kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Heey Piiişt! Gel gel, Tuzluk tuzluk!..

Özal dönemi ile patlayan yurtdışından Türkiye'ye gelen yabancıların (incoming) turları, beraberinde "dönüş uçakları"nın boş kalkmaması amacıyla başlatılan yurtdışına (outgoing) "kitle turları"nı geliştirdi. Bu süreci zorlukları, meşakkati kadar şamata gırgırıyla da en yoğun yaşayanlar turizmciler, özellikle de rehberler oldu. Şimdi ben bu rehberlerin arasından bir dostuma seslemek ve şöyle demek istiyorum izninizle; Beni çok güldürdün Cem Polatoğlu Allah da seni güldürsün. Baracuda Tur'un kaptanı şapkanla sohbetlerimiz de hep anlatırsın ya; " 70 ülke gezdim. 700 yıl yaşamış kadar insan ve olay biriktirdim" dersin ya hani. İşte bunlardan, hele de bizim insanımızın yaban ellerdeki turist hallerini senin gözünden küçümencik de olsa anlatmak isterim. Herkesin bu çok matrak, bir o kadar da düşündürücü portreyi, profili bilmesi gerek. Başlayalım mı?..

Türk turistinin profili

Özal Dönemi zenginleri; Dil bilmezler, tur için ödedikleri parayla oteli ve rehberi de satın aldıklarını düşünürler, tuzluk isterken bile sizi "Heyy, pışşt gel gel... Tuzluk-Tuzluk" diye çağırırlar. Karıları konuşmaz, çocukları hiç susmaz. Ceplerinde 100 dolarlık tomarlar taşır ve herkese göstere göstere dolaşır, ekstra turların hepsine "neyse parası verelim" diyerek katılırlar. Anlattıklarınıza değil ama "efendiliğinize" (yağcılığınıza) not verirler. Genelde Milano, Paris gibi yerlere 2-3. kez giderler, rehbere ilk sordukları soru "Gucci, Emperio, Armani nerede?" dir. Disiplin "0" dır. Hep geç kalır, hiç özür dilemezler. Serbest zamanlarda alışverişte tercümanlık yapmanızı isterler. Bahşiş şahsına gösterdiğiniz "özel" ilgiyle sınırlıdır.

Dullar arasında

Zengin Dullar: Dil bilmezler, Geziye en az 3-4 kadın arkadaş katılırlar, Otelin restoranında hep arka masalarda yer ararlar. Tüm eğlence turlarına katılırlar. Şehirde kaybolabilirler, yardım da istemezler ama özlerinde grup disiplinleri vardır. Neşelidirler, güler yüzlüdürler, biraz iltifat, biraz nezaket gönüllerini almak için yeterlidir. İyi bahşiş bırakırlar.
Karı-Koca çalışan genç çiftler:
Yazın "sejur" (deniz-kum-güneş), kışın kayak veya kültürel turları seçerler. Henüz "uzaklara" güçleri yetmediğinden Avrupacıdırlar.

Yandınız valla

Ücretsiz olan şehir turlarının en ilgilileri ve bilgilileridir. Tura gelmeden en az sizin anlatacağınız kadar "derslerini" çalışmışlardır. Dil bilirler, ekstra turlara katılmazlar. Bazen astarı yüzünden pahalıya çıksa da, yollarda sürünseler de her şeyi kendileri "keşfetmek" isterler. Ne onlar rehberin, nede rehber onların adını ezberler. Eğer şikayet edecek bir şey buldularsa yandınız. Tüm internet sitelerinde, gazetelerin tüketici köşelerinde, TÜRSAB'da, Bakanlıkta dilekçeler en abartılı halleriyle dolaşır. Bahşişleri yoktur.

Gece dersleri
Kız-kıza tatiller; Bazen grup halinde tura katılırlar, İlk soruları "gece nerede eğlenecekleri"dir. En popüler barlar ve restoranlar not edildikten sonra bir daha kendilerini havaalanı dönüş transferinde görürsünüz. Bahşiş mi? O da ne?..
Erkek-Erkeğe; çok nadir de olsa grup turlarına katılırlar. Gündüzleri değil ama geceleri rehberleri yanlarından ayrılsın istemezler. Bayii, promosyon grupları: Genellikle Anadolu'daki (erkek) bayilerdir.

Haydi başlayak gurban!..

Sochi, Yalta, Moldova, Pataya en gözde mekanlarıdır. Şehir turunu dahi istemezler. Bir an önce "iş" lerine bakmak isterler. Gidilen ülkenin sadece Oteli, lobisi, restoranı ve odası "görülecek yerler" arasındadır. Yarı vaktiniz pazarlıklar ve ara buluculuk, diğer yarısı anlaşmazlık çözücülükle geçer. En komik durum bazen tercümanlık yapmanızı istediklerinde ortaya çıkar. Karılarına söyle(ye)medikleri en romantik cümleleri elin fahişesine tercüme etmenizi isterler. Bahşiş niyetine "kadın" yolladıkları olur. Disiplin mi? peeh! Uçağı kaçırmasın yeter!..

Gezelim görelim!..

Emekliler; Çoğunluğu öğretmen veya asker emeklisidir. Çocuklarını iyi yetiştirmişlerdir ve şimdi "gezme" zamanıdır. Rehberlerin gözdesidirler. Biraz ilgi, biraz saygı onları mutlu etmeye yeter. Ellerinden geldiğince bahşiş bırakırlar. Çok disiplinlidirler.
Zenginler Kulübü: İsmi zor telaffuz edilen yerler tercihleridir. En gözde mekanlarda, en bildikleri yemekleri yerler ama bilmedikleri en pahalı şarabı açtırırlar. Bazen şaraptan anlamasalar da "geri göndermenin" hazzını yaşamak isterler. 3, 4 günlük tura 4 bavulla çıkarlar. Dönüşte bavullarının içindeki ikiz bavullar devrededir. Ya hiç ya da abartılı bahşiş bırakırlar.

Ya hep ya hiç
Sanatçı, Siyasiler: Asla grup turlarına katılmazlar, "tailor made" yani özel istek üzerine hazırlanan turları veya 5 yıldız otelleri tercih ederler. Bayram, yılbaşı v.s. gibi dönemlerde Paris, Roma gibi Türklerin yoğun olduğu bölgelere adım atmazlar. En iyi restoranlarda en iyi yemekleri seçerler. Standart şarap içerler. Ya hiç ya da bol bahşiş bırakırlar.

Bahşiş bol
VIP, sosyete veya elitLER: Birkaç dili birlikte konuşabilirler, onlar da "tailor made" turları veya butik otelleri tercih ederler. Bildikleri şarapları ısmarlarlar. Turda hediyelik eşya dışında hiç alış-veriş yapmazlar. Alışveriş için ekstra yurtdışına çıkarlar, İyi bahşiş bırakırlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Doktora verdim iyi ettim!..   / 03-08-2004
 Tunceli barajı neden istemiyor?..   / 02-08-2004
 Bir kazanın anatomisi   / 01-08-2004
 Munzur Çayı'nda 12 taş topla, içinden dilek tut   / 31-07-2004
 Dersim'in altı kelek Pertek'e gidek gelek...   / 30-07-2004
 Hangi bakan durumdan vazife çıkaracak?..   / 29-07-2004
 Eşkıya Berfo'nun ölümü ve sevda üzerine!..   / 28-07-2004
 Kudüs ey Kudüs!..   / 27-07-2004
 Gelin birlikte savrulalım!..   / 26-07-2004
 Kimi kanlı kimi imanlı kulvarlar   / 25-07-2004
MANSUR FORUTAN
Edebiyat dünyası seni bekliyordu
Her gazetecinin...
MEHMET BARLAS
İngilizler'inkini biliyoruz, ya bizim karakterimiz...
HINCAL ULUÇ
İnsanlar.. Asıl mucize, insanlar..
Su Otel'deki ikinci...
EMRE AKÖZ
Vur dedik, öldür demedik
Abuk seyirci ikiye ayrılır...
SAVAŞ AY
Heey Piiişt! Gel gel, Tuzluk tuzluk!..
Özal dönemi...
7 Ağır basıyor
7 Ağır basıyor
Süper Lig kulüplerinden 10'u yabancı sayısının 7 ya da daha fazla...
Hep böyle kal: 86-79
Hep böyle kal: 86-79
Dünya dördüncüsü rakibi karşısında üstün oynayan gençleşmiş Basketbol...
Irak savaşına bugün için 'evet' demeyiz
Alman Bild gazetesine konuşan Başbakan, "Irak'ta kitle imha...
CHP'yi kapatılmaktan Ecevit kurtaracak
Bülent Ecevit, başbakanlığı döneminde çıkardığı yasa ile, eski...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.