kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 
Yabancıların borsada kurduğu tuzak!
Borsada yabancıların durumu

Yabancıların borsada kurduğu tuzak!

İstanbul Borsası'nda yabancıların ağırlığı ve öncülüğü bilinir. Borsadaki hisse senetlerinin yaklaşık yarısı yabancıların elinde. 1999 sonunda bu oran yüzde 56 iken 2002 ortalarında yüzde 35'e kadar indi. Son veriler ise yabancıların payını yine yüzde 50'nin üzerine çıkardığını ortaya koyuyor. Hem piyasa payındaki bu hakimiyetlerinden, hem de büyük çoğunluğu kurumsal yatırımcı olduğundan daha etkili ve uzun vadeli yatırım yapabildiklerinden, yerli kişisel yatırımcıları peşlerinden sürükleyebiliyorlar. Bıyıklı da dahil bu yabancı yatırımcılar İstanbul Borsası'nda genellikle belirleyici konumdalar.

Gündemin etkisi
Önümüzdeki dönem Türkiye'nin üç yıllık ekonomi programını belirleyeceği ve IMF ile yeni bir anlaşma yapacağı dönem. Bunun piyasalar üzerinde olumlu etki yapması beklenir. Tıpkı geçen yıl, Irak Tezkeresi reddedildiğinde hükümetin IMF ile anlaşma yoluna gitmesinde olduğu gibi. Ya da yine geçen yılın ağustos ayında IMF'ye 11 milyar dolarlık ödemenin 2004-2005 yılları ötesine ertelenmesindeki gibi, IMF ile yeni bir program da piyasalarda yeni trendleri başlatabilir. Bu etki borsayı da hareketlendirebilir.
Programın üzerine bir de AB'den müzakere takvimi alınması gelecek. Bu gelişmenin de olumlu bir etki yaratacağı bekleniyor.

1999-2000'de olan
İşte böyle bir döneme borsadaki yabancılar hazırlıklı giriyor. Bunu da rakamlardan ortaya çıkartıyoruz. Bitişikteki tabloda var. Takasbank verilerinden Aracı Kurumlar Birliği'nin yaptığı ve yıllığında yayımladığı rakamlara göre, yabancılar AB finaline alım yapmış olarak giriyor. 2003 yılında net olarak 1 milyar dolarlık alım yapmışlar. 2004 yılının ilk yarısında 478 milyon dolarlık daha hisse senedi almışlar. Bu, tıpkı 1999 yılındaki alıma benziyor. O zaman da yabancılar 1 milyar doları hemen geçen bir tutarda net alım yapmışlardı. Yine Türkiye'yi AB heyecanı sarmıştı. Borsada da hisse senedi fiyatları hızla yükselmişti. 1999'da alım yapan yabancılar bu fiyat yükselişi karşısında 2000 yılının hemen başında sessiz sedasız satışa geçtiler. Net olarak 3.1 milyar dolarlık satış yaptılar. Borsa da o tarihten sonra uzun bir süre belini doğrultamadı.

Kaymağı yabancı yiyor
Şimdi yine yabancılar almış, yine ortada AB beklentisi ve IMF anlaşması var. Eksik olan ise borsanın canlanması. Eğer önümüzdeki dönemde bu canlanma da olursa, 2000 yılındaki bütün koşullar yerine gelmiş olacak. Yabancılardan yine satış beklenebilir. Olay bir anlamda yabancıların yerlilere kurduğu tuzak gibi de görülebilir. Yaklaşık üç yılda bir canlanan borsanın trendini dikkate alan yabancılar fiyatlar düşükken alıyor, yükselirken satıyor. Bunda yadırganacak bir durum da yok. Böyle yaparak İMKB'de iyi bir market maker yani piyasaya yapıcısı rolünü de oynamış oluyorlar. Bir anlamda yabancılar kurumsal ve profesyonel olduklarından yerlilere göre daha iyi ve isabetli hareket ediyorlar. 16 Mart 2004 tarihli yazımda Ödemeler Dengesi istatistiklerinde yer alan rakamlardan yola çıkarak hisse senedi piyasasındaki yabancı yatırımcıların 5 milyar 89 milyon dolarlık kâr elde ettiklerini belirlemiştik. Yani İstanbul Borsası'nın kremasını yabancılar yiyor.

Yerliler ne yapacak?
Borsamız 19 yıllık geçmişinde altıncı büyük yükselişini başlatmış. Bunun finalini şu veya bu şekilde, koşulların elverdiği zaman gerçekleştirecek. Yani fiyatlar daha yükselecek, borsa daha canlanacak. İşte bu patlama dönemine yabancılar bilinen yöntemleriyle hazır. Alım yapmışlar. Yükselecek fiyatlardan satış için bekliyorlar. Bir anlamda tuzağı kurmuşlar. Bakalım bu tuzağa karşı yerlilerin bir tavrı gelişecek mi?

Sonuç:
"Zehir kuyruktadır"
Latin Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 IMF ile kritik karar piyasalarda havayı yine döndürür mü?   / 04-08-2004
 Sanayi kabuk değiştiriyor ama istihdam yaratamıyor   / 03-08-2004
 Makinistin dikkati trenin raydan çıkmasını önler mi?   / 02-08-2004
 Yeni yatırımcı gelmezse uyarıcı yazı da bulamazsınız   / 15-07-2004
 Yeni düzen rekabeti korumalı sistemi yabancılaştırmamalı   / 14-07-2004
 En kötüsü yarıda bırakmak   / 13-07-2004
 764 bin kişi borsadan uzak   / 12-07-2004
 Erken seçimin konuşulduğu ülkede reel faiz düşer mi?   / 09-07-2004
 Türkiye'yi etkileyecek olay yığılması eylülden ekime kayıyor   / 08-07-2004
 AB heyecanı ve IMF anlaşmasıyla bonoya, borsaya ve arsaya devam   / 07-07-2004
YAVUZ SEMERCİ
2 milyon $ rüşvet istenmiş olabilir mi?
Bir ilaç...
İLKER SARIER
Üç altın heykel
İki komşu ülkenin hükümdarları...
SERVET YILDIRIM
Akaryakıtta zam baskısı
Böyle giderse akaryakıt...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancıların borsada kurduğu tuzak!
İstanbul Borsası'nda...
Soydu ama kaçamadı
Avcılar'da banka şubesini kurusıkı tabancayla soymayı başaran...
Aşirette iç savaş: 5 ölü
Diyadin'de Sivio Aşireti'ne mensup iki ailenin kavgası beş kişinin...
IMKB
E: 19,049 D:% -1.95
DOLAR
S: 1,486,000 D:% 1.09
EURO
S: 1,780,000 D:% 0.45
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.