kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Bir ÖSS daha geçti

Rekor sayıda adayın yarıştığı 3 saatlik sınav, hayal kırıklığı ya da güler yüzlerle sona erdi. ÖSS'ye 1 milyon 786 bin 828 aday katıldı. 4 yıllık fakülte tercihi için 185, 2 yıllık meslek yüksekokulu için 160 puan barajını aşmak gerekiyor. Kısacası büyük bir sınav maratonu daha geride kaldı. Bugüne kadar ÖSS ile ilgili her konuda sizi bilgilendirmeye çalıştım. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bir sistemde daima yanınızda olacağım sözünü vermiştim. Tabii ki bu kılavuzluk, bu sınav dönemi bitti diye sona ermeyecek. Burada önemli olan bu işi tek başına başarmak değil. Zaten benim size ulaşmam sadece kendi çabamla olmadı. Eğer ben burada kendimce başarıya ulaştığımdan söz ediyorsam, bunu sağlayan basının öncüsü SABAH'tır.

***

Uzun ve yorucu bir maratonun sonunda gençler üniversiteli olabilmek için bütün güçlerini kullandılar. Ellerinden gelen her çabayı gösterdiler. Bu arada sadece gençlerin değil, onların ebeveynleri de sanki onlarla birlikte bu sınava hazırlandılar. Bu çalışmanın ardından sanırım herkes iyi bir tatili hak etti.
Yalnız şunu unutmayalım, bu dakikadan sonra sınav sonuçları asla değiştirilemez. Siz elinizden gelen çabayı gösterdiniz. Temmuzun sonuna doğru gelecek olan puanınıza uygun; ilgi, istek ve yeteneğiniz doğrultusunda tercih yaparsınız, üniversiteli olabilirsiniz. Tercih döneminde de daima yanınızda SABAH olacak. Köşemde tercih konusunda size yardımcı olurken, arkanızda mensubu olmaktan gurur duyduğum Final Dergisi Dershanesi'nin bilimsel desteğini bulacaksınız.
Bu yıl kontenjanlar artırıldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 165 bin 959, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 18 bin 509, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 9 bin 247 kontenjan ayrıldı. Ön lisans programları için; devlet üniversitelerine 178 bin 705, vakıf üniversitelerine 8 bin 618, KKTC'deki üniversitelere bin 720 olmak üzere toplam 189 bin 43 öğrenci alınacak. ÖSS'nin yanı sıra özel yetenek sınavıyla, devlet üniversitelerine 10 bin 103, vakıf üniversitelerine 2 bin 590, KKTC'deki üniversitelere 790, toplam 13 bin 483 aday yerleştirilecek.
Sorularla ilgili tartışmalar sürüyor. Bir kısım eğitimci yanlış soru olmadığını ve soruların müfredata uygun olduğunu savunuyor.
Bir kısım eğitimci ise; Matematik Testinde; sorularının bir kısmının zor, seçici ve düşündürücü, işlem ve yorumu birleştirmek gerekiyor. Fizik; Önceki yıllardan daha rahat. Ancak sorular çelişkili bir dille sorulmuş. Kimya: Öğrencileri üzmedi, kolay alışılmış tarzda yorum soruları. Biyoloji: Bilgiye dayalı, analiz ve senteze bağlı seçici sorular. Türkçe: Sorular yorum ağırlıklı ve çeldirici yanıtlar çok. Tarih : Genellikle yoruma dayalı çeldirici yanıtlar çok. Felsefe : Geçen yıllardan farkı daha kısa paragraflı ve bilgi içeren sorular diye sınavı değerlendirdiler.
Yine bir kısım eğitimciler ise, Basın Kitapçığı'ndaki Sözel Bölümü'ndeki Coğrafya'ya ait 76.soruda "doğru" cevabı olarak kabul edilen "A" şıkkında, "Erozyonu yavaşlatarak barajın ömrünü uzatmak" ifadesinin yer aldığını, bunun yanlış olduğunu ifade ettiler. "Baraj çevresinin ağaçlandırılması ile "A" seçeneği dışındaki tüm seçenekler gerçekleşir. Bir tek "A" gerçekleşmez, erozyonu yavaşlatıp barajın ekonomik ömrünü uzatmak için barajın su toplama havzasının ağaçlandırılması gerekir" dedi.
Yine bir kısım eğitimci ise, Sayısal Bölüm'deki Geometri'ye ait 37. sorunun yanlış olduğunu savundular. Sorunun birden fazla çözüm yolu bulunduğu belirtilerek,
"Çözümün yapılabilmesi için çemberin merkezlerinin doğrusal olduğu belirtilmelidir. Merkezlerin doğrusallığı belirtilmediğinden birden fazla çözüm olur. Sorudaki büyük çemberin yarıçapının alabileceği farklı değerler için Ml ve M2 merkezli iki çembere teğet olan birden fazla çember çizilebilir. M1 ve M2 merkezli çemberlerin merkezleri ile büyük çemberin merkezi doğrusal alınırsa, büyük çemberin yarıçapı 5 cm., istenilen DE'nin değeri 2 cm. olur. Büyük çemberin yarıçapı 5 cm'den büyük alındığında (DE)'nin değeri 2 cm'den farklı olur. Bu nedenle soru hatalıdır" dedi.
Türkiye'nin en ciddi ve ilkeli kurumlarından biri olan ÖSYM yanlış olduğu iddia edilen soruların incelendiğini ve sonuca göre gerekenin yapılacağını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın son günlerde yaptığı açıklamalar sonunda özellikle Lise-1. ve 2. sınıf öğrencileri "Acaba bu sınav sistemi değişir mi?" diye kaygı yaşıyorlar. Bu sorunun yanıtı da önümüzdeki haftalarda vermeye çalışacağım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hatalı sorulara büyük tepki   / 28-07-2004
 Doğru tercihin püf noktaları   / 21-07-2004
 Üniversite ve meslek seçimi   / 14-07-2004
 Yüzdelik dilimler çok önemli...   / 07-07-2004
 Bir ÖSS daha geçti   / 30-06-2004
 LGS'de son nokta konuldu   / 23-06-2004
 Bu seslere kulak verin   / 16-06-2004
 LGS ve ÖSS yöneticinin de sınavı   / 09-06-2004
 Meslek yüksekokulu hakkı   / 02-06-2004
 Aileniz sizi çok seviyor   / 26-05-2004
MANSUR FORUTAN
Edebiyat dünyası seni bekliyordu
Her gazetecinin...
MEHMET BARLAS
İngilizler'inkini biliyoruz, ya bizim karakterimiz...
HINCAL ULUÇ
İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..
Su Otel'deki ikinci...
EMRE AKÖZ
Vur dedik, öldür demedik
Abuk seyirci ikiye ayrılır...
SAVAŞ AY
Heey Piiişt! Gel gel, Tuzluk tuzluk!..
Özal dönemi...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
Hep böyle kal: 86-79
Hep böyle kal: 86-79
Dünya dördüncüsü rakibi karşısında üstün oynayan gençleşmiş Basketbol...
Irak savaşına bugün için 'evet' demeyiz
Alman Bild gazetesine konuşan Başbakan, "Irak'ta kitle imha...
CHP'yi kapatılmaktan Ecevit kurtaracak
Bülent Ecevit, başbakanlığı döneminde çıkardığı yasa ile, eski...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.