakika içinde istediğiniz kıvamda dört fincan köpüklü kahveyi içmeye hazır hale getiriyor. Aslında Türk kahvesinin püf noktası yavaş yavaş düşük sıcaklıkta pişmesi. Harlı ateşte çok çabuk kaynayan kahvede telve hemen dibine çöker ve kahvenin özü suya yeteri kadar çıkmaz. Dolayısıyla kahve de anlamsız olur. Hatta zaman zaman kahve bol köpüklü olsun diye hileye de başvurulur ve yapılırken içine karbonat katılır. Tabii bu da kahvenin bütün tadını bozar. Kahvenin ideal sıcaklığını sağlamak için de çeşitli yöntemler vardır. Kimi cezvenin yarısına kadar su koyar; su kaynadığında üzerine öbür yarısını soğuk su olarak ilave eder. Dolayısıyla da kahvenin kaynama süresini uzatmış olur. Kimi de kahve ilk kabardığında köpüğü fincana aktarır, ondan sonra birkaç kez daha kaynayıp kabarmasını sağlar. Bütün bu yöntemler kahvenin lezzetinin suya azami ölçüde aktarılmasını sağlamak içindir. Türk kahve makinesinde ise kahvenin ideal pişme sıcaklığı elektronik sensorlarla sağlanmış. Dolayısıyla makinenin ışığı yanıp, işlemin tamamlandığını haber verdiğinde fincana ideal köpük yoğunluğuna sahip bir kahve dökülüyor. Kahvenin ya da suyun ölçüsünü kaçırma kaygısı da yok. Çünkü makine ihtiyacı olduğu kadarını kullanıyor. Makinede bulunan ve bağımsız kullanılabilen iki farklı pişirme haznesiyle aynı anda dört kişilik kahve yapabiliyorsunuz. Kahve hazır olunca makine, sesli uyarı sistemiyle kullanıcısını "çağırıyor''; böylece kahvenin başında bekleme, pişme kıvamını ayarlama ve karıştırma külfeti de ortadan kalkmış oluyor. İki farklı pişirme haznesinin bir diğer avantajı ise aynı anda iki farklı tatta kahve yapabilme olanağını sunması. Ayrıca pişirme haznelerinde bulunan "sade, az, orta ve şekerli" seçenekleri de kullanıcıya hangi haznede hangi kahveyi pişirdiğini hatırlatıyor.

ÜRETENLER SÜREKLİ İÇTİ
Arçelik Üretim ve Teknoloji Grup Direktörü Turgut Soysal, Türk kahve makinesi fikrinin ilk olarak firmanın Arge ekibinden, yani teknik grup içinden çıktığını söylüyor. Bu ekipte çalışanlar arasında bir anket çalışması yapılarak bu sayede kahve makinesinden beklenenler öğrenilmiş. Ekibin araştırdığı başka bir konu da geleneksel Türk kahvesini pişirme yöntemleri. İlk çalışmaları bir buçuk yıl süren projeyi gizli tutmak istedikleri için pazar araştırması yapmayı tercih etmediklerini sözlerine ekleyen Turgut Soysal, ürünün piyasada başarılı olacağına güvenerek hareket ettiklerini anlatıyor. Makine geliştirilip özellikle de kahve pişirme yöntemleri netleştirilirken araştırma ekibindeki herkes sürekli kahve içer hale gelmiş. Soysal, gelen misafirlere de zorla kahve ikram edip, aldıkları geri bildirimlerle ürünü olgunlaştırdıklarını söylüyor. Makine piyasaya sunulmaya hazır hale getirildiğinde ise cook-sense teknolojisi (pişme algılama sistemi), spin-jet teknolojisi (su jeti karıştırma sistemi) ve anti-spill teknolojisi (taşma önleme teknolojisi) gibi pek çok sayıda patent almış.

200-250 milyon TL arasında satılması planlanan makinenin yaptığı kahveden içenler genellikle memnun kalıyor, ama Türk kahvesi deyince en az kahvenin tadı kadar önemli olan bir başka nokta daha var; fal. İçildiğinde fincanın dibinde kalan telvesiyle fal düşkünlerini ve falcıları da tatmin edeceğe benzeyen makine; sadece evlerde değil, restoran, kafe ve işyerlerinde de Türk kahvesi sevenleri mutlu edeceğe benziyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Olimpiyat ateşine gen dopingi gölgesi düştü
 Okumak isteyen herkese kapımız açık
 Hız tutkunları araziye çıkıyor
 Anılarıyla Yeşilçam'a ışık tutuyor
 Komşu güzeli Natalia, ikinci vatan olarak Türkiye'yi seçti
 İşte şampiyonların 24 saati
 Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor
 Zengin turiste villada tatil
 Gloria Golf Select Villaları
 Cornelia De Luxe Resort
 Yaz okulunda pilot olmayı öğreniyorlar
 Rus kızının aşkı bir başka oluyor
 Briç sosyete oyunu değildir
 Acılı Adana'nın patenti kurulda
 İçindeki cevhere güvenmelisin
 Babıâli'nin jurnalcileri
 Onlarınki siyah-beyaz bir Bodrum hikayesi
 İyi meze, rakı ve sohbet
 Bir kalbim olduğunu Kenya'da hissettim
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Öylesine bir tutsaklık ki
Başörtü ve...
MEHMET ALTAN
Kiraz
Meyvesi orta irilikte ve yuvarlak, kabuğu...
ALİ POYRAZOĞLU
Lüküs hayat
Bodrum'a gelin. Bodrum'da hayat bedava...
Bu kitaplar ağzınızı sulandıracak
Birbiri peşi sıra yayınlanan "Mutfak Sırları" ile "Geleneksel Meyhane...
Höşmerim
Bu yörenin yemek ve sofralarının birinci vasfı, gösterişten ve israftan uzak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.